Kun lapsi menettää isänsä, hänestä tulee orpo.
Läheisen kuolema on ihmiskunnan alkuhetkistä asti ollut ihmiselon suurimpia tragedioita, suurimpia mieltä järisyttäviä asioita, mitä ihminen voi elämässään joutua kokemaan. Kuoleman olemus peruuttamattomana, väistämättömänä tekee siitä niin suuren ja arvaamattoman.
Vaikka ajatuksissamme olisimme varautuneet vanhempiemme, isovanhempiemme, puolisomme, lastemme, ystäviemme kuolemaan, ei mikään valmistautuminen tee kokemuksesta yhtään sen helpompaa.
Läheisen poismeno voi viedä pohjan elämältä pitkäksi aikaa. Jotkut ovat kertoneet, että esimerkiksi puolison poismenon jälkeisestä vuodesta he eivät muista kuin hajanaisia muistikuvia. Elämä voi peittyä surun sumuun.
Aina emme voi edes itse valita, kuinka menetyksestä selviämme. Vaikka kuinka päätämme, että tähän en lannistu, voi kuitenkin suru rutistaa alleen. Ei ole silloin kysymys heikkoudesta tai keinoista hallita elämäänsä. Menetys on vain ollut niin suuri tai astiamme elämän myllerryksiä kestämään jo paljon kolhuja saanut.
Joskus on tarkoitettu, että astiamme saa mennä kokonaan rikki. Että olemme ihan maan tomun päällä paljaine varpainemme, elämänruukun sirpaleet ympärillämme.
Joskus ruukkumme on näyttänyt ihan siloiselta ja kestävältä ja olemme luulleet, että kyllä tässä pienet rytyytykset kestetään. Yllättäen nuorikin ruukku on mennyt säpäleiksi ja hetken aikaa siinä menee ihmetellessä, kuinka näin pääsi käymään.
Olin aina ajatellut (siis sen jälkeen, kun ymmärrykseni ymmärsi, että vanhempani ovatkin kuolevaisia), että isäni tai äitini kuolema vie minut ihan pois tolaltani.
Koska olen koko ikäni ollut varsinainen isin tyttö, ajattelin, että isän poismeno on minulle pohjattoman raskas menetys ja suuri, raastava suru. Kun isän sairastuminen antoi valmistautumisaikaa ja olimme saaneet jutella kaikista asioista niinkuin niistä jutellaan silloin, kun halutaan viedä asioita johtopäätöksiin asti, olin valmis isän kuolemaan. En koe, että mitään tärkeää jäi tekemättä tai sanomatta. Olimme kumpikin hyväksyneet jo aikaa sitten sen, että minun elämäntilanteeni suuren perheen äitinä ja pitkä välimatkamme rajoittivat tapaamisiemme määrää. Rakkauttamme toisiamme kohtaan etäisyys ei rajoittanut, vaan lisäsi.
Kun nyt ajattelen isäni poislähtöä, kokoan siitä oman tulevan elämäni rakennusaineiksi valtavasti hyviä asioita, valtavasti energiaa, paljon ideoita ja ajatuksia, määrättömästi rakkautta elämää kohtaan, kiitollisuutta isän tekemästä työstä meidän tulevaisuutemme hyväksi. Lisäksi isän elämä esimerkillään antoi aiheen siirtää isän elämän henkistä perintöä myös omille lapsille. Haluan opettaa omille lapsilleni niitä asioita, joita isäni arvosti ja joita hän piti tärkeinä. Niitä oli muun muassa kunnioitus Luojaa, Luojan luontoa, erilaisia ihmisiä, eläimiä ja arkielämän vakautta kohtaan. Yksi isäni suurista lahjoista ja luonteenpiirteistä oli kunnioittaa jokaista ihmistä omana kallisarvoisena yksilönä riippumatta tämän varallisuudesta, sukujuurista, terveydestä, luonteesta tai käyttäytymisestä Isälleni oli hyvin tärkeä myös se koditon polkupyörällä kulkeva kulkuri, joka likaisena, haisevana ja nälkäisenä tuli pyytämään yösijaa ja leipäpalaa. Isäni ei tarjonnut vain yösijaa, saunaa ja ruokaa, vaan tarjoutui talvipakkasella kyyditsemään miehen pyörineen seuraavaan kyläpaikkaan, jossa kulkuri tiesi olevansa tervetullut.
Tätä en mainitse kehuskellen, vaan kunnioittaen isääni ja lämmöllä muistellen hänen rakkauttaan myös kurjia kohtaan.
En minä ole isääni menetänyt, eivätkä lapset pappaansa. Vaikka hän ei enää fyysisesti olekaan lähellämme, on hänen elämäntyönsä mukana meidän elämässämme vahvempana kuin koskaan ennen. Oikeastaan isäni elämäntyö alkaakin vasta nyt: me korjaamme hänen työnsä satoa kauniina ja runsaana ja oma elämämme saa vahvaa ravintoa suunnistaessamme uusiin, mielenkiintoisiin haasteisiin.
Ja kaiken yllä on hyvin syvä kiitollisuus kaiken antajaa, Jumalaa kohtaan.
Niin hienoja ajatuksia!
VastaaPoistaOmalla kohdallani isäni kuolema ei käynyt noin mukavasti, jos nyt niin voi sanoa. Vaikka olen aina myöskin ollut se isän tyttö, jäin hänen kanssaan riitoihin.. ja se kaivaa minua edelleen. Ajatella, että viimeisiä sanojani isälleni olivat: kumpa kukaan ei tulisi hautajaisiisi... ja sitten hän kuolee onnettomuudessa. Olen yhä niin järkyttynyt asiasta, vaikka siitä on jo yli 12 vuotta.. Vaikkakin isäni oli silloin mielestäni tosi törkeä ja typerä, en voi silti antaa itselleni anteeksi että sanoin noin.. ja sitten kävikin niin, että seuraava "tapaamisemme" oli sairaalan ruumishuoneella..... Tätäpä kannan, loppuelämäni. Enkä ole itsestäni kovin ylpeä. Toivon, että kuitenkin isä tiesi olevansa minulle tosi rakas. Ikävä on edelleen aivan järkyttävän suuri.
Olet todella onnekas, että sait jättää isällesi jäähyväiset ja jäit hänen kanssaan hyviin väleihin, eikä mikään jäänyt mieltä kaihertamaan.
Kauniisti kirjoitit. Kunpa useammalla olisi yhta "mutkaton" suhtautuminen kuolemaan.
VastaaPoistaKiitos pohdinnoistasi.
VastaaPoistaTaivaan Isän huolenpidossa saa olla.
Noin on hyvä.
Kaikki se hyvä, mikä on meille annettu, välittyy eteenpäin.
Samalla aloin myös muistella omaa isääni ja kaikkea sitä, mitä hänen kauttaan olen saanut...
Kiitos, Tuula ja pappilan mummo.
VastaaPoistaHeli, kiitos, että rohkenit kertoa tuon vaikean asian. Se antaa perspektiiviä asioiden tarkasteluun siltä osin, että olemme niin viimeisen päälle IHMISIÄ, kun olemme, elämme ja puhumme.
Rakkaus sinun ja isäsi välillä kuitenkin kestää myös IHMIStyttären lipsahduksen, vaikka yllättäen siitä jäikin sinulle vuosien painotaakka. Eihän mitkään sanasi kuitenkaan voineet asemaasi isäsi tyttärenä mihinkään hetkauttaa. Samalla tavalla isäsi sinua rakasti sanoistasi huolimatta.
Senhän voi jokainen arvata, että tuskin mikään tilanne saisi sinua elämässäsi enää käyttämään samaa lausetta uudelleen.
Läheisen poismenoon ja surun käsittelyyn liittyy melkein aina syyllisyyden tunteita jostakin asiasta, jonka olisi toivonut menevän toisin.
Sinun kohdallasi, Heli, et isältäsi voi sanojasi anteeksi pyytää, mutta syyllisyydentunnot pystyy Jumala ottamaan pois, kun sitä Häneltä pyydät.
Paljon suurempiakin ihmeitä Hän tekee.
Siinä näkyy asemamme maailmankaikkeudessa: saamme olla inhimillisine puutteinemme Jumalan edessä vapaita.
Viisaita ajatuksia ja vahvoja. Näihin on helppo yhtyä. Oman isäni lähtö kesti puoli vuotta ja helpotus oli kun pääsi pois. Kun taas äitini lähti äkkiä. Löysin hänet nukkuneena omalla vuoteellaan. Surutyössä meni aikaa...
VastaaPoistaKiitos kauniista kirjoituksistasi ja voimia eteenpäin.
Ajattelen niin samanlailla oman Isäni kuolemasta kuin sinä:)Kuitenkin oman aviomiehen tai lasten kuolema olisi varmasti paljon vaikeampaa....Täytyy vain uskoa, että Jumala antaa joka päivälle voimansa<3
VastaaPoista