keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Viikon kuva: iltalypsy

http://c-album.com/kuvat/sirkunkotona/201128.jpg

Ajatus tämän upean kuvan tarjoamisesta blogilukijoiden kanssa ihasteltavaksi syntyi, kun Pikkuveli pyörähti Vaimonsa kanssa kylään porkkanamehutehtaan käynnistyksen aikoihin. Pöllyttelin keittiössä porkkanannaatteja ja niistä lennähti Pikkuveljen käsivarrelle kutittelemaan pieni, soma kirva.
Luontokappaletta siinä ihastellessamme Pikkuveli mainitsi, että hänellä on kuva, jossa muurahaiset lypsää kirvoja. Niin autuaasti oli minulta luonnontiedontuntien opit päästä karanneet, että kuuntelin lähes monttu auki, koska ajatus tuskin silmin nähtävän vihriäisen lypsämisestä tuntui uskomattomalta.

Kysymys on vaihtokaupasta. Kirva antaa makeaa mesikastettaan muurahaiselle ruuaksi ja muurahainen vastapalveluksena suojelee kirvoja suurien hyönteisten hyökkäyksiltä. Joidenkin muurahaispesien lähettyvillä on oikeita kirvatarhoja, jossa muurahaiset pitävät kirvoja kotieläiminään ja tarhaan johtaa pesästä polku.
Muurahainen taputtelee tuntosarvellaan kirvaa, jolloin tämä kiltisti antaa pisaran makeaa nestettään muurahaiselle. Usein muurahainen syö pisarasta vain osan ja vie loput pesään muille tuliaisiksi.
Tämän kuvan vaihtokauppoja hierotaan ilta-auringossa pellonlaitapajukossa.

6 kommenttia:

 1. Ohhoh, tänään täytyy ihmetellä kaikenlaista, näköjään. Tuo juttu oli aivan uutta miulle. Kuvakin on hieno :)

  VastaaPoista
 2. Aina oppii jotain uutta. Upea kuva.

  VastaaPoista
 3. Ilmoittaudun lukijaksi! Kolmessa päivässä selasin koko blogisi läpi, kerrassaan mahtavaa! Ja upeita päivän kuvia!-Krista-

  VastaaPoista
 4. Minustakin tämä kirvojen ja muurahaisten yhteiselämä on kerrassaan sykähdyttävää.

  Ja kiitos Krista siitä, mitä sanoit.

  VastaaPoista