Iltasämpylöitä varten otin ostoskoriini S-marketin kylmäkaapista hiivapalan ja oikeasti piti laittaa käsi suun eteen, jotta sain älähdyksen vaimenemaan vieressä kermoja valinneen rouvasihmisen kuuluvilta. En ollut aikaisemmin noteeranut, että viime vuoden marraskuusta tuorehiivapalan hinta on noussut kymmenellä sentillä.
Laiskana leipomisviikkona ostan 5-6 palaa hiivaa. Kaapissani on myös kuivahiivaa varalla äkillisiä leipomispistoja varten, mutta tuorehiivan reipas toiminta ja taikinan "siunaantuminen" saa minut useimmiten käyttämään tuorehiivaa.
Laskelmani perustui tällä kertaa siihen tosiasiaan, että joudun "etsimään" kuukaudessa kaksi euroa enemmän rahaa hiivan ostoon, kuin puoli vuotta sitten. Löytyy joukko tuhahtelijoita "sehän on vain kaksi euroa?"
14-henkisen perheemme kuukauden ruokamenot huitelevat aika tarkasti 1600 euron tuntumassa. Oikeastaan ne ovat jo useamman vuoden olleet aika lailla samalla tasolla. Hiivan osuus on tietysti tuosta summasta marginaalinen. Kaikki ruokakaupassa asioivat kuitenkin tietävät, että vuodenvaihteen jälkeen kaiken ruuan hinta on noussut merkittävästi. Etenkin viljatuotteiden kohdalla korotukset ovat olleet tuntuvia.
Se, mitä tänään pohdin, liittyi siihen, kuinka minä kotiäinä voin nostaa tulojani kuroakseni umpeen esimerkiksi tuon hiivan hinnannousun. Löysinpä ratkaisunkin: keräämällä viikossa viisi ylimääräistä kaljapulloa kylänraitilta!
(Tässä vaiheessa kukaan matemaatikko älköön kysykö, mitä aion tehdä kuroakseni umpeen lapsilisien laskun kahdella sadalla eurolla kuukaudessa. Se asia on edelleen ratkaisematta.)
Nyt kyllä näyttää pullojenkeruun suhteen tulevan kovaa kilpailua, sillä tänäkin aamuna vilisti täällä useita Romanian "turisteiksi" nimettyjä henkilöitä pullopussiensa kanssa. Eipä silti, että olisi kovin suurta pelkoa nähdä minun viilettävän tuolla päivät pääksytysten pullojen perässä, mutta kohdalle sattuvan pullon ja tölkin laitan kyllä talteen, ellen ole menossa vaikkapa opettajan tapaamiseen koululle.
Pienenä esimerkkinä tuon pullonkeruuhomman merkityksestä: tämän päivän kauppareissulla maasta nostamieni pullojen hinnalla saan kaupasta puoli litraa maitoa. Laittamalla tyhjän lasin pöydälle, ei se ihan itsestään maidolla täyty.
Köyhyys lisää kekseliäisyyttä. Väljän rahan aikoina saatan ostaa kaupasta aika heppoisin perustein esimerkiksi paahtoleipää. Nyt onneksi on leivänpaahdin rikki. Tällä viikolla olen joka ilta ennen nukkumaanmenoa leiponut litran sämpylätaikinan ja jättänyt sämpylät odottamaan liinan alle seuraavaa aamua.
Kovin montaa tuntia ei ehdi leipomisesta kulua ja välillä vaaleampi leipä aamupalalla on mukavaa vaihtelua.
Tämän illan kahdelle tusinalle jättikokoisia sekaviljasämpylöitä tuli hintaa alle euron, vaikka käytin "kallista" hiivaa ja kunnon kimpaleen voita leivonnassa. (Lisäämällä voita sämpylätaikinaan vähenee leivänpäällisvoin tai -levitteen tarve, kun leipä on itsessään mehevää.)
Vielä niihin laskelmiin: pelkkä hiivan hinnannousu tarkoittaa sitä, että vuodessa maksan 24 euroa enemmän hiivasta, kuin viime vuonna. Ja se oli siitä leipätaikinasta vain se hiiva...
Mun piti mennä nukkumaan, mutta jäin kiinni taas sun tekstiin. Tajusin taas, että mulla olisi niin paljon sulta opittavaa. Kun ei ole ihan pakko miettiä jokaisen sentin käyttötarkoitusta niin ei tollasia laskelmia tule tehtyä - vaikka pitäisi! Ja taas kerran, kun sä puit todellisuuden sanoiksi, niin mäkin aloin ajattelemaan asioita.
VastaaPoistaJa se mikä mulla jäi jostain syystä päälimmäikseksi mieleen, oli toi, että sä leivoit kaksi tusinaa sämpylöitä alle eurolla. Sehän on lähes "ilmaista". Oikeesti. Mä maksoin tänään taas leivästä (9 palaa) melkein kaksi euroa. Miksi mä en leivo?
Postaappa sun hyväksi koettu sämpyläohje seuraavaksi! :)
Öitä!
Mie oon nyt kanssa ite leiponut sämpylöitä meille leiväksi, tai sitä helppoa peltileipää. ;) Tuorehiivaa käytän myös mieluummin kuin kuivahiivaa kun nousee paremmin. Meillä menee sen verran vähän leipää kuitenkin että vielä riittää kun kerran viikossa leipoo. :) Ruisleivän tekoa pitäisi ruveta harjoittelemaan, se kun ostetaan vielä kaupasta.
VastaaPoistaNiin, ja kyllä on taas vähän kaikki hinnat kaupassa nousseet... :s
Kyllähän nämä suurperheen ruokakulut aina heikompaa hirvittää. Minä huomasin kanssa tuon hiivan hinnan nousun. Meillä tosin leivotaan vaan pullaa, mutta sylettää se kuitenkin moinen nostelu.
VastaaPoistaIhanaa, että vastasit mun kysymättömään kysymykseen "paljon menee kuussa ruokaan". :) AIka summia. Olen aina pohtinut miten suusrperheet saa rahat riittämään kaikkeen. Teillä on joku kyky, joka multa puuttuu. Siksikin rakastan lukea sun säästövinkkejä. Jos jotain uutta jäis mieleen.
VastaaPoistaMahdatko sä käyttää jotain kiertävää ruokalistaa? Niitäkin mä rakastan intohimoisesti. Ennen itsellä oli sellainen helpottamassa kaupassa käyntiä, mutta sitten kyllästyin ruokiin ja lopetin. ikäänkuin ne samat ruoat ei silti pyöris pöydässä... Että ruokavinkkejä täällä kaipailen.
Ja taas sanon, sun blogi on ihana! Vajaassa viikossa koukuttunut täysin. Ja kiitos, mutakakku ohjeillasi onnistui. Kiitos!
Kiitos kaikille kommenteista!
VastaaPoistaTiitu: Kaiken lisäksi ruokamenojani helpottaa useamman kerran vuodessa Pikkuveljeni maalta roudaama autokuormallinen ruokaa, jonka äitini säveltää: juureksia, marjoja, mehuja, jauhoja -satojen eurojen arvosta.
En ole ikinä edes yrittänyt luoda ruokalistaa. Joskus yritän katsella lasten koulujen ruokalistoja(lapsia on neljässä eri koulussa), etten laittaisi ihan samaa ruokaa kotona. Siitä huolimatta usein saavat samaa ruokaa koko päivän- joku "koulunkeittäjävaisto" kai.
Tavallisesti laitan sitä, mitä ei ole ollut samalla viikolla...No, usein kuitenkin S-marketin punaisen hintalapun tuotteet antaa aika paljon osviittaa siitä, mitä syödään tänään.
Jos budjetti antaa myöten ja tarjolla on paljon tarjousruokaa, ostan pakasteeseen.
Itsetehtyjä lihapullia täällä ei kuulema koskaan saa riittävän usein. Sehän on ihan sellanen pikkuhomma: jos neljästä kilosta lihaa väännät lihapullat tai jauhelihapihvit, niin kaikki saa yhdellä aterialla syödä niin paljon kuin haluaa.
Ymmärrettävistä syistä lihapullapäivä on vain hyvän tarjouksen osuessa kohdalle.
tarkkaan sitä saa tosiaanki miettiä suurperheellisenä tuota rahan menoa,mihinkä sen oikein pistää..
VastaaPoista