torstai 6. lokakuuta 2011

Koskettava Albinonin Adagio

Sain eilen sähköpostia Kangasniemen seurakunnan kanttorilta. Hän vahvisti, että musiikki, jota hän soitti papan arkkua ulos kannettaessa, oli Albinonin Adagio. Jossain muussa yhteydessä kuultuna olisin teoksen tunnistanutkin, mutta tuolloin kuultuna se oli vain järisyttävän kaunis.
Pikkuveljen minulle hommaama Spotify tarjoaakin Adagiosta muutaman kymmentä eri tulkintaa, mutta uruilla soitettuna se on ehdottomasti koskettavin.
http://youtu.be/OL1oSGgrEuk
Tätä linkkiä klikkamalla voitte jakaa kokemuksen kanssani.
Kuunellessani tätä näen silmissäni tummapukuiset, päänsä painaneet nuoret miehet koivupuisen arkun ympärillä, kirkon päällä kumisee kellojen soitto ja saattoväki kirkossa seisoo hiljaa kuunnellen. Kirkon avoimista kaksoisovista tulvii hämärään kirkkoon syksyn häikäisevin aurinko ja tuulen vire pyyhkäisee kasvojamme.

7 kommenttia:

 1. Tässä linkki samaan kappaleeseen laulettuna, tämä on minusta ihan mielettömän hieno.. kuuntelen aina ihan kyyneleet silmissä, niin upea on laulajan ääni ja esiintyminen.

  http://www.youtube.com/watch?v=0_znmFcLuuU&feature=related

  VastaaPoista
 2. Tätä samaa tulkintaa vinkkasi mulle eilen illalla Pikkuveljen vaimo.

  Olisi mukava tietää, millaisessa elämäntilanteessa ja missä tunnelmissa Albinoni tämän sävelsi.

  VastaaPoista
 3. Olen aina pitänyt tästä Albinonin Adagiosta ja myös mun isäni hautajaisissa se soitettiin. Muistan sen ihan hyvin, vaikka siitä on jo 27 vuotta. Tintti

  VastaaPoista
 4. Tuli ihan äitini hautajaiset mieleen kun tätä kuunteli.
  Se pistää miettimään rauhassa kun tätä kuuntelee.

  VastaaPoista
 5. Albinonin Adagio on oikeasti Remo Giazotton sävellys, joka perustuu barokkisäveltäjä Tomaso Albinonin triosonaatin hitaaseen osaan. Tämä alkuperäinen sävellys katosi Dresdenin kirjaston tuhoutuessa pommituksissa toisen maailmansodan aikana.

  Sävellys on muistaakseni vuodelta 1958 ja nykyisin sitä soitetaan todella paljon siunaustilaisuuksissa. Sävellys on instrumentaalikappale alunperin. Sanoitettuna sitä ei juurikaan esitetä.

  VastaaPoista
 6. Sama järisyttävän koskettava kappale soitettiin sekä isäni että äitini hautajaisissa. Kuuntelin sitä paljon etukäteen, mutta ei se kyllä yhtään kyynelvirtaa ja tunnekuohua itse paikalla helpottanut. Helppo jakaa kokemuksesi.

  VastaaPoista
 7. Tämä on paras! Tämä soi setäni ja isäni hautajaisissa ja minusta on kunnia soittaa kauneinta musiikkia rakkaimmille ihmisille heidän poislähdettyä. Itken joka kerta kun tätä kuuntelen ja se puhdistaa...

  VastaaPoista