torstai 11. marraskuuta 2010

Sentinviilausta

Meillä on miehen kanssa yksi yhteinen ärsyttävä piirre: teemme laskelmia mitä omituisimmista asioista. Mies yrittää laskea, kuinka monta kuutiota on vettä Suomen järvissä, minä lasken maitolitrojen vertailuhintoja.
Tuon maidonhintalaskelman jälkeen voin sanoa, että eipä kannata väheksyä senttejä.

Lähimmässä K-marketissa halvin maitolitra maksaa 0,85 e. S-marketissa, josta maidon pääasiassa ostan, halvin maitolitra maksaa 0,79e. Erotusta joko huimat 6 senttiä tai vaivaiset 6 senttiä. Meillä maitoa kuluu kitsaasti käytettynä 10 litraa vuorokaudessa (siksi vuorokaudessa, koska yöaikaan sitä isot kollit saattavat vetää muutaman litran). Realistinen kulutus on parisen litraa yli.

Ostamalla maidon aina halvimmasta kaupasta on vuosisäästö tasan 218,40e.

Koska asumme kauppojen naapuritalossa, käyn ruokakaupassa päivittäin. Tietysti jo senkin takia, että kahden päivän ruoka 14 hengelle vaatii joko kaksi paria käsiä tai kaupan kärrit avuksi. Aika harvoin viitsin herättää huomiota jyräämällä kaupan ostoskärryissä ostoksia raitiovaunukiskojen yli. Joku tarkkavainen voisi kysäistä, miksei mies auta ostosten kanssa: ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että hänen lonkkansa ovat olleet vuosikausia siinä kunnossa, että jätesäkinkin kuskaaminen roskahuoneeseen on ollut hyvin tuskallista. Ja kyllähän minulla tätä "lapsityövoimaa" riittää, jos apua kaipaan.

Vielä tuohon hintojen tarkkailuun. Yksi esimerkki: Euroshopper Ketsuppi (1kg:n pullo) maksaa K-Citymarketissa tällä hetkellä tasan euron. K-marketin eilinen hintalappu näytti 1,79e.  Tuote on ns. "halpistuote" ja voisi luulla hinnoittelun olevan yhtenäistä saman kauppaketjun liikkeissä. Tarkoituksellisesti en osta ikinä tuota kalliimpaa pulloa, koska sitten pärjää makaronilaatikko vaikka ilman ketsuppia. Meillä ketsuppia kuluu 2-3 kiloa viikossa.

Voin ihan hyvällä syyllä mainostaa tuota Euroshopperin ketsuppia, koska se on oikein laadukasta ja lapsetkin pitävät sen miedosta mausta. Etikka, sipulit ja mausteet ei maistu liikaa ja kaiken lisäksi tuote valmistetaan pohjoisen suomalaisessa yrityksessä, Maustajan tehtaassa Pyhännällä. Vinkkinä voin kertoa, että jos pulloa käytetään päivittäin, voi korkin pitää aina auki, niin lapset eivät revi sormiaan tiukassa korkissa. Pullo säilytetään tietysti jääkaapissa. Pullojen pohjat käytän pastakastikkeeseen: loraus vettä pulloon, korkki tiukasti kiinni, pari reipasta hyrskytystä ja pullon sisältö ruskistetun jauhelihan päälle. Kiehuvaan kastikkeeseen voi ripotella Maizenan ruskeaa suurustetta, niin kastike paksunee.

Illalla olin jo melkein nukkumatin völjyssä, kun korvatulppien läpi kuuluu pienimmän, eli Tirtetan sipinä:
- Voisitko tehdä yhden palveluksen? Teetkö huomenna sen piparitaikinan ja etsit muotit ja kaulimen kaapista?
Päästäkseni sukkelasti takaisin uniseen olotilaan, tulin luvanneksi. Nyt se siis on edessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti