Minulla ei ole koskaan ollut koiraa. Enkä tietysti ole kovin perillä koirien kasvatusasioistakaan. Olen vain seuraillut, kuinka koiraihmiset toimivat eläimiensä kanssa.
Tänään istuessani raitiovaunussa jäin pohtimaan kasvatusasioita. Minua vastapäätä istuutui mies, joka näytti pienelle koiralleen kädellä, että "asetu tänne penkin alle". Koira totteli kiltisti ja kurotti varovaisesti päätään penkin alta miestä kohti. Mies otti takkinsa taskusta jonkun pienen, rouskuvan namipalan ja antoi sen koiralle. Samalla hän sanoi lempeällä äänellä:
- "Oikein hyvä..." Miehen käsi jäi rapsuttamaan koiran kaulaa ja hän jatkoi levollista rapsuttelua koko matkan. Koira kurkisteli istuimen alta uteliain silmin kanssamatkustajiaan. (Älkää kysykö, mitä rotua koira oli; eskarilaiseni olisi tiennyt sen heti koiran nähtyään, mutta ainakin koira oli valkoinen ja ei kovin suuri ja sillä oli keskipitkät karvat.)
Olen havainnut koiraihmisistä, että he ovat hyvin johdonmukaisia koirien kasvattamisessa. Säännöt ovat aina samat: ei reuhkata ja huudeta, tarpeille yritetään mennä sovittuun paikkaan, jos käytös on sopimatonta, sanotaan tiukalla äänellä ja auktoriteetilla "ei". Jotkut asettuvat koiran silmien tasolle, katsovat suoraan koiraa silmiin ja kieltävät sitten. Kaikesta hyvästä käytöksestä koiraa kiitetään ja palkitaan. Ja kun koira nukkuu, sitä ei saa häiritä.
Jos suomalaisilta noin keskivertoisesti koirien luonteen kouliminen ja kasvatus onnistuu, niin miksi sitten lasten kasvatus on monelle liian vaikeaa ja haasteellista. Usein törmää tilanteeseen, että vanhemmalla ei ole rohkeutta sanoa lapselle "ei". Pettymyksen tuottamisen pelko on monelle hyvin suuri. Katselin eräänä iltana isää kahden tarhaikäisen lapsensa kanssa ruokaostoksilla. Toinen lapsista roikkui ostoskärryn toisella laidalla, toinen toisella.
Apinanomaisten mölähdysten saattelemana lapset vuoron perään tempaisivat kärryjä sivusuunnassa, kun isä yritti taituroida hyllyjen välissä. Kertaakaan isä ei sanonut lapsille "ei, nyt riittää". Isän kehonkieli kyllä kertoi, ettei lasten toiminta tuntunut hänestä siinä tilanteessa ollenkaan mukavalta, mutta jostakin syystä hän ei halunnut/raskinnut/osannut kieltää lapsia. Ja minä ihmettelin ihan kauheasti. Minun teki mieli kysyä mieheltä, miksi hän ei halua kieltää lapsia. Ei silti, että isän ja lasten touhu minua olisi millään lailla häirinnyt, mutta heidän itsensä kannalta olisi homman voinut hoitaa paljon helpomminkin.
Kun niitä lasten kasvatusasioita siinä hammaslääkärireissulla pohdin, tulin johtopäätökseen koirankasvatusta mukaillen, että yksi perusasia on se johdonmukaisuus. Samat säännöt ovat voimassa aina, kaikkialla ja kaikkia koskien. Ei-toivottu käytös tukahdutetaan ja kielletään jyrkästi ja johdonmukaisesti ja heti. Toivotusta hyvästä käytöksestä palkitaan ja annetaan sanallista kiitosta. Lisäksi rapsutuksia ja paijauksia vähän joka välissä. Ja nukkuvan herättämistä vältetään.
