tiistai 18. lokakuuta 2011

Pohjoisen uutisia

Saamenkieliset uutiset "Oddasat", on yksi mielenkiintoisimmista televisio-ohjelmista.
Uutislähetyksenä tämä paikallisuutislähetys päihittää valtakunnalliset uutiset lämminhenkisellä, innostavalla asenteella elämän pieniä ja suuria uutisia kohtaan.
Katselin äsken eilistä lähetystä uusintana. Oli mielenkiintoista kuulla, että Suomessa poronlihalla on hyvä menekki ja teurastamot saavat helposti myytyä kaiken lihan eteenpäin. Norjalaiset ja ruotsalaiset pohtivat keinoja, millä parantaa omaa tilannettaan. Heillä liha tahtoo "jäädä käsiin".
Uutisissa haatstateltiin myös 90-vuotiasta Koutokeinossa asuvaa saamen kielen veteraania, jonka virkeys ja elämänilo tarttui jo pelkästä uutisjutusta.

Tämänkertaisissa uutisissa kerrottiin myös paikallisesta "Vuoden kylä"- voittajasta, kulttuurityöntekijöistä, petoeläintilanteen tuomasta haitasta lampaidenkasvattajille ja palkintojensaajista.
Yhteisvastuuta maailman hädästä heräteltiin uutisoimalla Guatemalan tulvatuhoista.

Saamen kieltä on mukava kuunnella. Koko saamenkielinen alue olisi jo luontonsa puolesta sellaista, johon haluaisin kovin mielelläni tutustua myös paikan päällä. Lapinreissuja haaveillessa voi katsella "Oddasatin" uutisia.

8 kommenttia:

 1. Eipä ole tullut koskaan katsottua, tuleeko ne aamulla uusintana kakkosella muiden alueuutisten joukossa?

  VastaaPoista
 2. Näin ymmärsin, että aamun uutiset on uusinta edellisen illan lähetyksestä. Niitä voi katsoa myös Yle-Areenasta.

  VastaaPoista
 3. Olen aivan samaa mieltä. Saamen kieli on todella kaunista kuunneltavaa! Olen laittanut lapsetkin näitä uutisia katsomaan ja sen jälkeen on keskusteltu siitä että suomen ja ruotsin lisäksi suomessa puhutaan vielä kolmattakin kieltä. Avautuu sekin ja tieto ihan uudella tavalla kun ei ole "vain" äidinkertomaa vaan saa itse kuulla.

  VastaaPoista
 4. Minakin katson taalla monesti Oddasat-uutisohjelmaa :).

  VastaaPoista
 5. Näiden mielenkiintoisten, elämänläheisten uutisaiheidenkin takia näitä uutisia on mukava katsoa lasten kanssa.
  Lapin ihmiset elävät lisäksi vielä tiukemmin luonnon kanssa sopusoinnussa/luonnon armoilla, kuin etelän ihmiset.

  VastaaPoista
 6. Mä katon kanssa usein noita saamenkielisiä uutisia ja kadehdin pohjoisessa asuvia; luonto ja yhteisöllisyys vielä voimissaan!

  VastaaPoista
 7. Enpä ole minäkään katsonut. Kiitos vinkistä! Lappikin on kokematta vielä.

  VastaaPoista
 8. Oddasat on kiva ohjelma katsella. Saa paljon tietoa pohjoisen ihmisten elämästä. Mielenkiintoista, koska elämä siellä on niin erilaista!

  VastaaPoista