maanantai 29. marraskuuta 2010

Olispa edes tinteille rasvaa!

Pappa tuossa tivaa lapsenlapselta, jolla on tutti tiukasti suun uumenissa: "onko kiva matkustaa metrolla mummolaan?", "tykkäät sä, kun pappa laulaa? ", "mitähän mä kysyisin, että sä vastaisit?"
Tirtetta pohtii kuumeisesti balettiaskeleitaan joulujuhlan keijukaisesitykseen ja eskarilainen pitää "luppopäivän" tarhasta. Kouluun on pakko selvitä joka ikinen päivä, vaikka ei yhtään huvittaisi, jos vain on terveen kirjoissa, mutta eskarista voi minun mielestäni pitää vapaapäivää silloin, kun haluaa olla kotona äidin ja isän lähellä. Aika harvalla kuusivuotiaalla se edes on mahdollista tänä päivänä. Nykyinen maatalouskoululainen kävi aikanaan kaksi viikkoa esikoulua ja sitten se lopetettiin, koska se oli niin kertakaikkiaan kurjaa hänen mielestään. Ainakaan myöhäisempään koulumenestykseen ja sosiaalisuuden kehittymiseen ei hänen kohdallaan esikoulun puuttumisella ollut haitallista vaikutusta.

Sitten kun lapsi tulee kouluikään, ajan kuvainnollisesti risun kanssa aamulla kouluun. Useamman kuin kerran on opettaja laittanut puolikuntoisen lapsen paluukyydillä takaisin kotiin. Joskus kun on käynyt niin, että kun annat luvan "hyvin sairaalle" lapselle jäädä kotiin potemaan, tämä kokeekin ihmeparantumisen, nappaa pleikkaripelin hyllystä, viskaa jalat tv-pöydälle, kasaa herkkuja viereensä ja alkaa pelin ohella järjestelmällisesti häiriköidä kotona olevia pikkusisaruksia. Sen seurauksena täältä on lähtenyt oikeasti sairaita lapsia koulunpenkille ja sieltä kouluterveydenhoitajan lavetille huilimaan,että jaksavat lähteä takaisin kotiin.

Miehelle kyllä ottaa koville olla vielä kuukausi sairaslomalla. Yhtenä päivänä hän jo soittikin työpaikan työvuorosuunnittelijoille ja kysyi, olisiko ylitöitä tarjolla. Oli kuulema "nihkeesti" ylitöitä ja eipä sitä kovin äkkilähdöllä olisi töihin päässytkään, kun työvaatteet piti luovuttaa ennen loman alkua vaatevarastolle ja kuljettajakorttikin piti palauttaa. Saapi tuossa sitten kärvistellä. Sitten kun töihin pääsee, ei varmaan viikkoon, kahteen nähdä kuin paidanvaihdossa ja eväiden pakkaamisessa. Miksi joku saa tuollaisen työinnon sitten kun on enää nihkeät viisi vuotta työaikaa eläkeikään?

Nämä kaupungin harvalajiset linnut tulevat parvekkeen kaiteelle ihmettelemään, jotta on ihme emäntä tuolla, kun ei yhtään palelevaisia nälkäisiä armahda. Tulee hyvin nopeasti isännöitsijältä ukaasikirje, jos laitat talipalleroita ja siemeniä parvekkeellesi tai kotipihaan. Taas yksi hyvä syy, miksi täältä ikävöidään mummolaan asumaan.


Kahdeksasluokkalainen laittaa tekstiviestiä kesken koulupäivän:
"ruotsin ope anto läksyks, että pitää kirjottaa ruotsiks kaikkien perheenjäsenten ikä. Voit sä auttaa siinä läksys?"
Eipä arvannut opettaja, miten haasteellisen läksyn antoi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti