torstai 27. tammikuuta 2011

Kavala äiti

passitti riitaahaastavat jälkeläisensä (ei edes tipu mitään hellittelynimityksiä) hyvin, hyvin varhain nukkumaan. Taipumus riitahakuisuuteen johtuu tietysti väsymyksestä, joten äiti saa syyttää vain itseään, jos ei huolehdi lastensa aikaisesta nukkumaanlähdöstä. Huomasin väsymystilan vakavuuden vasta sitten, kun vartti "sänkyyn!!"-käskyn jälkeen oli koko huusholli hiljaa. Isot pojat osaavat hiipiä niin äänettömästi, että heidän hereilläolonsa ei ketään häiritse.
Vaikka alkuperäinen tarkoitukseni olikin kavala, eli saada itselleni suloinen lukurauha koneen ääressä, tunnen siis kuitenkin tehneeni osapuilleen järkevästi, koska nyt molemmat osapuolet hyötyvät tahoillaan.
(En ole kuullut juurikaan muiden kuin isäni ja pikkuveljeni käyttävän sanaa "osapuilleen". Sehän tarkoittaa "keskimäärin, suurinpiirtein". Oletteko kuulleet savonmurteisen ilmaisun: "Vesi nolokahtelloo." = vesi tippuu nolkahtelemalla, tippa kerrallaan, kun kevätaurinko alkaa sulattaa lumia katolta. Tuleepa ihan isää ikävä noiden sanojen myötä.)

Katjusha vinkkasi blogissaan Aaposta. Menkää nyt hyvät multasorminäpertäjäkutojataitaja- ihmiset ihmeessä lukasemaan 8-luokkalaisen pojan mahtavasta elämästä.
http://aaponchili.blogspot.com
Tuota blogia lukiessa tulee valtavan hyvälle mielelle. Tuon ikäisellä ja kaikkea mielenkiintoista harrastavalla on niin paljon hyvää energiaa, että se väistämättä tarttuu muihin. Varmasti myös aikuisten kannustusta ja hyväksyntää tarvitaan, mutta vahva itsetunto tuntuu pojalla olevan.

6 kommenttia:

  1. Niinhän se on osapuilleen tahi jotakuinniin =D

    Tuli tuosta nolkahtelloo sanonnasta mieleen, että mies sanoo minulle aina että "pistä totena mekkos alle" Savolaisilla on vinkeitä sanontoja =) Eikä aina edes ite savolainen tiiä mitä se toinen huastaa...

    VastaaPoista
  2. juu,savolaeset huastelloo kaekenlaesta:)mielenkiintosia sana-yhistelmiä ja sanontoja kuulee joka päivä:)
    Jos kiinnostaa lissee tietää,laitapa sähköpostia mulle...

    VastaaPoista
  3. Olin aina pitänyt synnyinseutuasi jo keskisuomalaisena, Sirkku.
    Niin ne murre- ja muut rajat ovat häilyväisiä,
    savon murre on kyllä hyvin eläväinen puheen parsi.

    Murteiden kohtalo taitaa olla koko maassa pikkuhiljaa heikentymässä, tai on heikentynyt jo,surullista!

    VastaaPoista
  4. "Ves riimasta nolokahtelloo" oli isän lause täydellisenä.(Vesi tippuu tippa kerrallaan katon reunukselta, räystään reunasta) Piti ihan Pikkuveljeltä kysästä, kun en muistanut "riimoo".
    Kangasniemi sijaitsee aika tarkasti Mikkelin ja Jyväskylän puolivälissä. Me, jotka asumme siellä Mikkelin päässä, puhumme täyttä savvoo, kunnan toisella laidalla puhe kääntyy selvästi keski-suomalaiseksi.Välimatkaa on viitisenkymmentä kilometriä.

    VastaaPoista
  5. Huomasin ihan hassun jutun, joka vähintäinkin saa jotkut lukijat ymmälleen: edellisessä kommentissa väitin meidän asuvan Kangasniemen Mikkelinpuoleisessa kulmassa. No emme todellakaan VIELÄ asu, mutta toiveissa on.
    Minulle on viime aikoina sattunut kaksi kertaa, että rupean kirjoittamaan meidän kotiosoitetta johonkin lasten koulupaperiin ja kirjoitan ihan sujuvasti Kangasniemen mummolakodin osoitteen. Huomaan asian vasta, kun olen jo ollut laittamassa paperia käsistäni. Eli niin hyvin on jo selkäytimeen asia muutosta sisäistynyt.

    VastaaPoista
  6. Suvi: Minun tietokonetaidoillani en mistään löytänyt sähköpostiosoitettasi. Savon murre sanontoineen kiinnostaa minua paljon.

    VastaaPoista