maanantai 18. heinäkuuta 2011

Helppo mansikkakermakakku

Mansikkakermakakun teko on helppoa ja yksinkertaista, jos on joskus sitä tehnyt tai tietää ohjeen, kuinka peruskakku syntyy. Viime aikoina on tullut paljon kyselyjä, kuinka "teillä se mansikkakakku tehdään?" Maailma on kakkuohjeita pullollaan, mutta jotta kokematon löytää sen vanhanaikaisen, yksinkertaisen ohjeen, ei tarvitse nyt mennä tämän kauemmas.
Koska meillä kitsaasti tehty mansikkakakku on kolme kertaa näin suuri, laitan ohjeeksi 2-3: n hengen herkutteluversion. Jos tarjoat kakkua ujoille, kohteliaille vieraille, tästä voi riittää jopa neljälle.

Pohja:
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl vaniljasokeria
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Vuoraa matalareunainen uunipelti reilusti leivinpaperilla.
Vatkaa huoneenlämpöisistä munista ensin rakenne hyvin rikki ja lisää sokerit hitaasti samalla vatkaten.
Vatkaa kova, napakka vaahto ja lisää keskenään sekoitetut jauhot siivilän läpi munavaahtoon. Sekoita jauhot hellävaroin kaapimella munavaahdon joukkoon.
Levitä taikina tasaisesti pellille ja paista uunin keskitasolla 6-7 minuuttia. Vahdi, ettei pinta pääse tummumaan liikaa.
Paistumisen aikana levitä esim. tiskipöydälle pellin kokoinen arkki leivinpaperia. Jos teippaat paperin kulmat pöytään, paperi pysyy luistelematta paikoillaan. Ripottele vähän sokeria paperille.
Kippaa valmis kakkupohja pöydällä olevalle paperille niin, että hivutat varovasti peltiä pöydän ja paperin alareunalla kohti pystyasentoa ja sitten nopealla kädenliikkeellä kumoa kakku paperin päälle.
Irroita kakun pohjassa oleva leivinpaperi heti.
Anna pohjan jäähtyä.

Täyte:
2kg mansikoita
2 prk Flora Vispiä
sokeria
vaniljasokeria

Poista mansikoista kannat ja leikkaa  marjat viipaleiksi. Ripottele viipaleiden päälle vähän sokeria. Säästä suuria ja kaunismuotoisia mansikoita kakun koristelua varten.
Lisää Flora Vispiin 4 tl sokeria ja 1 tl vaniljasokeria.
Vatkaa jääkaappikylmä Flora Vispi kuivassa kulhossa. Jos pidät vatkaimia muutaman minuutin pakasteessa, kerma vaahtoutuu nopeammin.
Jos aiot pursottaa koristelukerman, tee vaahdosta aika napakkaa.
Leikkaa jäähtynyt pohja joko neljään tai kahteen osaan, riippuen siitä, minkä muotoisen kakun haluat.
Kahteen osaan  leikattuna kakku pysyy paremmin kasassa.

On kakuntekijän makuaistista kiinni, haluaako kakussa pääosassa olevan mansikat ja kerman, vai viekö kakkupohja voiton. Itse suosin mallia, jossa mansikoiden määrä on tärkein, kermaa reilusti ja kuohkeaa kakkua pitimiksi.
Aseta kakkupohja sopivan kokoiselle vadille tai tarjottimelle. Täytä pohja mansikoilla tasaisesti. Itse laitan mansikoita niin paljon kuin saan kohtuudella kakkupalan päällä pysymään, 2-3 senttiä.
Lisää ruokalusikalla mansikoiden päälle vieriviereen kermakekoja ja levitä niitä varovasti. Lisää kakkupohja.
Jatka täyttämistä samalla tavalla, jos leikkasit pohjan neljään osaan.
Viimeisen kakkukerroksen jälkeen paina varovasti kakku tasaiseksi.

Jos haluat pursottaa koristelukerman, käytä esim. Brunon kertakäyttöistä pursotinpussia ja leveintä tyllaa.
(Ainakin S-marketit myyvät pakastepussien, kelmujen ja leivipapereiden osastolla pursotinpusseja ja hinta on alle 3e.)
Jos et halua pursottaa kermaa, levitä leveällä lastalla tai taipuisalla veitsellä loppu kerma kakun päälle.
Joskus kun kerma on loppunut vähän kesken, enkä ole viitsinyt enää vatkata uutta purkillista, olen levittänyt koristelukerman vain kakun päälle, ei reunoille. Eikä ole kakku jäänyt syömättä silläkään kertaa.
Asettele koristemansikat kakun päälle, halutessasi myös kakun reunalle vadin päälle.

Kerma ja tuoreet marjat on yhdistelmä, joka olisi hyvä syödä saman päivän aikana.

Miksi Flora Vispi eikä kuohukerma?
Perinteinen mansikkakermakakku tehtiin aina kuohukermasta. Jos pidät kuohukerman rasvaisesta mausta, eikä ole pelkoa, että tarjoamasi kakku "nappaa" hajuja tai makuja muista tarjoiluista tai vaikka ulkoilmasta, on kuohukerma täyteläinen vaihtoehto. Aika moni saa kuitenkin siitä vatsavaivoja, eikä kuohukerman vaahto kestä ollenkaan lämpimässä tarjoilupaikassa odottelua.
Flora Vispin vaahto on makutesteissä saanut vankan suosion, koska maku on raikas ja täyteläinen, eikä Floravaahto ota niin helposti makuja säilytyksen ja tarjoilun aikana.
(Siitä huolimatta älä paista lihaa tai kalaa keittiössä samaan aikaan kun kermakakkua täytetään.)
Rasvaa FloraVispissä on 20% ja sen pitkä säilyvyysaika on käytännöllinen, kun aina voi pitää kermaa kotona varalla. Ruokakermaksi tuote ei sovellu ja siinä ei ole kolesterolia.
Jos vaahtoon lisätään esim. kinuski- tai suklaakastiketta tai sulatettua valkosuklaata, se lisätään vasta aivan vatkaamisen loppuvaiheessa.
FloraVispin vaahto säilyttää hyvin muotonsa, jos kakku joutuu odottelemaan syöjiään.

1 kommentti: