keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Terijoensalava mummolan takapihalta


http://c-album.com/kuvat/sirkunkotona/201114.jpg
Pikkuveli muisti meitä viikon kuvalla mummolasta. Terijoensalava kuuluu pajujen sukuun ja on todennäköisesti aikanaan levinnyt koristekasviksi Karjalankannakselta.
Alkujaan tämä laji on lähtöisin Kaukasiasta. 
Mummolassa tämä kasvaa suurena pallomaisena puuna. Jos kasvustoa ei leikata, kasvu on enemmänkin pensasmaista. Puu voi kasvaa 3-10 metriä korkeaksi.
Äitini on istuttanut salavan oksia läpi kesän märkänä lilluvaan alavaan ojaan ja saanut juurtumaan tällä keinoin uusia taimia. Mummolan pihapiiristä löytyykin jo useampi eri-ikäinen salava.
Albumin ensimmäisestä kuvasta löytyy myös tämä puu.
Kun soittelin äsken Kangasniemelle, näytti mummolan takakuistin lämpömittari varjossa +14,7 astetta. Aurinko paistoi täydeltä terältä. Äiti sanoi lumien sulavan ihan silmissä.
En puhu mummolasta enempää, alkaa painamaan sydänalassa.
Ikävä peltoja, metsiä, leppoisia tuulia, savun tuoksua.

5 kommenttia:

  1. Kuuluko ne pajuihin, eli juurtuvat helposti vaikka oksan pätkästä. Oksanätkiä onkin juurtumassa mökillä, jossain metrisen kinoksen alla vielä. Saa nähdä kuinka komean pallopuun niistä vielä saa kasvamaan.
    Kangasniemi ei ole kovin etäällä tästä horisontista :).

    VastaaPoista
  2. Terijoensalavaa saa lisättyy ykivuotisist oksist. Leikkaa 2-30 cm pätkä, laita ämpärii vetee kuukaueks, äläkä vaa vaiha sit vettä. Koht on oksis valkoset juuret ja sit ei muutaku istuttamaa.

    VastaaPoista
  3. Täällä uusi blogiin ihastunut... Ihanaa löytää elämänkuvausta oikeasta suurperheestä. Jotkut kun tuntuvat olevan sitä mieltä, että meidän 7-henkinen perhe on muka suurperhe ja höpö höpö sanon minä. Ihanaa olisi olla oikeasti suurperheellinen... minä kun rakastan arjen hulinaa.

    Terijoen salavista vielä, oja tuntuu olevan todellakin paras paikka noiden juurruttamiseen, meillä ei pihassa paljon muita puita olekaan. Laiskan puutarhurin unelmapuita...

    VastaaPoista
  4. Olipas virkistävää lukea uusia kommentoijia!
    Kiitos vierailustanne ja tervetuloa uudelleen.
    Jatketaan elämästä nauttimisesta.

    VastaaPoista