maanantai 11. heinäkuuta 2011

Porkkanatäysmehu mehulingolla

Jos kaapissasi tai kaappisi päällä odottelee mehulinko käyttäjäänsä, nyt olisi paras hetki tehdä uuden sadon porkkanoista tuoremehua. Porkkanoiden sokeripitoisuus on nyt korkeimmillaan ja monipuolisten kivennäis-ja hivenainepitoisuuksien takia porkkanamehu on todellinen terveysjuoma. Lisäksi porkkanassa on A-vitamiinin esiastetta, sekä runsaasti K- ja C- vitamiinia. Porkkanan terveysvaikutukset ovat myös moninaiset. Vatsa- ja suolisto-ongelmaisille porkkanaa suositellaan.
Toinen hyvä ajankohta mehutehtailuun on syksyinen sadonkorjuuaika, kun ykkösluokan porkkanat säilötään kellariin turvelaatikoihin ja kakkosluokka tehdään mehuksi tai pakastetaan keitettynä.

Sain edullisesti suuren erän muutama päivä sitten nostettuja pieniä kotimaisia porkkanoita. Mehua varten kuori ja vihreä osa täytyy poistaa, muuten mehusta tulee kitkerää. 15 kilosta kuorittuja kesäporkkanoita tuli 100%:a mehua yli 6 litraa. Pastöroimaton mehu täytyy käyttää vuorokauden sisällä, joten ylimääräinen kannattaa pakastaa muovipulloissa.
Kuiva "aines", joka tulee mehun sivutuotteena, olisi oivallista porkkanajauhon raaka-ainetta. Sen teko pellillä tavallisessa sähköuunissa on vain turhan työlästä ja aikaavievää, joten jouduin kantamaan silpun kompostiin.
Leivonnan raaka-aineena, esim. sämpylätaikinoissa, voi porkkanasilppua myös käyttää.

Syytä on myös muistaa, että mehulinko, jossa on täyttöaukko suoraan terään, on tarkoitettu ainoastaan aikuisten käyttöön. Lasten läsnäollessa laitetta ei saa jättää hetkeksikään ilman valvontaa. Turvallisuussyistä töpseli kannattaa ottaa aina irti pistorasiasta, kun työ keskeytetään tai silppusäiliötä tyhjennetään. Jos mehua tehdään useampi litra kerralla, kannattaa työ tehdä useammassa erässä, jotta linko ei kuumene liikaa.

Porkkanatäysmehun vitamiinipitoisuudet ovat niin huimia, ettei mehua ole syytä juoda paria lasillista enempää vuorokaudessa. Liiallinen vesiliukoistenkin vitamiinien nauttiminen rasittaa turhaan elimistöä, eikä hyöty ole yhtään suurempi.

7 kommenttia:

  1. Säilyykö vitamiinit pakstetussa mehussa?
    En ole koskaan pakastanut kun luulin ettei vitamiinit säily.
    Porkkana mehu on todella hyvää.
    Kiitos tipsistä.

    VastaaPoista
  2. Ainoastaan kuumentaminen tuhoaa vitamiineja, pakastaessa ne säilyvät hyvin.
    Sulatuksen jälkeen mehu täytyy käyttää nopeasti, koska mikrobit alkavat toimia vilkkaasti.
    Sama periaate pätee myös marjojen pakastamiseen.
    (Lähde: Martat)

    VastaaPoista
  3. Mulla on mehulinko, täytyiskin kaivaa se vuosien naftaliinista esiin... Halusin sen joskus ihan välttämättä, sitten sen käyttö jäi ja mies aina vähän siitä vinoilee edelleen.. "ai niin tää mehulinko mikä oli TODELLA TARPEELLINEN hankinta".. =D No kyllä se vielä käyttöön tulee, varmasti.. joskus.. =D Porkkanamehu on kyllä hyvää, mutta ei sitä paljoa tosiaan kerralla voi juoda (mua alkaa siis maku jo ällöttää jos enemmän juo)

    VastaaPoista
  4. Porkkanamenusta tulee pehmeän makuista kun siihen lisää pakaste- tai tuoreista marjoista esim. vadelmaa tai omenasta puristettua mehua. Itse lisään aina lasiin puolet vettä ja hyvää on erilailla maustettuna.
    Joku voisi lisätä hunajaa tai sitruunaa omien makutottumusten mukaan.

    VastaaPoista
  5. Join just kaksi isoa lasia porkkana+omena+appelsiinimehua. Mehulinko linkoaa meillä monta kertaa viikossa :)

    VastaaPoista
  6. Mehulinko on joka päiväisessä käytössä. Porkkanasta tulee lingottua tätä super hyvää mehua. Vitamiinia näissä on paljon.

    VastaaPoista