perjantai 21. tammikuuta 2011

Kaupunki kasvaa

Katjalle lähti vihdoin ja viimein paketillinen kukkien ja hyötykasvien siemeniä. Ajattelin, kun laitoin joulunalla tyrkylle puolet siemenvarastosta, että kasvinkasvattajia olisi lukijoissa enemmänkin. Saattoihan se olla niinkin, että muutkin täydentävät syksyllä siemenvarastojaan kuin vain kerrostalossa asuva kaupunkilainen. Hyvä kuitenkin, että pääsevät siemenet täyttämään tehtäväänsä.
Veimme eskarilaisen päiväkotiin ja jatkoimme Tirtetan ja lapsenlapsen kanssa matkaa postiin. Matkan varrella on juurivalmistunut katuliittymä uuteen Jätkäsaaren kaupunginosaan. Alue rakennetaan entisen Länsi-Sataman paikalle ja maata kuskataan metrotunnelin räjäytystyömaalta mereen täytemaaksi enemmän kuin minun numeropääni edes ymmärtää.
Jätkäsaaren suunnittelu- ja rakennustyöt ovat käynnissä ja valmista tulee vuosien päästä. Kun satama oli muuttanut Vuosaareen, kaupunki järjesti kiertoajelun halukkaille. Suunnittelusta vastaava arkkitehti esitteli suunnitelmia ja kertoi alueen kaavasta, kunnallistekniikasta ja liikennejärjestelyistä. Julkinen liikenne on suunniteltu raitiolinjapohjalta ainakin alkuun. Jätteidenkeruujärjestelmä on Suomessa aivan uutta. Mallia on haettu Keski-Euroopasta. Jätteet kulkevat tunneleissa maan alla ja ne kerätään suureen keskusyksikköön, josta nouto jatkokäsittelypaikkaan tapahtuu. Siinäpä ei sitten auta vahingossa pudottaa käsilaukkuaan roskakuiluun roskapussin sijasta..
Olimme mieheni kanssa mukana kiertoajelulla ja vaikka uusi alue ei juurikaan elämäämme hetkauta suuntaan eikä toiseen, oli suunnitelmia mukava kuulla. Siitä kyllä alueen asukkaat nostavat varmasti (niinkuin ennenkin uusilla asuinalueilla) kunnon äläkän, että terveysasemapalvelut suunnitellaan vanhan Marian sairaalan tiloihin, joka nyt ei ihan ole Jätkäsaaressa. Olisi mukava nähdä joskus uuden asuinalueen suunnitelmat, jossa ensin osoitettaisiin paikka terveydenhuollolle, lasten, vanhusten ja vammaisten tarpeisiin ja sitten vasta jaolle pääsisivät markkinavoimat. Se nyt täytyy tässä yhteydessä mainita, että Verkkokaupan Jätkäsaareen tuleva kiinteistö on alueelle elintärkeä asiakasveturi. Ruoholahden Kauppakeskus, jossa Verkkokauppa nyt Helsingissä sijaitsee, olisi jo aikaa sitten kuihtunut henkitoreisiin ilman Verkkokaupan asiakaskuntaa. Onneksi Helsingin päättäjätkin ymmärsivät riittävän ajoissa, ettei ole varaa päästää sen kokoluokan yritystä liiketiloineen naapurikaupungin puolelle.
Uuden kaupunginosan rakentaminen kaikkine vaiheineen tuo mielenkiintoista katseltavaa kävelyretkille.
Aika näyttää, tuleeko Jätkäsaaresta tavallisten ihmisten asuinalue, vai muodostuuko se enemmän eliittialueeksi. Toistaiseksi kovanrahan asuntojen rakennuttajat ovat olleet odottavalla kannalla.

2 kommenttia:

  1. Kiitos jo etukäteen :)
    Täydensin minäkin syksyllä siemenvarastoja, mutta eihän niitä kai koskaan ole liikaa?

    VastaaPoista
  2. Enpä usko - ja voithan jo aloittaa hyvissä ajoin suunnittelun, mitä kylvät minnekin!
    Minulla vielä toistaiseksi puutarhahommat rajoittuu siemenien ihailuun.

    VastaaPoista