torstai 7. maaliskuuta 2019

OP:n säästölippaalla säästämisen alkuun

Rahan kerryttäminen säästöön ei ole koskaan ollut vahvoja puoliani. Olen keksinyt lukuisia mielestäni vakuuttavia syitä edes yrittää pitää esim. säästötiliä. Niin sanottu "varatili" löytyy kyllä pankkitiedoistani, mutta aniharvoin sinne kulkeutuu rahaa säästötarkoituksessa. Säästämisessä perheessämme munat ovat kanaa fiksumpia: lapset tuon jo hallitsevat.

Yksi vakuuttavimpia tekosyitäni torpata rahansäästöaikeet on pienet tulot tai suuri perhe. Naurettavia perusteita kumpikin: tulojen määrällä ei ole mitään tekemistä säästämisen kanssa sen enempää kuin perheen pääluvullakaan.

Säästäminen kiteytettynä tarkoittaa osan saamiesi tulojen tallettamista. Säästämistä ei ole se, että tilipäivänä siirrät laskujenmaksun yhteydessä varatilille satasen, jonka viikkoa ennen seuraavaa tilipäivää siirrät takaisin käyttötilillesi ostaaksesi perheelle ruokaa tai autoon polttoainetta.

Jokin aika sitten Osuuspankin verkkopankissa silmiini sattui selkeätekstinen mainos OP:n Säästölippaasta. Asia esiteltiin yksinkertaisesti ja selkeästi ja tarjoukseen oli helppo tarttua. Säästölippaan idea on, että valitset summan, joka siirtyy jokaisen pankkikortilla tekemäsi ostoksen jälkeen säästölippaaseen. Säästösummat siirtyvät tililtäsi tiistaisin ja torstaisin ja voit asettaa ns. turvarajan, jonka alittuessa säästösummaa ei tililtäsi siirretä. Lisäksi voit siirtää haluamiasi summia lippaaseen.

Palvelun avaaminen oli helppoa. On myös mahdollisuus siirtää säästölippaan varoja rahastoihin, jotka esiteltiin selkeästi.

Muutaman viikon jälkeen olen ollut Säästölippaan ideaan ja käytännön toteutumiseen tyytyväinen. Varovaisesti aloitin kolmen euron summalla, joka siis siirtyy säästöön joka kerran, kun minä tai mieheni käytämme pankkikorttia ostosten maksamiseen. Summa tuntuu pieneltä - ja onkin sitä- mutta käytäntö on osoittanut, että säästäminen tällä tavalla käy ikäänkuin huomaamattomasti. Toki tiliotteella näkyy tekstejä "siirto säästölippaaseen" kahdesti viikossa, mutta ne tekstit ja summat tuntuvat pelkästään myönteisiltä.

https://www.op.fi/henkiloasiakkaat/paivittaiset/tilit/saastolipas  linkistä pääset tutustumaan palveluun. Luonnollisesti Säästölippaan käyttäjäksi pääset vain jos olet Osuuspankin asiakas. Säästölippaan käyttö on maksutonta.

8 kommenttia:

 1. Olen lapsuuteni elänyt köyhissä oloissa. Ei ollut rahaa muuhun kuin välttämättömään. Isä leivän pöytään sekalaisilla töillä toi. Vanhemman sairastuminen vei sen olevankin tulon. Jollain tavoin kuitenkin hengissä selvittiin. Mistään sosiaalihuollon tasosta ei ollut hurraamista. Sain ammatin ja lapsuudesta saatu säästäväisyyden ominaisuus on ollut mukana halki elämän. En ole tarvinnut kulutusluottoja, vain suuri asuntolaina kymmeniä vuosia sitten. Nyt kauan pienellä eläkkeellä olleena ei niin suuria tuloja tarvitsekaan. Ulkomaanmatkoihin ei ole rahaa eikä haluakaan. Pidän kirjaa menoistani ja tuloistani ja se riittää talouden hallintaan. Sirkun teksti haiskahti OP:n mainokselta, vaikka onkin ainut pankki Kangasniemellä.

  VastaaPoista
 2. Kyllä, ihan puhdasta Osuuspankin palvelun mainostamista. Mainostamisen yksi etu on se, että ihmiset saa tietoa palveluista ja tuotteista. Sillä ei tässä yhteydessä ole mitään merkitystä, että tein tekstin puhtaasti omasta halustani, en yhteistyössä minkään tahon kanssa enkä edun tai hyödyn tavoittelemisen tarkoituksessa.
  Kiitos, Liisa, kommentistasi! On mukava saada teksteihin erilaisia näkökulmia, joita ei itse aina edes huomaakaan.

  VastaaPoista
 3. Olipa mukavaa, kun kerroit mistä tuossa palvelussa on kyse. En nimittäin jaksanut perehtyä siihen. Hyvältähän tuo kuulostaa. Innostaa ostamaan, jotta tulisi säästettyä. Hauska ajatus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja näköjään aika korkea kynnys tulee mennä sorkkimaan niitä säästöön kertyneitä pennosia.

   Poista
 4. Kiitos kaikesta mitä olet jakanut blogisi kautta. Olen saanut inspiraatiota, näkökulmia, iloa, ajattelemisen aihetta ja jopa naisen mallia:)
  Tykkään kovasti blogistasi ja sen aiheista sekä tavastasi kirjoittaa! Lämmin kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle mieltälämmittävästä palautteesta.

   Poista
 5. Miten säästölippaasta saa rahaa siirrettyä käyttöön, tavallinen tilisiirto nettipankissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Esim. OP- mobiilissa omana siirtona. Käytäntö on osoittanut, että kun rahan käyttöönotto säästölippaasta on niin helppoa, kynnys kajota säästöihin on matala.

   Poista