tiistai 10. toukokuuta 2011

Mokkapalat eli meidän suklaakakku

Koko muu maailma nimittää tämäntapaista leivonnaista mokkapaloiksi. Meillä tämä on aina ollut suklaakakku.
Ohje on hyvin vanha, alunperin mitatkin olivat kahvikupillisia. Tällä ohjeella tulee uunipellillinen, joka riittää iltapäiväksi. Jakamalla ohjeen neljällä saat pyöreän pienen piirakan, joka on oivallinen herkku kahdelle kahvipöytään...

4 munaa
4 dl sokeria
2 dl maitoa
300g sulatettua voita
6 dl vehnäjauhoja
4 rkl kaakaota
4 tl leivinjauhetta
4 tl vaniljasokeria

Lisää vehnäjauhoihin muut jauheet siivilän läpi. Vatkaa munat ja sokeri. Lisää maito, voisula ja jauhoseos ja sekoita seos nopeasti sähkövatkaimella sekaisin. Varo sitkistämästä jauhoja.
Vuoraa iso, reunallinen uunipelti reilusti leivinpaperilla, niin että paperista jää kunnon reunat. Muuten kuorrutus valuu pellille kakun alle.
Paista pohjaa uunin keskitasolla noin  15 minuuttia, tarkista kypsyys kakun keskeltä. Uunin lämpö 200 astetta.
Kakun kypsyessä tee kuorrutus. Laita kattilaan

150g voita
500g tomusokeria
5 rkl kaakaota
4 tl vaniljasokeria
12 rkl vahvaa kahvia
Kahvi on vahvaa, kun vettä on vajaa kupillinen ja kahvia kolme kukkuramitallista.

Kun pohja on kypsä ja pelti pöydällä, kuumenna kattilassa kuorrutus. Sekoita seosta lusikalla, kunnes se on tasaista. Älä keitä.
Kaada kuuma, tasainen kuorrutus pohjan keskelle ja levitä nopeasti lusikalla kakun pinnalle tasaiseksi.
Jos haluat koristella nonparelleilla, levitä ne heti kuuman kuorrutteen päälle.
Liian hyvää kakusta tulee, jos lisäät kuorrutteen päälle Mariannekarkkirouhetta. Silloin piparmintun maku peittää kuorrutteen mukavan kahvin ja kaakaon maun. Lapset pitävät enemmän nonparelleista, mutta ei jää kakku syömättä ilman koristelujakaan.
Pelkkä pohja sopii hyvin myös kermavaahdon kanssa toisiin kakkuviritelmiin.

9 kommenttia:

  1. Ja on muutes H-Y-V-Ä-Ä!!
    Harmi vaan, että mami tekee kaikkia herkkuja silloin kun eräs ei ole kotona :D

    VastaaPoista
  2. Kyllä itsetehty ruisleipä aina suklaakakun voittaa.Onhan sulla mummolassa tehtyä ruisleipää eväänä, se on hyvää ja terveellistä.

    VastaaPoista
  3. Heippa.

    Riihipirtin sivuilta uteliaisuuttani tänne poikkesin ja jäikin lukemaan pitemmäksi aikaa... ihana erillainen blogi...täynnä mukavasti soljuvaa kerrontaa..:)

    VastaaPoista
  4. Kiitos, Irmastiina vierailustasi! Käy uudestaan, kun kaipaat möykkämaakareiden touhuja kuulostelemaan.

    VastaaPoista
  5. Voitit blogimme arvonnassa lahjakortin Juuren Puotiin Helsinkiin. Otathan yhteyttä sähköpostitse niin kerromme miten lunastaa palkintosi. pastapaa(at)gmail.com

    http://sillasipuli.blogspot.com/2011/04/puolen-miljoonan-arvoinen-arvonta.html

    VastaaPoista
  6. Voi sitä onnen päivää kun äiti teki mokkapaloja! Naapurissa tehtiin tuuloman torttua, mokkapalat vaaleapohjaisena....

    VastaaPoista
  7. Minun miehelle tuo olisi äkkimakea, minulle mokkapalat. Kuorrutuksen olen tottunut tekemään erilailla, seuraavalla kerralla taidan kokeilla ohjettasi, tosin ilman kahvia :D

    VastaaPoista
  8. MEkin leivottiin pojan kanssa äitienpäivänä mokkapaloja :) Pitääpä seuraavalla kerralla kokeilla sinunkin ohjeellasi, vaikka omistakin tuli ihan hyviä, mutta tällainen kokeileva kokki olen :)

    VastaaPoista
  9. vesi herahti kielelle,herkkua se on tuo jos mikä!Oikein makeaa kakkua saa kans paholaisen kakusta:)

    VastaaPoista