Jokunen päivä sitten, ilman mitään sen suurempaa yllykettä - jollei vatsakipuja ja päällepainavaa väsymystä oteta lukuun- oivalsin jotakin itselleni uutta. Aloin miettiä, kuinka paljon ruokavalioni koostuu sokerista ja valkoisesta vehnäjauhosta.
Meillähän leivotaan nykyään päivittäin. Jos ei leivota, niin paistetaan pannukakkua tai tehdään vohveleita. Leivonnan pääraaka-aineet ovat silkasta tottumuksesta vehnäjauho, sokeri, munat, voi. Vaalean leivän teen suurimmaksi osaksi muista jauhoista, mutta varsinaista pullaleivontaa kakkujen, piiraiden, keksien, kääretorttujen ja pullan muodossa harrastetaan ihan liikaa. Lisäksi olen kova syömään karkkia ja suklaata ja ostaessani itselleni ostan myös muille.
Sain idean, johon liki koko perhe innostui mukaan. Teemme kuukauden kokeilun, että jätämme ruokavaliosta kotona kaiken valkoisen sokerin ja valkoisen vehnäjauhon. Keinotekoiset makeutusaineet on helppo hylätä samaan syssyyn ja palmuöljyä sisältäviä tuotteita aloimme boikotoida jo jonkin aikaa sitten. Koulussa ja töissä syömme sitä ruokaa mitä on tarjolla, emmekä mutise mitään, mutta kotona katsomme vähän syömisiämme perään.
Seuraavaksi selvitimme, mistä ruoka-aineistamme lisättyä sokeria löytyy. Ensimmäisenä löytyi X-tra:n grillausmauste, jota olen vuosikaudet pöllytellyt miltei ruokaan kuin ruokaan. Sokeri mainitaan valmistusaineissa kolmantena, eli sitä on käsittämätön määrä. Lempimausteeni leivonnassa on vanilliinisokeri ja sen korvaan hätätilassa vanilja-aromilla. Vaniljatankojen kanssa minulla ei ole tarmoa ryhtyä puljaamaan ja kohtuuttoman kallista makua siitä tulisikin.
Sinapille ei ainakaan ensimmäisellä kauppareissulla löytynyt sokeritonta vaihtoehtoa. Yhdessä ketsupissa ei sokeria ollut ja huokaisimme syvään ostoskierroksellamme.
Koska ruuanvalmistus muuttuu aika radikaalisti, teimme tänään kauppareissun, jonka aikana tuoteselosteita tutkittiin tarkasti. Keksi- juoma- ja makeishyllyt sai ohittaa varmoin askelin, mutta pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä tutkailimme pitkän tovin. Tarkkana sai olla niidenkin kanssa.
Jauhohyllyltä mukaan lähti täysjyvävehnätuotteita, riisi- ja maissijauhoa, kauraa ja ruista eri muodoissa sekä herneitä. Spelttiä meillä oli jo kotona entuudestaan. Erilaisia siemeniä ostimme myös keksien ja leipien tekoon.
Koska emme kokonaan jätä pois makeutusaineita, ostimme hunajaa, vaahterasiirappia ja intiaanisokeria.
Lihaosastolla odotti yllätys, johon en ehkä ollut varautunut: 80% marketin myytävistä lihoista on marinadissa, johon on lisätty sokeria. Myös leikkeleiden suhteen tuli yllätyksiä. Perheessämme on jonkun verran käytetty "vararavintona" valmiseineksiä ja niiden kohdalla kato oli täydellinen. Jos maksalaatikossa on siirappia, asia on ihan ok, mutta miksi valmistusaineissa lukee "sokeri", oli minulle vaikea hyväksyä. Valmislihapullat, paneroidut kanatuotteet jne sisälsivät luonnollisesti joko sokeria tai vehnäjauhoja.
Jogurttien suhteen tilanne on yksinkertaisen helppo: ostimme turkkilaista jogurttia ja maustamatonta tavallista jogurttia. Viime päivinä olemme jo lisänneet pakastemarjojen syömistä jogurtin mausteena. Kauppaan jäivät siis helposti itse kunkin lempparijogurtit kahden desin muovitötteröissä.
Leipäosastolta löytyi pienen tutkimisen jälkeen 3-4 ruisleipälajia, joiden valmistuksessa on pitäydytty täysin ruisjauhoon. Se ihmeen sokeri kummitteli taas käsittämättömän monen ruokaleivän valmistusaineluettelossa.
Jottei elämä ihan käy ankeaksi, löytyi yksi sipsilaji, jonka valmistusaineet on peruna, auringonkukkaöljy ja suola. Mielikuvasyömisen rooliin voi tuon sipsin sallia herkkuhetkinä, jos on tarvis. Maissinjyvät käyvät toki pikkuherkuksi, kun poksauttelee pop cornit itse.
Emme aio miksikään intoilijoiksi ja perheenjäsenillekin sallitaan, jos joku ei halua luopua aamuisesta Oboy-kaakaostaan tai pepperoni-makkarasta leivän päällä.
Miksi sitten tällainen päähänpisto? Havahduin, että leivomme pelkästä tottumuksesta jatkuvasti ravintoarvoltaan köyhää syötävää. Emme kiinnitä mitään huomiota tuotteiden valmistusaineluetteloihin. Kun epäterveellisen syömisen seuraukset ja vaikutukset eivät useinkaan ole välittömiä, on helppo olla välinpitämätön. Samoin lienee tupakoimisen ja liiallisen alkoholinkäytön kanssa.
