torstai 15. maaliskuuta 2012

Helpot ja nopeat mallasleivät kotikaljan mäskistä

Kaljanteon sivutuotteena tuleva mäski, eli savolaisittain kaljanruvat, on mehevä ja maistuva pohjaraaka-aine leiville. Pitkän tauon jälkeen meillä on tullut kyselyjä mallasleivästä ja nyt kun teen kaljaa kahdesti viikossa, tulee mallasleipäkin siinä sivussa.
Tuoppi-maltaat valmistetaan rukiista. Sadassa grammassa maltaita on kuitua 16,8% ja proteiinia 11.9%. Hukkaan ei kannata hyviä ravintoaineita siis heittää.

5-6 dl mallasmäskiä
1 pala hiivaa lämpimään vesitilkkaan liotettuna
2 tl suolaa
1/2 dl öljyä
loraus siirappia
2 dl neljänviljanhiutaleita
(puuronloppuja: tänään taikinassa pari desiä kaurapuuroa)
1 dl vehnärouhetta
vehnäjauhoja

Sekoita hiiva mäskiin ja muut ainekset luetellussa järjestyksessä. (Yhtä hyvin voit käyttää mitä hyvänsä jauhoja, rouheita tai hiutaleita, lopputulos on kuitenkin herkullinen. Myös perunahiutaleet tai perunamuussi sopii.)
Alusta vehnäjauhoja, kunnes saat napakan taikinan.
Anna kohota reilusti, ainakin uunin lämpenemisen ajan. (Uunin lämpötila 225.)
Ripottele taikinan päälle ja käsiisi vehnäjauhoja. Ota taikinasta lumipallon kokoinen pallero, muovaa se tasaiseksi palloksi ja painele pellille leivinpaperin päälle hiukan lituskaiseksi. Anna leipien kohota pellillä kunnolla, ettei leivät repeile paistaessa.
Paista uunin keskitasolla, kunnes leipien pohjat saa väriä reilusti. Leipien pinnan väri ei paistaessa juurikaan muutu, koska taikina on tummaa.
Leipien mieto makeus tekee niistä lapsille mieleisen välipalapullan korvikkeen. Makeahkosta leivästä ruokaleipänä tykkää ne jotka tykkää. Itse syön mallasleipää voin kanssa kahvileipänä.
(Kaino huomautus: jos syöt leipää liikaa, huomaat sen hyvin toimivasta vatsasta. Kääntäen: jos kärsit kovasta vatsasta, syö mallasleipää.)

5 kommenttia:

  1. Täällä en kaljamaltaita saa mistään ostettua, mutta tilaan Suomesta aina välillä vanhemmiltani Tuoppi-kaljamallasuutetta, joka on sen verran kevyttä postitettavaa, ettei lähettäminen maksa mansikoita. Mutta jospa ostan maltaita seuraavan kerran itse siellä käydessä ja tekisin tuota leipää.

    VastaaPoista
  2. Meillä oli aikoinaan mallasleipä aina joulupöydässä, kun äiti laittoi joulua varten kotikaljan tulemaan. Uskomattoman herkullista....

    tv Leena

    VastaaPoista
  3. Oot ihan uskomattoman ahkera ja hyvä äiti.. ihailen sinua kovasti <3 tv mamma maalta

    VastaaPoista
  4. Aamulla huomasin Keuruun keskustassa korikauppiaan, jolla oli niitä patasuteja, joista kyselit. Mallasleivät ovat nousemassa, joten katsoin osoitteen, jos vaikka joskus bongaat tai haluat jopa tilata. Eli Koppa-Korhonen, Orivesi. Googlesta löytyy puhelinnumerokin.

    VastaaPoista
  5. Kiitos! Nuo patasudit on niin nostalgisia, että niitä voisi olla kotona vaikka pelkästään "sisustuselementteinä": meillä käytetään nykyään tuota sanaa, kun laitan näkyville jonkun pystin tai purnukan ja lapset kysyy "miksi tuo on tuossa?"

    VastaaPoista