keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Täällä olisi nyt munkkeja

Lapsuudessani kuuli usein sanonnan "Melleksen urakka", jos joku homma oli kohtuullisen suurelta tai vaivalloiselta tuntuva. Sitä sanontaa isä saattoi käyttää liian suuren ruoka-annoksen eteensä saatuaan. Äidillä saattoi olla talon vintin siivous "Melleksen urakkaa".
Sanonnan alkuperää en tiedä, en edes tiedä kuka tai mikä se "Melles" oli. Selvitystä sanonnalle etsiessäni törmäsin hyvin mielenkiintoiseen sivustoon:
http://www.luovutettukarjala.fi/murre/murre.htm
Näytti luovutetun Karjalan murresanojen sanakirjalta. Sanat näyttävät niin mielenkiintoisilta, että sivujen antiin täytyy perehtyä paremmalla ajalla tarkemmin.

"Melleksen urakka" tuli siis mieleeni, kun keksin aamun hiljaisena hetkenä tekaista pienen munkkitaikinan. Lihapiirakoiden teko on kyllä mielessä kummitellut useamminkin, mutta vaihteeksi ajattelin sokerissa kieputeltuja munkkirinkeleitä.
Kahden tunnin silmien kirvely rasvakattilan yläpuolella työskentelystä näytti olevan vaivan arvoinen: 75 kappaletta kuohkeita munkkirinkeleitä odottaa täällä syöjiään. Kehun niiden kuohkeutta siksi, koska edelliset munkkini olivat kovia.
Sokerissa kieputtelin vain kolme suurta kupillista munkkeja, koska loput pakastan. Riippuen tietysti siitä, onko illansuussa vielä jotakin pakastettavaa.
Vaikka laskisin millä kaavalla valmistusaineiden hintaa, tulee 75:n munkin hinnaksi kokonaista 4 euroa. Kyselin mieheltä, jonka oletin viimeksi kahvilassa munkkia syöneen, mitähän mahtaa maksaa yksi munkki kaupassa tai kahvilassa. Miehen arvio oli eurosta ylöspäin.
Oli euro tai kaksi, niin ihan tyytyväiset päivätienestit käryyttämisestä tuli.

Kello lähentelee kahta iltapäivällä. Nyt on jo kiire miettimään iltaruokaa ja hakemaan tarpeita kaupasta.
Mies, se talvilomalainen, meni vanhusten päiväpiiriin. Suunnittelevat kai taas jotakin maakuntamatkaa ja mies hinkuu heille bussinkuljettajaksi.

3 kommenttia:

  1. Aika huima säästö, kun itse tekee! Minäkin intouduin tänään loman kunniaksi leipomaan, kun viimeksi ruokalasku huimasi vähän päätä. Tosin sain aikaan vain laiskan leipurin mustikkapiirakan ja hiivaleipää, mutta kyllä niilläkin saa porukan tyytyväiseksi.

    VastaaPoista
  2. Leipä on kyllä huiman edullista, jos itse leipoo. Ja luulenpa että on maukkaampaakin.

    VastaaPoista