Vuosi vuodelta laajenee niiden ihmisten joukko, jotka tutustuvat käytännön tasolla Stockmannin Hulluihin Päiviin.
Kyseessä on siis kaksi kertaa vuodessa oleva myyntitapahtuma, jota vietetään nyt 50. kerran. Ensimmäisen kerran Hullut Päivät olivat vuonna 1986 Turun Stockmannilla. Nykyään myös Venäjällä, Virossa ja Latviassa pääsevät shoppailunhaluiset mukaan haamumyynnin tunnelmaan. Tapahtuman tunnus, musta-keltainen haamu, on jo legenda. Viimeisetkin tietämättömät tulevat hyvin tietoisiksi tapahtuman ajankohdasta, kun katukuvaan ilmestyvät kelta-mustat kassit, joita vilisee kaikennäköisten ja -kokoisten käsipuolessa. Ja koska kyseessä on Hullut Päivät, ei piikkikorkoisinkaan naisostaja koe oloaan vaivautuneeksi täpötäydessä metrovaunussa, vaikka kahdeksan paperikassin kanssa kyytiin ahtautuminen saakin aikaan aikamoisen rapinan värittämän survoutumisen.
Kyseessä ei ole mikään alennusmyynti, vaan tapahtumassa myydään varta vasten tähän myyntitapahtumaan hankittuja tuotteita, joita myydään tavaratalon hintatasoon nähden halvemmalla. Esimerkiksi matkat ja henkilöautot ovat tavaraa, jotka myydään kunkin myyntipäivän ensituntien aikana jonossa seisseille. Tavaravalikoima vaihtelee päivittäin ja etukäteen laajasti levitetyn myyntiesitteen eli katalogin perusteella järjestelmällisimmät ostajat valitsevat tietyn strategian, jolla toivovat saavansa tiettynä päivänä myynnissä olevat tavarat. Monet hankkivat työstä tai opiskelusta vapaapäivän päästäkseen haluamanaan päivänä ostoksille.
Stockmannilla on käytössään oma luottotili- ja kanta-asiakaskorttijärjestelmä. Pitkin vuotta kanta-asiakaskortilla saa joka kuukausi vaihtuvia tuotteita alennetulla hinnalla tai muita rahanarvoisia etuja. Paljon valuuttaa kaupan kirstuun kantaneet kanta-asiakkaat houkutellaan Exclusive-asiakkaiksi ja heille tyrkytetään hyvin avokätisesti lisälimiittiä luottotiliin. Lisäksi luottotilin käyttöön houkutellaan suosittelemalla jokaiselle perheen täysi-ikäiselle jäsenelle omaa rinnakkaiskorttia luottotiliin.
Suurperheenäitikin kävi joskus Hulluilla Päivillä. Kauan, kauan sitten. Hänellä oli rinnakkaiskortti miehensä nimissä olevaan luottotiliin. Ostoksina tusinanippuja sukkia, lasten ankeanvärisiä teepaitoja ja kaksi laatikollista suukkoja. Jos suuntavaisto riitti ja pää pysyi kasassa kahdelle kassalle jonottamisen, saattoi käydä vielä ruokaosastolla jonottamassa euron banaaneja ja ruisleipää. Olihan siinä ostamisen riemua kerrakseen.
Tuttavanaiset esittelivät omia hurjanedullisia meikkitörpyköitään tai nahkatakkeja, joita oli onnistunut nappaamaan tangolta peräti kolme kappaletta.
Suurperheen äiti muistelee kokeneensa survival-henkiinjäämiskokemuksen noustessaan metrotunnelista maan pinnalle kotipysäkillä musta-keltaiset pussukat kainalossaan.
Kun suurperheen äidin leipomuksetkin tahtovat useimmiten muistuttaa aitoja haamuleivoksia ja pusujakin on tarjolla sekä makuainein että luomuna, en ole enää nykyään yhtään haikaillut tavaratalon tarjoamien tunnelmien perään. Oma tunnelmansa, kuvailematon, siellä taatusti on. Ken siitä nauttii, on tämän kevään nautintoa tarjolla sunnuntai-iltaan asti.
Minä jatkan nyt hullua nauttimista traditioita noudattaen: yötyöläismiestä herättelemään ja kolmannet aamukahvit latinkiin.
muistan kerran ku siel oli halvalla telkkareita. isäni oli aamusta asti jonottanut-ei saanu tv:tä kuitenkaan-nopeat söi hitaat...
VastaaPoistaMua ei saisi sinne ikinä kirveelläkään. Olkoon kuinka halpaa tahansa. :)
VastaaPoistaOn se vaan hyvä, kun ei tarvitse lähteä sinne jonottamaan. Kerran kävin, vuosia sitten enkä silloinkaan ostanut mitään.
VastaaPoistaAikamoinen stressi siellä ihmispaljoudessa on. En itsekään nauti shoppailusta tai kauppojen vilinästä, mutta saattaa olla että hulluilla päivillä tulee käytyä... joku päivä oli tarjolla luomu-broileria ja sitä haluaisin saada kokeiltavaksi. Ainakin Oulussa luomubroileria ei tavallisesti minkään kaupan valikoimissa ole.
VastaaPoistaHeh :) Onneksi täällä ei ole hullareita. Matkaa lähimpään niin paljon ettei kiinnosta. Jo lauantaina lähikaupungin Prismassa käyminen nostattaa ihmispaljoudellaan hien pintaan. Niin sitä on tullut maalaiseksi :D
VastaaPoista:)Kyllä niitä "Hulluja päiviä" riittää mullekin ihan tarpeeksi kun Nooan ja Niilon kanssa pyörähtää lähikaupungin Prismassa ja molemmilla omat pikkukärryt:)joskus jopa sitä survivalmeininkiä...
VastaaPoistaLöysin tän blogin tänään. Pakahduttavan mahtavaa luettavaa :). Olen sieltä täältä lukenut ja tykännyt. Rakastan eityisen paljon ruokaselostuksia.
VastaaPoistaMinkä ikäisiä lapset on? Koululaisia ainakin suuri osa.
Heippa, Tiitu!
VastaaPoistaKäsi poskella uuvahtaneena istahdin äsken tähän huokailemaan ja Sinun tekstisi sai ryhtini ojennukseen ja ajatukset liikkeelle päänupissa!
Eli kiitos kommentistasi.
Tuo lasten iät onkin sitten kinkkisempi kysymys. Pitää kysyä lapsilta neuvoa, että menee varmasti oikein.
Tirtetta, meidän verbaalikko, kaikkien lemmikki on 4v.
Eskarityttö 6v
Ekaluokkalainen poika täytti tänään 8 vuotta (Dajm-kakkua on syöty sen kunniaksi)
Tokaluokkalainen poika on 9.
Neljäsluokkalainen poika on 10.
Viidesluokkalainen tyttö 12, kuudesluokkalainen
käsityöläistyttö 13.
Kahdeksasluokkalainen poika 14.
Maatalouskoululainen ("Minä muutan maalle!"-bloginpitäjä) 17v
Lukiolaispoika 18,
Tyttö 19,
Poika 21 ja
kotoa muuttanut 22v tyttö, joka on naimisissa ja puolitoistavuotiaan tytön äiti.
"Enää" 12 lasta kotona, mitä nyt Maatalouskoululainen käy kotona vain viikonloppuisin.
Yhteenveto: 7 tyttöä, 6 poikaa
Niin ja kesällä olet sitten mahdollisesti suurimman osan ajasta 11-lapsinen ;) Mikäli minä, mummo ja pappa jaksetaan toisiamme.
VastaaPoista