torstai 14. heinäkuuta 2022

Marjavuodelta näyttää


Kävin heti aamusta tarkistamassa toisen luottomarjapaikkani mustikanpoimintaa silmällä pitäen. Näkymät oli oikein hyvät: suurikokoista mustikkaa on kypsymässä paljon. Siellä täällä on jo kypsiäkin, niin otollisimmat poiminta-ajat alkavat varmaankin kahden viikon kuluttua olla käsillä.

Niin paljon kuin rankkasateista ja ukkoskuuroista on puhuttukin viime päivinä, on meillä päin sateet olleet kovin vähäisiä ja maltillisia. Kuivuudesta ei marjametsät vielä kärsi, mutta reilumpi vedentulo tekisi kyllä oikein hyvää. Vadelmaa olisi paljon tulossa myös, mutta kasvustot kärsii kohta veden puutteesta, kun ovat pitkälti kuivissa ryteiköissä. Metsäkierrokseni kotimatkalla keräsin metsämansikoita ojien pientareilta.

Mansikanviljelijät ovat tänä kesänä tukalassa tilanteessa, kun melkein jokaisella tilalla on pulaa työvoimasta. Mansikan hintakin on ennätysalhaalla. Täällä Kangasniemellä tilanne näkyy niin, että monille mansikkatiloille on avattu itsepoimintaa ja mansikkakilon hinta on 3-3,5 e/ kilolta. Surettaa, kun paljon mansikkaa pilaantuu pelloille, kun kukaan ei ehdi poimia.

Itse yritän tänä kesänä ryhdistäytyä puutarhamarjojen talteen saamisessa. Mummoni ilmaisua lainaten, on "synti ja häppee", jos viinimarjat ja tyrnit jäävät poimimatta.

Kuva on metsäreissun kotiintulomatkalta. Asuintalot jäävät näkösuojaan ladon ja pihta- aidan taakse.

4 kommenttia:

 1. Mansikoita kävin poimimassa, mustikoita kerään sen verran mitä tuoreeltaan syödään, en tykkää pakastetun mustikan mausta vaikka sitä ei kai saisi suomalaisena ääneen sanoa. Eikä vatsakaan oikein tykkää pakastetusta mustikasta. Mikä on harmi sillä marjaa olisi vaikka kuinka läheisissä metsissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä mikä siinä pakastetussa mustikassa on, että tosi helposti saa ihan kunnon närästysvaivaa.

   Saa nähdä, minkä verran oikeasti kerkeän marjojen perässä rymytä, kun olen tuonne syyskuun loppupuolelle asti jo täyttänyt kalenterini työkeikoilla. No, käypähän sitten terapiasta metsään pääsy, kun en ihan asu siellä.

   Poista
 2. Täällä on ainakin mansikat tosi kalliita: 5 kilon laatikosta pulitin 35€. Itsepoimintahintoja en tosin tiedä, tarkoitus on ollut mennä jossain välissä keräämään, mutta en ole ehtinyt. Kaksi laatikkoa olen ostanut ja ollaan kyllä tytön kanssa vedelty varmaan toisen laatikon sisällys ihan tuosta vaan ohimennen, ei paljoa ole pakkaseen siitä ehtinyt... joten lisää on kyllä aikomus hankkia vielä.

  Mustikoita mulla on edelleen pakkasessa vaikka kuinka paljon, ja saattavatpa olla peräti parin vuoden takaisia. Kuten Katja, minäkään en hirveästi perusta sen mausta pakastettuna. Tuoreena on kyllä ihania! Enkä kyllä itse kerää lainkaan mustikoita, vaan tutulta olen ostanut aina. Vihaan niitä pistäviä öttiäisiä metsässä, eikä selkäkään ilahdu siitä noukkimisasennosta, joten suosiolla maksan jollekin marjoistani. Nyt täytyisi kuitenkin kunnostautua ja tehdä marjoista jotain, jos vaikka sitten tuoreempia saisi taas jostain. Mies on allerginen mustikalle, niin niiden käyttö on aika säälittävän vähäistä meillä - en viitsisi itse syödä kaikkia leipomuksia, eikä sitä jaksa aina smoothieitakaan imeskellä tai soppaa lipitellä.

  VastaaPoista
 3. Täällä vasta pienenpieniä raakileita...

  VastaaPoista