sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Hyvää lihaa Roinilasta

Tuossa naudan suikalepaistia tehtaillessani, muiden etsiessä kyseenalaista nautintoa hyytävän kylmältä Linnanmäeltä, tuli mieleeni, etten ole koskaan maininnut teille kotiseutuni suurtilasta.
Jokainen kangasniemeläinen tuntee nimeltä Heikki Mannisen ja Roinilan tilan. Nykyään myös aika moni lähiseudun asukas tietää, miltä Roinilan tilalla kasvatettu nauta tai possu maistuu.
Minä olen oppinut tuntemaan Heikin ja hänen tilansa jo polvenkorkuisesta, koska hänen tilansa on lähestulkoon naapurissa ja Heikki on viljellyt kotitilani peltoja siitä asti, kun isäni lopetti viljelyn.

http://personal.inet.fi/yritys/saparosoppa/   Tästä linkistä pääset tutustumaan tilan kotisivuihin.
Se, mikä mielestäni erottaa tämän tilan monesta muusta, on täydellinen paneutuminen siihen, mitä tekee. Jos mies 18-vuotiaasta asti käyttää kaiken luovuutensa ja voimavaransa tilan kehittämiseen ja ennakkoluulottomasti kehittelee uusia ideoita, voidaan mielestäni hyvällä syyllä puhua kutsumustyöstä. Varmasti monessa muussa hommassa leipä olisi tullut vähemmälläkin vaivalla tienattua. Muistan lapsuudestani vähän säälineenikin nuorta maanviljelijää, joka yötä myöten ahkeroi pelloilla, silloin kun sinne oli mentävä.

Tilan erikoisuus ovat "liikkuvat lihatiskit", eli autot, joista myydään suoraan tilalla kasvatettua ja teurastettua lihaa.
Oma tilateurastamo Roinilaan perustettiin 1998 ja se takaa edelleen todella tuoreen, ensiluokkaisen lihan.
Karjankasvatusperiaatteista ja teurastuksen toimintamallista saa lisätietoa tilan sivuilta.

Vuonna 2009 Roinilan isäntäpari, Heikki ja Leena Manninen, saivat Etelä-Savon maakunnan vuoden yrittäjäpalkinnon. Valinnan perusteissa mainittiin muun muassa tilan "lähiruokaidean korostaminen".

Tilan sivuilta kannattaa katsoa liha-auton reittitiedot, koska autot kiertävät todella laajalla alueella seutukunnissa.
Jo nimen "Roinilan tila" nähdessään kannattaa terästää huomiotaan.

Kotisivun tietojen mukaan tilalla on 200 nautaa ja yli 1000 sikaa.

Heikki on ollut aina tunnettu pirteästä, sanavalmiista huumoristaan. Paikallinen murre on pysynyt myös tallessa.
Heikistä puhuttaessa muistuu mieleeni tapaus sieltä iältä polvenkorkuinen.
Joku meidän talonväestä kyseli Heikiltä, kun hän oli peltohommissa, kuinka vaimo jakselee.
Heikin vastaus jäi ipanan mieleen.
- "No ei se nyt niin hirveesti ole navetassa rymynnyt, kun on sen verran etuakselillaan, että maha on hommissa tiellä."
Kävin äidiltä kysymässä, "mitä se tarkottaa, kun nainen on etuakselillaan".
Äiti selitti, että Leena-tädin vatsassa oleva vauva syntyy ihan pian.
Perheeseen odotettiin tuolloin toista tytärtä syntyväksi.

Terveyttä ja voimia työhön toivottelen tilan väelle.

4 kommenttia:

  1. ¨Ja taatusti ostaisin tuota Roinilan lihaa,mutta katselin tuota myyntiauton kierto-listaa,ni harmikseni ei näin pohjoisessa näytä käyvän:(
    Puhdasta lihaa...siitä tykkään tehä ruokaa!

    VastaaPoista
  2. Lähiruoka on pop! Kyllä harmittaa kun täällä on parikin naudankasvattajaa, mutta juuri heidän lihaa ei voi ostaa mistää muuten kuin tuntemattomana massana marketista. Perunaa onneksi saa ja maailman parasta ruisleipää.

    VastaaPoista
  3. Keuruullakin auto toisinaan on ja liha hyväksi havaittu!

    VastaaPoista
  4. Nuo ylemmät rouvat ovatkin jo tuttuja, mutta Riitalle kiitos terveisistä Keuruulta.

    VastaaPoista