lauantai 2. huhtikuuta 2011

Savolainen saaristolaisleipä

Mummolassa Savossa ja meillä täällä on kausiluontoinen leipäherkku tämä saaristolaisleivän nimellä kulkeva helppotekoinen leivonnainen. Makuasia sitten on, tykkääkö syödä ruokaleipänä. Äitini syö tätä pullan asemasta päiväkahvilla, itse tykkään syödä aamukahvilla voilla voideltuna. Lisukkeita ei juuri kaipaa.

1litra appelsiinituoremehua
3dl maltaita (rouhittuna/ jauhettuna)
3dl ruisjauhoja
3dl ruislesettä
2 palaa hiivaa
3dl siirappia
1 rkl suolaa
10-13 dl vehnäjauhoja
3 tl jauhettua pomeranssinkuorta

Liota hiiva kädenlämpöiseen appelsiinimehuun. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi, löysäksi taikinaksi.
Anna kohota 1 1/2 tuntia.
Vuoraa kolme pitkulaista leipävuokaa leivinpaperilla. Jaa taikina vuokiin ja paista 1 1/2 tuntia uunin alaosassa
175 asteessa.
(Käytän tavallisia kaljamaltaita. Sellaisenaan ne ovat liian karkeita. Bamixin myllyllä maltaita voi vähän jauhaa tai
"nuijia" puunuijalla kapeassa astiassa.)
Leipä on erittäin kuitupitoista!

1 kommentti:

  1. Tämä on ihana leipä graavilohen tai kylmäsavuporon kanssa. Teen tätä itse lähinnä jouluna.

    VastaaPoista