keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Kaksi pellillistä sämpylöitä eurolla

"Vahingossa"  syntyi tämänviikkoinen tapa leipoa sämpylöitä: keitin litran verran liian löysää kaurapuuroa, eikä sille löytynyt syöjiä. Jäähdytin veteen keitetyn "kauravellin" ja tein sämpylät siihen.

1litra hyvin löysää kaurapuuroa
desin verran perunamuussia tai vajaa desi perunamuussijauhetta
2 dl (esim.Korpelan) ruisrouhetta
50g vähän sulatettua voita
1 pala hiivaa
suolaa maun mukaan (1/2 tl riittää, jos kaurapuurossa on suolaa)
vehnäjauhoja

Liota hiiva huolellisesti pieneen vesimäärään. Lisää kädenlämpöiseen kaurapuurovelliin hiiva ja rouhe. Sekoita.
Lisää muut aineet ja lisää jauhoja alustamisen aikana varovasti, koska rouhe turpoaa hitaasti. Alusta taikina kulhossa kimmoisaksi.
Jätä avonainen taikinakulho odottamaan uunin lämpiämisen ajaksi. (n.220C)
Ripottele vehnäjauhoja kohonneen taikinan päälle ja reilusti käsiisi. "Nappaa" jauhotettuun käteen reilu kourallinen taikinaa ja muotoile se pitkulaiseksi tai pyöreäksi. Käytä jauhoja reippaasti, jotta saat sämpylät ripeästi pellille, koska ne kohoavat vauhdilla. Tavallisesti ensimmäinen pelti on jo valmis uuniin, kun saat kätesi pestyä taikinasta. Työpöydän "sotkeminen" taikinalla on ihan turhaa.
Jos säilytät jäähtyneet sämpylät kulhossa liinan alla, kuori pysyy rapeana noin päivän verran. Perunan käyttö vähentää sämpylöiden säilymisaikaa huoneenlämmössä, joten kannattaa syödä sukkelasti pois tai pakastaa suosiolla.

4 kommenttia:

  1. Nam-nam, tämä kuulostaa mainiolta reseptiltä. Ja terveelliseltä.

    VastaaPoista
  2. Ja järkevältä, kun ei sotketa leivinpöytää! Tuo pitää tehdä, siis suoraan kulhosta pellille!

    VastaaPoista
  3. Kaurapuurosta tulee ihanat sämpylät! Tai puurosta yleensä :) Minäkin teen aina sämpylät suoraan kulhosta peltille -tyliin, turha sotkea pöytää :)

    Kuulostipa hyvältä,pitääpä itsekin taas ylihuomenna leipoa sämpylöitä (kun huomenna ei valitettavasti ehdi).

    VastaaPoista