tiistai 16. huhtikuuta 2019

"Vaimoni vasen rinta ja muuta sairasta"

Kun kuulin "Vaimoni vasen rinta ja muuta sairasta" - kirjan sisällöstä, tiesin heti, että tuo kirja minun on luettava. 

Kirja on tekijänsä Mikko Within esikoisteos. Tuon kirjan jälkeen on kovin vaikea enää kirjoittaa koskettavampaa tai ravistelevampaa tositarinaa eletystä elämästä ja koetusta kuolemasta. Mielelläni soisin joskus lukevani kirjoittajalta lisääkin - ja sydämestäni soisin, että seuraavan kirjan ei tarvitsisi olla niin sydänverellä kirjoitettu kuin tämä oli.

Lukiessa joutui tarkkailemaan itseään: kuinka itse olisin pystynyt noissa vaikeissa hetkissä säilyttämään toivorikkauden, elämännälän ja säkenöivän huumorin.

Kirja koostuu soljuvasti Mikon puolison, Tiinan, blogiteksteistä, Mikon omista ajatuksista ja huomioista ja välissä on kylmiä, asiallisia tosiseikkoja, jotka ovat lainauksia Tiinan epikriiseistä sairauden ajalta. Ilotulitusta on siellä täällä, kun kirjaan on tallennettu perheen nuorimman lapsen kutkuttavanhauskoja lausahduksia ja oivalluksia. Perheen huumori on terävää ja kirjoittaja on saanut tallennettua sitä tavalla, joka armahtaa kirjaan täysillä antautuvan lukijan raskaimpien tapahtumien kuvauksissa.

Tämä kirja oli myös opetusteos. Käytännön kuvauksin lukijalle tuli tunne, että niin kamala asia kuin läheisen sairaus ja kuolemakin on, niin sen kaiken pystyy läpikäymään ja elämään hetki hetkeltä ilman katkeruutta kaikesta siitä, mitä ei ole tai ei voida saavuttaa. Jokaisen pienen, tärkeän tuokion tai suuremman ponnistelujakin vaatineen matkan tai perhejuhlan kuvauksen myötä kirjoittaja loi toivorikkautta. Tosin on päivänselvää, että sydämen suurimpia raastavimpia tuntoja tuskin edes pystyy jälkeenpäin sanoiksi muotoilemaan - eikä siihen ole tarvettakaan.

Kun olen päässyt tasapainoon itseni kanssa tunneskaalan vaihtuessa laidasta laitaan myötäelämisestä ja ilosta aina kirjan loppuosan aikana tulleeseen itkuun, aion lukea Tiinan blogin alusta loppuun.
(https://vasenrintanijamuutasairasta.blogspot.com)

Toivon tälle hyvin erityislaatuiselle kirjalle suurta menestystä ja lukuisia painoksia. Suosittelen kirjaa kaikille, joille elämä on rakas. Kirja on mielenkiintoista luettavaa myös hoitoalan ammattilaisille, sillä rivien välistä saa eväitä myös omaan työhönsä ja syöpää sairastavan kohtaamiseen.

Kiitos, Mikko With, että halusitte Tiinan kanssa jakaa jotakin näin kallisarvoista myös meidän koettavaksemme. Tämän kirjan jälkeen elämän värit näyttävät selvästikin kirkkaammilta.

6 kommenttia:

 1. En ole (vielä) lukenut tuota kirjaa, mutta Tiinan tapasin muutaman kerran ja seurasin hänen blogiaan koko ajan. Näin myös tv-ohjelman, jossa Tiina oli 2016. Tiinalla oli sana hallussaan ja hyvä huumorin taju. Varmaan samaa on Mikon kirjassakin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kun luit kirjani ja bloggasit siitä! Ihan kylmät väreet meni selässä kun tämän kolme kertaa peräkkäin luin. Aivan ihana tämä "Suosittelen kirjaa kaikille, joille elämä on rakas." Aurinkoista kevään jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle.
   Sain kirjan luettua vajaa viikko sitten. Edelleenkin huomaan hiljaisina hetkinä ajattelevani kirjan sanomaa ja teitä, jotka vielä elämässä sinnittelette kaipauksen kanssa tasapainoillen.
   Vaikka kirjasi aihe oli vaikein mahdollinen, on todella mielenkiintoista havaita, mitä sen lukeminen sai aikaan: minulla ainakin "ison ässän" todennäköinen/mahdollinen kohtaaminen lähipiirissä tulevaisuudessa muuttui paljon. Enää sana "syöpä" ei tunnu niin tuntemattomalta mustalta möröltä, vaan voisi jopa ajatella, että se on taistelupari, jonka kanssa kamppaillessa voi käydä köpelöstikin. Mutta souvot! Rikasta elämää eletään joka hetki ja täysillä ja oikeastihan emme kukaan tässä voi antaa takeita siitä, minkä verran matkaa elämänlahjaa riittää. Kirjasi/kirjanne päällimmäiseksi ajatukseksi lukemisen jälkeen jäi kiitollisuus!
   Toivon elämäsi jatkoon uusia mielenkiintoisia ovia avautuvaksi ja menestystä teidän huippujen lapsien elämään.

   Poista
 3. Kiitos Sirkku tästä lukuvinkistä!
  Nyt pääsiäisen aikana luin koko Tiinan blogin läpi. Kirjankin varasin kirjastosta. Raskasta ja samaan aikaan kovin avartavaa luettavaa!

  VastaaPoista
 4. Loistava kirja jonka ahmin parissa illassa. Mukava olisi saada sille jatkoakin; miten elämä suttaantuu, kun aikaa kuluu?

  VastaaPoista
 5. Todella koskettava kirja. Luin nopeasti ja elin mukana suuria tunteita. Huh huh!

  VastaaPoista