tiistai 12. heinäkuuta 2011

Mitä maksaa yksi vesisade?

Yöllä heräsin outoon ääneen. Piti ihan kysyä mieheltä, mikä tuo ääni on. Oli sateen kohinaa.
Mies kävi pelastamassa pyykkitelineet kauemmas parvekkeen reunalta ja kertoi, että sade on kuin löylyvesi kiukaalla.
Aamulla muistelimme, milloin tällä kohtaa Helsinkiä on viimeksi satanut. Jos kesäkuun alkupäivinä satoi, mikä on ihan mahdollista, mutta saattoi olla toukokuutakin. Jos asuisimme viljelyseuduilla, olisi ollut kurjat näkymät pelloilla. Kun kaupunkia sateettomuus piinaa, se tuntuu ainoastaan hankalana hengitysilmana ja kaupunki on ankean pölyinen ja likainen. En nyt voi sanoa, että hellejakso olisi mitenkään meitä ehtinyt piinata. Suihkuun pääsee vaikka joka tunti ja raanassa vettä riittää. Voisi sanoa, että suuremmat vaikeudet kaupunkilaisille tulee kahden vuorokauden sankasta lumipyrystä, kuin toista kuukautta kestävästä sateettomasta kaudesta ja helteestä. Maaseudulla asia on varmaan täysin päinvastoin.
Sadetta katsellessani ja kuunnellessani, puhdistuneen ympäristön (en voi sanoa luonnon, koska sitä täällä ei edes ole) tuoksun tuntiessani päädyin niin syvällisiin ajatelmiin, että sade pitkän kuivuuden jälkeen on asia, jota ei voi ostaa ja jonka arvoa ei voi mitata rahassa. En ole ennen tavallisesta vesisateesta niin ajatellut.
Muistuu mieleen tyytyväinen tunne, mikä tuli, kun maalla asetettiin suuria vesiastioita sadeveden keräämistä varten.

Tirtetta ja Kaisa-sisko pyrähtivät pihalle sateeseen leikkimään.

10 kommenttia:

 1. Minä heräsin tänä aamuna ukkosen jurähdykseen. Ryntäsin saman tien ulos pyykkinarulle pelastamaan jo kerran sateeseen jääneet, teltassa lapsilla oleet peitot ja petarin sisälle juuri alkavalta sateelta suojaan. Nyt nautin sateen ropinasta ja kohinasta...tuntuu hyvälle!

  VastaaPoista
 2. Sateen ihanaan ääneeen minäkin heräsin..☺

  VastaaPoista
 3. Meilla taalla on taas satanut aivan liikaa. Ja sen seurauksena on heinanteossa ollut ongelmia ja muutamia muitakin maatalouden toita on ollut vaikeaa tehda. Esimerkiksi lannan ajo hallista on siirtynyt, kun kaikki paikat ovat taynna vetta... Joten me voisimme kylla antaa vahan sateita sinne Suomen maanviljelijoille :).

  VastaaPoista
 4. Meidän kohdassa on tullut tähän mennessä juuri sopivasti vettä. Ainoa "haittapuoli" on se kun laitumet kasvaa niin nopsaan ettei lehmät ehdi syödä. Onneksi niittokoneet on keksitty :0)

  VastaaPoista
 5. Meillä satoi edellisen kerran juhannusaattona. Nyt ukkonen jyrisi koko yön ja vettäkin on tullut aika paljon. Mittarissa taisi olla pohjalla vanhat vedet, mutta ainakin siihen tuli täydennystä.

  VastaaPoista
 6. Yhdysvalloissa on osavaltioita joissa sadevesi on osavaltion omaisuutta ja sen kerääminen on kiellettyä. Lehdessä oli juuri juttu asiasta kun iso autoliike oli saanut poikkeusluvan sadeveden talteenottoon jotta voivat pestä sillä autoja. Joissain osavaltoissa saa nykyisin poikkeusluvan hempommin kun on julkaistu tutkimuksia että sadeveden kerääminen on ekologista ja taloudellista.

  Täällä Suomessa joskus unohtuu ettei se vesi ole kaikille automaatio, ei edes nykyaikaisissa yhteiskunnissa.

  Aamulla oli kesän kipakoin ukonilma, on sitä vettä jo kaivattukin puutarhaan!

  VastaaPoista
 7. Meillä on satanut ihan sopivasti.
  Mitään hellettäkään ei ole ollut n, 20c.
  Nyt on aurinkoista, mutta tuulee, lämpöä saisi olla enemmän. ei ole kuin jotain 16c.
  No onhan sitä vaatteita joita voi lisätä, ja ottaa pois.
  Sade on kultaa maalla kuivuuden jälkeen.

  VastaaPoista
 8. Eilen illalla/yöllä oli hurja ukonilma täällä mummolassa. Salamat olivat poikittaisia ja leveitä ja vettä tul kuin vesputtouksest. Nyt aurinko paistaa ja n. 18 "lämmintä". Niin ja kaivojen vesitilanne on mainio. Täällä muka pohjavesi hurjan matalalla... pyh!

  <ps. Första matto tuli valamiiks :D

  VastaaPoista
 9. ihana kesän sade,kun se on lämmintä:)

  VastaaPoista