perjantai 27. toukokuuta 2011

Ekologista pyykinpesua - EcoBalls koekäytössä

Pikkuveljeni toi eilen Verkkokauppa.comista minulle mielenkiintoisen tuotteen. Lontoolaisen Ecozone-yrityksen ekologinen vastaisku ympäristöä kuormittaville pyykinpesuaineille on selvästikin tutustumisen arvoinen tuote.

Testasin Ecoballs 150 - pesuainepalloja, jotka sisältävät kemikaaleja, jotka ovat miedompia kuin tavallisten pyykinpesuaineiden tehoaineet, eivätkä ne ole myrkyllisiä tai ympäristölle haitallisia.
Kun pallot laitetaan veteen, niiden sisältämistä kalsiumkarbonaatista ja natriumkarbonaatista vapautuu negatiivisia ioneja, jotka nostavat veden pH-arvon yli kymmeneen, jolloin vesimolekyylit aktivoituvat. Aktivoituneet vesimolekyylit tunkeutuvat vaatteen kuitujen läpi ja heikentävät vaatteen ja lian välistä sidosta, jolloin lika irtoaa vaatteista. Korkea pH-arvo lisäksi tappaa bakteereja.
Ongelmallisiin tahroihin, kuten mehu,-hedelmä,-kahvi- tai veritahroihin pesupallot eivät tehoa, mutta "perusnuhjaantuneisiin" vaatteisiin pallojen teho oli hämmästyttävän tehokas. Pakkauksessa tulee mukana myös tahranpoistoaine (45ml), jota en joutunut vielä ensimmäisten koneellisten aikana edes käyttämään.
Pesupallojen sisällä on kemikaalipellettejä, joista vaikuttavat aineet liukenevat pesuveteen. Pallot onkin muistettava nostaa käytön jälkeen kuivumaan, jolloin niiden käyttöikä on luvatut 150 pesukertaa.

15,90 euroa maksavassa pakkauksessa tulee tahranpoistoaineen ja kahden pesupallon lisäksi myös yhdet vaihtopelletit. Pakkauksessa on erittäin selkeät suomenkieliset käyttöohjeet. Pellettien täyttöpakkauksen hinta erikseen ostettuna on 13,90e ja ne riittävät 180:n pesukertaan.

Koska suhtaudun hyvin kriittisesti lupaukseen ekologisuudesta, voin tuotetta käytettyäni listata joitakin periaatteita, jotka hyvin täyttävät ekologisen pesuaineen kriteerit, jos emme halua pestä pyykkiämme pyykkilaudalla ja hiekalla hangaten:
- vaikuttavat aineet ovat vähemmän haitallisia ympäristölle, kuin tavallisten pyykinpesuaineiden
- koska tuotteesta ei jää jäämiä vaatteisiin, voidaan käyttää hyvin lyhyitä pesuohjelmia, periaatteessa ei tarvittaisi edes huuhteluohjelmaa
- huuhteluainetta ei tarvita, vaatteet jäävät pesun jälkeen pehmeiksi ja tuoksuvat raikkaan puhtaalle
- tuotteen käyttö säästää myös sähköä ja jopa 80% pesuainekustannuksia
- pakkauslaatikkokin on valmistettu 95% kierrätysmateriaalista.
Tuotetta ei ole testattu eläimillä, eikä sisällä eläinperäisiä valmistusaineita.

Vasta pitempiaikaisen käytön jälkeen selviää, tarvitaanko esimerkiksi valkopyykin kanssa silloin tällöin valkaisuainetta. Tuoteselosteen mukaan valkaisuainetta voidaan käyttää pesupallojen kanssa yhdessä.
Tuote sopii myös allergisille ja on saanut Iso-Britanniassa allergiajärjestön hyväksynnän.

Perheemme, jossa pestään viitisen koneellista pyykkiä päivässä ja jossa kannetaan kaupasta 5-6 kiloa pyykinpesujauhetta kuukaudessa, siirtyy toistaiseksi käyttämään tätä tuotetta. Tarvittaessa likaisempiin vaatteisiin käytän joko tuotteen tahranpoistoainetta tai perinteistä pyykinpesuainetta. Huuhteluaineita on ole muutenkaan käyttänyt juuri koskaan. Tahrojen tehokasta puhdistamista edesauttaa myös niiden välitön huutelu vaatteista.
Olin yllättynyt tuotteen tehosta ja voin suositella sitä kaikenlaisille pyykkäreille varauksetta.
Tuotteen oikean käytön vuoksi on tärkeää lukea pakkauksen ja tuoteselosteen tekstit tarkasti ja säilyttää molemmat.
Tuotetta voi ostaa paikan päältä Verkkokauppa.comista tai tilata postitse suoraan kotiin.
(Varmista saatavuus etukäteen, tuotteen suosio on kasvussa.)

6 kommenttia:

 1. Nämähän kuulostavat metkoilta palloilta. Niitä pitää varmaan kokeilla meilläkin. Siirryin pesupähkinöihin jokin aika sitten ja kyllä niillä ainakin vähän likaiset kirjavat puhdistuvat.

  VastaaPoista
 2. vautsi,kuulostaa upeilta!harmittavaa meidän koneessa vaan se,että joutuisin pesemään puolikkaita koneellisia,jos haluaisin lyhimmällä ohjelmalla pestä.

  VastaaPoista
 3. Tätä tuotetta täytyy kokeilla. Minulla on nyt pyörinyt koneessa pesuaineen lisäksi "hopeapallo", jonka pitäisi lisätä pesutehoa. Sata pesua kestää, joten meillä yhden koneellisen päivävauhdilla 3 kk.

  Oli kiva kun kerroit kodistasi. Sain vahvistusta ajatukselle että kaikki käyttämättömät vaatteet ja tavarat kiertoon! Tosi kauniisti kirjoitit perheestäsi:!
  t. Virginia

  VastaaPoista
 4. Itse ostin juuri Ecoverin pyykinpesupulveria, ja sitä kokeilen seuraavaksi (kun vanha paketi loppuu) ;). Nuo pesupallot eivät varmaankaan sitten mein poikien vaatteisiin tehoa kun ovat sitä sotkuluokkaa. Mutta varmaan voisi kokeilla omiin pyykkeihin... Ja lakana-pyyhe-pyykeille voisi myös soveltua..? Mie en myöskään käytä ikinä enää huuhteluainetta, olen todennut sen ihan turhaksi, pesen myös aika pienillä pesuaine määrillä, tulee silti puhdasta.
  Kokeilunarvoiselle kuulostaa nuo pesupallotkin. :)

  VastaaPoista
 5. Tuollaiset hiekka-kurasotkut lähtee kyllä tosi hyvin, mutta jos on esim. suklaa-, kahvi,- rasvatahroja, vaatii sen tahranpoistoaineen.
  Meillä tulee aika paljon isoilta pojilta sellaista pyykkiä, mikä heidän mielestään on "likaista", mutta minun mielestä puoli päivää pidettyä. Tietyssä iässä pojatkin alkaa olla tarkkoja siitä, että päällä olevat vaatteet täytyy tuoksua puhtailta.

  VastaaPoista
 6. Oli mielenkiintoista lukea tästä kokemuksestasi. Kerrothan sitten hiukan pidemmän aikaa käytettyäsi myös mitä mieltä olet! Tämä pallero kiinnostaa mua kovasti, vaikka onkin myös tuota likaistakin likaisempaa pyykkiä meillä välillä.

  VastaaPoista