Minulla ja miehelläni on lukuisia riskitekijöitä sairastua kakkostyypin diabetekseen. Eikä tarvitse olla juurikaan perillä ravitsemustietouden nykytietämyksestä, kun jo maalaisjärki sanoo, että sokeri ei ole hyväksi lapsillekaan.
Tämän illan ruokana oli meillä uunijuureksia höystettynä broilerilla ja pekonilla. Grillimauste jäi pois ja sen tilalle tuli yrttisekoitus, pippurit ja valkosipuli. Uunin vapauduttua tein hedelmäistä pähkinäleipää ihan näppituntumalla aineksia lisäten. Siitä tuli varsinainen herkku ja sen ohjeen varmaan tuotekehittelyn jälkeen kirjoitan blogiinkin.
Kaupassa juttelin tuttavaperheen isän kanssa kokeilustamme. Hän kertoi perheen äidin noudattaneen jo muutaman vuoden ajan vastaavaa ruokavaliota. Kunhan hänet seuraavan kerran tapaan, on jo jutunjuuri valmiina.
Odottelen mielenkiinnolla kokemuksianne.
VastaaPoistaJuuri tänään mietin, että miten voisi jättää sokerin ja valkoisen vehnäjauhon pois. Perunakaan ei ole suositeltujen listalla kun D2 on jo ruokaseurana ja aamupalalla myös insuliini.
Kiinnostaa kovasti tuo sinun pähkinäleipä ja sen resepti.
Kolmas viikko flunssassa ja ulkona kylmää, vaikka aurinko paistoi päivällä. Teillä taitaa olla vielä vallan luntakin?
Terv. Anitta Verkkokaupan kyljestä.
Olit, ystävä, eilen mielessä, kun laitoin sinisiä kumisaappaita jalkaan lähtiessäni raivaussahan kanssa siivoamaan ojanpenkkoja.
PoistaTuo hyytävä ilma on edesauttanut flunssapöpöjen viihtymistä. Jatkuvasti saa olla tarkkana, ettei vilustuta itseään.
Kyllä tuon vanhan talon edustalla varjon puolella on vielä muhkea lumikasa. Ehkä loppuviikoksi luvatut lämmöt sen karkottaa.
Itse uskon, että tuo ruokavalio auttaa väsymykseen. En voi syyttää aina yötyötäni siitä, että sänky vetää puoleensa aterioiden jälkeen.
Liekö sinullakin sukurasite ollut yksi painava tekijä diabeteksen puhkeamisessa.
Sukurasite on vahva. On tablettilääkityksiä, mutta myös insuliinipumppuja käytössä. Nuorimmat olleet 2-3 v kun tullut insuliini mukaan.
PoistaTuohon pitäisi pyrkiä meilläkin.
VastaaPoistaVeruke: Kunhan saisin miehen mukaan - päivän pulla on tärkeä asia hänelle. Muuten pyrimme syömään terveellisesti, leipäkin ruisleipää tai itse tehtyä, jossa kylläkin on vehnäjauhoja mukana.
Pulla on kyllä terveystietäjien mukaan parempi vaihtoehto kuin munkki tai viineri, puhumattakaan kourallisesta keksejä. Jos kokeilet, miltä pulla maistuu täysjyväversiona.Meilläkin on se edessä, kun olemme sellaisia korvapuustinsyöjiä.
PoistaSinapin sokerilla ei ole mitään merkitystä kokonaisruokavaliossa, käyttömäärähän on todella pieni! Samoin mausteseoksissa. Niissä suolan määrä voi olla se oikea terveyshaitta, ei sokeri. Ja samaa sakkaroosia se on siirapin sokeri kuin "tavallinen" sokerikin. Eivät hunaja, siirappi jne ole yhtään parempia vaihtoehtoja ravitsemuksen kannalta. Kokonaismäärä ratkaisee, sokerin ja valkoisen jauhon vähentäminen ovat varmasti hyväksi!
VastaaPoistaKyllä vain. Sokerinkäytön vähentämisen ohella kokeilumme pääpointti onkin mieltää, mihin kaikkeen sitä sokeria on lisätty, mihin itse sitä lisäämme ja kuinka paljon. Niinkuin sanoit, kokonaismäärä ratkaisee: leivonnaisiin saadaan haluttu makeus kolmanneksella valkoisen sokerin määrästä, kun käytetään vaikka intiaanisokeria tai hunajaa.
PoistaKokeilu on jo nyt osoittanut, että tottuminen vähemmän makeutettuihin ruokiin käy hyvin nopeasti.
Ja vielä mausteasiasta. Jos olen 20 vuotta syöttänyt perheelleni mausteseosta, jossa suolan ja sokerin ohella on natriumglutamaattia, on korkea aika murtaa tottumuksia ja käyttää luovuutaan toisenlaiseen maustamistapaan.
Tällä kokeilulla en nyt suinkaan ole hakemassa jotakin ravitsemusopillisesti oikeampaa tapaa tehdä ruokaa, vaan muuttaa kokeilun kautta piintyneitä tapoja. Jos siinä samalla myös ravitsemussuositukset paremmin täyttyvät, se on vain hyvä asia.