perjantai 24. joulukuuta 2010

Joulumietteitä - jos ei ihan saarna

Huomasin tänään mielenkiintoisen asian joulusta. Jokaiseen jouluun kulminoituu kaikki aikaisemmat eletyt joulut. Juhannus, pääsiäinen, kaikki muut pienemmät juhlat ovat vain ainutkertaisia arjen kohokohtia, eikä koulujen päättäjäispäivänä keväällä useinkaan tule haikea mieli edellisten kevätjuhlien perään.
Kun kaivelet esille joulukoristelaatikon, tulvahtaa yllesi kaikkien menneiden joulujen muistot. Kun laulat "Heinillä härkien kaukalon", muistat, kuinka kätesi hikosivat alakoulun joulujuhlassa pidellessäsi palavaa kynttilää. Mieleesi muistuu ensimmäinen yhteinen joulu puolisosi kanssa, toinen yhteinen joulu, joulu töissä, joulu, jolloin koko perhe oli vatsataudissa ja kinkkutilaus piti peruuttaa. Iloiset joulut, surulliset joulut läheisen vakavan sairauden vuoksi, joulu, kun perheessä on vastasyntynyt vauva ja tuntuu, ettei kaipaa jouluun mitään muuta.
Tänä jouluna ajattelin lapsia, jotka joutuvat viettämään joulunsa sairaalassa. Voi olla, että lapsen vanhemmilla on raskaampaa kuin pienellä potilaalla.
Joku voi olla jouluna täysin vailla toivoa. Elämä tuntuu hyvin raskaalta, tulevaisuuden ajatteleminen ei tuo intoa ja iloa, vaan alaspainavaa ahdistusta. Mistä saamme heille toivoa ja uskoa elämään? Auttaako, jos taputamme olkapäälle: "Älä sure, kyllä se siitä, koitahan ryhdistäytyä, kyllä kaikki järjestyy, minullakin kerran..."
Minulle on lyhykäisen elämäni aikana tullut sellainen tuntuma, että meidän puheillamme ei kovin paljon uupuneen olkapäätä nosteta. Ei paljoa auta, jos kehoitat nukkumaan päiväunet, jos elämä alkaa aamulaulunsa mollisoinnulla. Minulle on tullut sellainen tuntuma, että murheen alhosta voi luodun nostaa vain Luoja.
Vaikka puhuisimme ihmisten tai enkelienkin kielillä, mutta meillä ei olisi rakkautta, olisimme helinää ja kilinää avuntarvitsijan korvissa. Ja vaikka meillä olisi vuoriasiirtävä usko, mutta rakkaus puuttuisi, emme olisi mitään!
Jumala on rakkaus kaiken yläpuolella ja kun hän vapauttaa ihmisen, hän on todella vapaa. Siksi Hänen nimensä on myös Vapahtaja.
Jouluna Jumala antoi ihmiskunnalle Vapahtajan. Sinulle ja minulle. Jos haluat perehtyä asiaan tarkemmin, etsi käsiisi Raamattu. Jos et omista sitä, lainaa kirjastosta tai osta kirjakaupasta tai vanhojen kirjojen kaupasta. Sinun kannattaisi tutustua Taivaan Isään tarkemmin.
Hänen hoidossaan on hyvä olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti