maanantai 25. helmikuuta 2019

Kangasniemeläisten muovinkierrätys helpottui

Kangasniemeläisten jätteidenkierrätysmahdollisuudet paranivat, kun keskelle kirkonkylää saatiin Rinki-keräyspisteeseen muovinkeräysastiat. Muovijätettä on voinut viedä maksusta jäteasemalle, mutta jäteaseman niukat aukioloajat ovat hankaloittaneet maksun lisäksi muovijätteen sujuvaa kierrätystä.

Muovijätteen toimitus yhteen keräyspisteeseen laajan kunnan alueella on autoileville kuntalaisille vain järjestelykysymys. Perheessämme asia hoituu niin, että kauppa- tai asiointireissun yhteydessä käydään viemässä keräysastiaan muutaman päivän aikana kertynyt muovijäte. Keräysastia on keskellä kirkonkylää linja-autoaseman pihassa olevan kierrätyspisteen yhteydessä. Samasta paikasta löytyy muidenkin kierrätyskelpoisten jätteiden keräysastiat ja vaatteiden ja jalkineiden keräyslaatikko.

Muovinkeräyslaatikon aukot ovat melko kapeat, joten alkuperäisen ajatuksen jätteen keräämisestä jätesäkkiin hylkäsimme kättelyssä. Nyt kokoamme keräysmuovin muovikassiin, emmekä pakkaa sitä kovin "pulleaksi".

Muovijätteen keräämisessä on muistettava, että muovin tulee olla puhdasta ja kuivaa. Keittiössä lajittelu vaatii hiukkasen lisätyötä, kun huuhdotun muovijätteen annetaan kuivahtaa ennen pussiin pakkaamista. Jos muovi on niin likaista, että sen puhdistamiseen tarvittaisiin pesuainetta ja kuumaa vettä, kannattaa harkita, onko taloudellisempaa laittaa likainen muovi sekajätteeseen. Esimerkiksi jogurttipurkit jätän joksikin aikaa veteen likoamaan, niin silloin puhdistaminen ei vaadi suurempia toimenpiteitä. PVC-muovi ei kelpaa muovinkeräykseen.

Asumme pienellä sivukylällä ja kylän jätteenkeräyspiste sijaitsee 2,5 kilometrin päässä kotoa. Koska jätepiste on matkan varrella kirkonkylälle mentäessä, voi sekajätteen viemisen liittää kauppareissuihin. Keräyslasia ja -metallia tulee myös silloin tällöin vietäväksi. Alumiinisisuksiset mehupurkit tuomme myös jätepisteen kartonginkeräysastiaan. Muun kartongin, pahvin ja paperin poltamme pannuhuoneen uunissa.

Muovinkierrätysmahdollisuutta olemme kauan odottaneet. Vaikka kuinka pyrkii kaupassa tekemään ostosvalintojaan sillä periaatteella, että pakkausmateriaalia olisi mahdollisimman vähän, on muovipakkausten määrä aivan järkyttävä. Jos jonkun elintarvikkeen valmistaja ymmärtää vaihtaa pakkausmateriaalia vähemmän muovia sisältävään pakkaukseen, sellainen tuote luonnollisesti valitaan ensisijaisesti. Pidän sellaisia pakkausmuutoksia vastuuntuntoisina.

Ymmärrän tämän päivän hygieniavaatimukset, mutta joskus kaipaan aikaa, jolloin kauppias kääri lihat ja leikkeleet paperiin, jonka kotona sai käyttää hellan sytykkeenä.

1 kommentti:

  1. Hieno homma, että muovikeräyksen saitte. Harmillisen vähän niitä vielä on, toivottavasti määärä lisääntyy eikä kierrätys jäisi tekemättä. Vaikka miten yrittäisi muoviroskaa vältellä, keräyskassi täyttyy keittiössä nopsaan, kauppareissulla niitä puristimeen aina jätän, monta kassia kerralla.

    VastaaPoista