- - -
Olin siis tokaluokkalaisen kanssa Kivelän sairaalassa hammaslääkärissä. Eipä ollut iloista matkaseuraa lapsenlapsesta, kun tämä nukkui sikiunessa koko kaksituntisen reissun.
Kivelän sairaalan ala-aulassa on muuten yksi Helsingin parhaista kahviloista. Koko sairaala tuoksuu vuoronperään korvapuusteille ja välillä pizzalle. Jututin kahvilanpitäjää, joka kertoi, että usein uunissa paistuva korvapuustipellillinen on jo etukäteen myyty, kun asiakkaat odottavat pullien paistumista. He siis paistavat paikan päällä voisilmäpullat, korvapuustit, rahkapiirakat ja pizzapalat. Monet tulevat leivonnaisia varta vasten hakemaan sairaalalta. Minäkin söin lounaaksi ihanan rahkapiirakan. Kunhan selvitään tuosta täytekakkutehtaasta, täytyy viritellä kunnon pullataikinat.
Minulla on ollut useita koiria ja yksi lapsi.
VastaaPoistaEläinsuojeluvalvojana olen toiminut, en lastensuojelu.
Näkemäsi tapaus olisi saanut minut nieleskelemään onnen kyyneleitä.
Huonosti kasvatetut, unohdetut,
alistetut,pieksetyt,sairaat,vammautuneet jne,
koirat + muut "lemmikit" niitä ei tuoda ulos, ei ainakaan valoisalla, eikä ainakaan julkisiin kulkuvälineisiin.
Nuoret tulevat itse ulos (lapsetkin)ja käyttäytyvät niin kuin ovat jo kotona oppineet.
Usein olen nähnyt hyvin huonosti pidettyjä eläimiä ja jos asunnossa on lapsia/nuoria he ovat ihan yhtä huonosti "pidettyjä".
Molempia pidetään meillä hyvin huonosti, koiran voivat poliisit lopettaa, toki siihen usein on jo eläinlääkärikin hälytetty, vaikka heti kun se ylittää ympäristön sietokyvyn.
Lapset jäävät hyvin usein vaille kenenkään ulkopuolisen huomiota.
Eläinsuojelu työ oli niin raskas harrastus etten koskaan enää, en koskaan...
Sirkku!
VastaaPoistaYön hyvin nukkuneena tämä kommenttini näyttää kaamealta! Annoin vanhoille tunteilleni vallan, Sinun blogissasi. Anteeksi! Poistanko?
Älä ihmeessä! (Meillä on sananvapaus)
VastaaPoistaOdotinkin, että saisin lukijoilta uusia näkökulmia.
Oikein onnellista, leppoisaa viikonloppua Sinulle ja joukoillesi!
Kiitos! Minä olen niin SSS = savolainen sukkela suustaan.
VastaaPoistakieltämättä hyvin kasvatettu koira ja mielenkiintoisia pohdintoja:)
VastaaPoistamikä tekee nykyajan lapsista niin levottomia ja rauhattomia,ettei enää aikuisia totella eikä kunnioiteta?:( ongelma-lapsia joka paikassa...
Minä myös yhdeksän lapsen äidin äänellä olen verrannu koiranpennun ja lapsen kasvatusta toisiinsa, samat säännöt pätee. Paitsi, että lapset saa herätää, jättää yksin ja vaikka mitä "eläinsuojelurikollista".
VastaaPoistaErääseen helsinkiläiseen kotiin voitiin poliisien kanssa mennä sisälle, ei siksi että naapurit olivat kauan kuunnelleet lapsen itkua, vaan siksi että sieltä kuului liian kauan koiran haukuntaa. Eläinsuojelusäädökset palastivat lapsenkin.
Mainio blogi sulla, niin tuttua arkea vaikka ympäristö on ihan toinen.Ja meillä enää viisi kotona.
Kirjoittele ahkeraan!
t.anne
Suvi ja Anne:
VastaaPoistakommentit on blogikirjoittelun suola.
Kiitos Teille.