keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Prinsessahurma haihtuu

Perheemme seitsemäs tytär ja kolmastoista lapsi on täällä blogissa tunnettu nimellä Tirtetta. Tuo lempinimi on hänen oma nimityksensä toiselta ikävuodelta, kun hän ilmoitti olevansa "isin Tirtetta" eli isin prinsessa.
Prinsessahurma on ilmennyt suurena mieltymyksenä kaikkeen kauniiseen ja pastelliväreihin. Kierrätyskeskukseen päästyään tyttö on kerännyt hyllyistä kaiken prinsessatavaran ja kauniit kengät. Taikasauvat, tyllimekot, kiiltokuvat, kruunut, tiarat ja korurasiat ovat olleet hänen aarteitaan. Haagan mummolla käydessään tyttö ihastui ruusukuvioituun, kannelliseen sokeriastiaan ja pyysi sen mummolta itselleen. Sokeriastia on nyt vaatekaapin ylälaatikossa muiden aarteiden joukossa.

Kevään edistymisen myötä Tirtetta on alkanut suuntautua uusille urille. Ensin hän kiinnostui pelaamaan konsolipelejä isoveljien kanssa, sittemmin häntä on alkanut kiinnostaa jääkiekko ja jos häneltä kysytään, mitä joukkuetta kannatat, saa suoran vastauksen:
- Olen Jokeri-fani.
Pihassa näyttää nyt olevan Tirtetalla paljon uusia kavereita viime kesään verrattuna. Kun eilen illalla menin hakemaan häntä sisälle, oli kaverina ekaluokkalainen naapurirapun poika, jonka potkulautaa Tirtetta oli saanut lainata. Pihasta löytyneen vappunaamarinkin oli poika auliisti lahjoittanut Tirtetalle.
Kun Tirtetta pujahtaa oven raosta sisälle, kaverina ollut poika toivottaa suloistakin suloisemmalla äänellä:
- Hei-hei Saara...

Koko talven on isin vapaapäiviä värittänyt uimahallireissut Tirtetan kanssa. Jos on kaksi vapaapäivää peräkkäin, toisena päivänä on menty Vuosaareen, toisena Itäkeskukseen. Eilen isi ja Tirtetta olivat Itäkeskuksen uimahallissa ja Tirtetta oli saavuttanut uimataidossaan yhden virstanpylvään: hän oli uinut ison altaan päästä päähän ilman apukellukkeita.
Isi kertoi, että Tirtetta ei ole uidessaan ollenkaan uhkarohkea tai varomaton. Kun hän suunnittelee uimaan lähtemistä, hän varmistaa, että altaan reuna tai isi on lähellä, että reitti on vapaa, eikä kukaan ole melskaamassa suunnitellulla uimaväylällä.

Jos uintireissut tekevät hyvää viisivuotiaalle, ylipainoiselle lonkkaleikatulle isälle ne vasta hyväksi onkin.
Koska isillä on vielä tänäänkin vapaapäivä, täällä Tirtetta pohtii, minkä uimapuvun ottaa tänään. Vuorossa on Vuosaaren uimahalli.
Minusta tuntuu, että Tirtetta-nimitys on aikansa elänyt. Tirtetan oikea nimi on Saara ja sen nimen on hänelle isi antanut. Kun puhun täällä Saarasta, on kyseessä nuorimmaisemme, ensi syksynä esikoulun aloittava entinen prinsessa.

11 kommenttia:

 1. Niin se aika menee ja kiinnostuksen aiheet muuttuu.Olen pitkään lukenut tätä sinun ihanaa blogia ja joskus miettinyt että onko Tirtetta hänen oikea nimi.

  VastaaPoista
 2. Tirtetta-nimikin on kiva. Voi olla, että joku viela bongaa sen lapsensa nimeksi. Saara on merkityksellinen nimi. Nimihän tulee heprean hienoa rouvaa tai prinsessaa merkitsevästä sanasta. Raamatussa Saara oli Aabrahamin vaimo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pappilanmummo, meitä suorastaan huvitti, kun luimme Saara-nimen merkityksestä, kun meidän Saara oli parivuotias. Ei osuvampaa nimeä olisi Saara Susanna voinut saada. (Muuten: kaikki perheemme lapsien nimet ovat isin "keksimiä". Sellainen työnjako meillä - minä käyn synnytyssalissa, isi keksii nimet. Suurempi homma ollut isillä.)

   Poista
 3. aika aikaa kutakin...tuo prinsessa-ikä on niin ihana ikä,sekin joskus haihtuu..Ja kirjoituksistasi aistii miten ihana tyttö Tirtetta todellakin on!

  VastaaPoista
 4. Voi, minäkin olisin mielelläni yhden prinsessan ottanut, meillä on niitä prinssejä kolme. Mutta ihanaa sekin, että lapset kasvavat ja muuttuvat jatkuvasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saaran kuudella siskolla ei juurikaan ollut prinsessaverta, olivat ihan tavallisia tyttölapsia. Meille vanhuksille on ollut ilo, että viimeinen tytär onkin sitten ollut muidenkin edestä.

   Poista
 5. Vai näin prinsessakausi on sitten päättymässä. Aika aikaa kutakin, kuten Suvi jo totesi. Lapset kasvavat.

  VastaaPoista
 6. Oikeastaan haikeaa...mutta näin se vaan on. Aika ei pysähdy...Iloista kevättä ja hauskoja pihaleikkejä Saaralle!

  VastaaPoista
 7. Tänä talvena olen huomannut meidänkin Poikasemme kasvaneen monesta suloisesta asiasta yli ja ohi.
  Luopumista, elämä on luopumista:)

  VastaaPoista
 8. Aivan ihana Tirtetta nimi, mutta niin on oikea nimikin.
  Rakkaalla lapsella monta nimeä.
  T:Minna

  VastaaPoista
 9. Saaralla on kaunis nimi. Reipas uimari, uimataito on rikkaus.

  VastaaPoista