lauantai 13. marraskuuta 2010

"Raha tuo onnea ja tekemistä"

Täällä on tänään useaan otteeseen puhuttu rahasta. Se kuulema ANTAA TEKEMISTÄ. Mielipiteeni siitä, ettei raha tuo onnea ja tekemistä, tyrmättiin lähes yksimielisesti pienimpien suusta. (Pilke silmäkulmassaan työssäkäyvä vanhin lapsi kyllä myönsi rahan tuovan onnea ja tekemistä)
Kolmella pienimmällä pojalla kun rahan kanssa tekeminen on viime viikkoina ollut aika lailla jalkapallokorttipainotteista. Äidin kehoitus tehdä ulkona pullojenetsintäkierros saa vastakaikua yleensä vain ekaluokkalaisen suunnalta. Hänestä kun viime kesän aikana kehittyi lahjakkuus sillä alalla. Koulun alkaessa hänen vastaperustetulla pankkitilillään oli 174 euroa pullonkeruulla hankittuja rahoja. (Tekisi mieli käyttää ilmaisua: "Että revi siitä!")

Tänä aamuna kun tervetullut vesisade latisti lasten mielikuvituksen, ajattelin sadannen kerran, että maalla asuvat lapset eivät joudu kärvistelemään sisällä, vaan siellä mennään metsään ja järvelle ja latoon ja aittaan ja vinttiin oli keli mikä tahansa. Kyllä täälläkin pääsee ulos vesisateella. Mutta mitä oikeasti kivaa kaupunkilaislapsi voi ulkona vesisateessa tehdä, kun mereltä puhaltaa tuikea viima ja jalkakäytävillä kulkiessasi saat koko ajan tarkkailla minne astut, ettet sotke saappaitasi koiran/ihmisen ulosteisiin tai edelliseniltaisiin oksennuslammikoihin? No onhan kaupunkeihin rakennettu kivoja leikkipuistoja lapsille. Siihen sanon maalla kasvaneena kohteliaasti: "Kyllä, onhan täällä leikkipuistoja."

Tarkemmin asiaa käänneltyäni on minun hiukan höllättävä mielipidettäni: raha tuo kyllä tekemistäkin. Rahan kanssa kaupunkilaislapsi pääsee uimahalleihin, vesipuistoihin, elokuviin, näyttelyihin, tapahtumiin.. Kukaan meillä ei kyllä aamulla kaivannut mitään sellaista.

Loppujen lopuksi päivä sujui ihan leppoisasti. Sateen laannuttua pikkupojat rahtasivat sählymaalin pihalle ja pelasivat kyllikseen.

Suurperheen ruokatalous herättää usein kiinnostusta pienempien kattioiden pyöritteljöiden keskuudessa. Mielestäni meidän iltapäivän ruoka sopii hyvin keskivertoesimerkiksi. Syöjiä oli tällä kertaa vain 13, koska se yksi lapsi on siellä navettahommissa. Tein kaupan Rosamundasta perunamuussin: 3kg perunoita, 4 makkaralenkkiä ohueksi siivutettuna ja kuumassa uunissa käristettynä, 800g broilerpyöryköitä, puoli kiloa pakastemaissia, kilo porkkanoita karkeana raasteena ja kolme litraa maitoa.  Tämä oli sellainen tiukan budjetin ruoka. Eilen tein kolmesta kilosta tarjouspaistijauhelihaa pihvejä, silloin oli "löysemmän rahan päivä".

2 kommenttia:

 1. Minä olin joskus nuorempana seurakunnan kesä- ja talvileireillä emäntänä, keittiöapulaisia oli
  käytettävissä NELJÄ. Töitä riitti kaikille.
  Ei pesty pyykkiä, eikä paljon siivottukaan.
  Olevinaan oltiin välillä väsyneitä ;)

  Toivon Sinulle rautaista terveyttä ja jaksamista
  säkittäin!!!

  VastaaPoista
 2. Kiitos taas kannustavasta viestistä. Tämä juuri on tällaisen kirjoittelun hyviä puolia, että aina joku pitää päätä pinnalla..

  VastaaPoista