perjantai 1. huhtikuuta 2011

Pettuleipä

Suomen kansan selviytymis- ja ruokahistoriaan kuuluu epäilemättä pettuleipä. Välttämättä monenkaan kotileipurin kaapeista ei pettujauhoa löydy, mutta kesän mökkikauden koittaessa monelle tulee parempi mahdollisuus hankkia makuaistille uusi kokemus, kun löytyy mäntypuuta omasta takaa. "Kokki Kolmosen" sivuilta löytyy seikkaperäiset ohjeet pettujauhon tekoon. "Forestway Luonnontuote"- niminen yritys myy käyttövalmista pettujauhoa (20g  2,51e). Vaikka ei eksotiikkaa elämäänsä hakisikaan, olisi pettuleivän teko alusta syömätouhuun asti sellainen historian oppitunti, että soisin sen hyvin mielelläni omille lapsilleni.
Tämä ohje on mukailtu kirjan "Aikamatka Suomen historiaan" ohjeesta.

5dl vettä
5dl piimää
n. 1dl ruistaikinajuurta
1/2 palaa hiivaa
1rkl suolaa
15 dl ruisjauhoja (riihitettyä)
2dl petäjäjauhoja
5dl ruissihtijauhoja

Sekoita illalla vesi, taikinajuuri ja 5dl ruisjauhoja. Lisää aamulla piimä ja 5dl ruisjauhoja. Anna seisoa tunti.
Lisää suola ja hiiva. Vatkaa joukkoon petäjäjauhot. Lisää loput jauhot. Anna taikinan kohota. Leivo ohuiksi leiviksi ja paista 180 asteessa noin tunti. Jos leivät uhkaa tummua liikaa, alenna lämpöä.
Leivät maistuvat parhailta leipomista seuraavana päivänä.

1 kommentti: