Joskus Ruoholahden aikoihin tein blogitekstin samasta aiheesta, mutta munkkien herkullisuuden vuoksi kirjoitan reseptin uudelleen ja päivitettynä.
3dl kädenlämpöistä vettä
10g hiivaa
2,5 dl sokeria
1tl suolaa
500g vehnäjauhoja
(kardemummaa, vaniljasokeria)
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Alkuperäisessä ohjeessa ei ole mausteaineita, mutta tämänpäiväiseen taikinaan laitoin. Oikeastaan munkit ovat vallan hyviä ilman kardemummaa ja vaniljasokeria.
Jätä taikina peitettynä 4-6 tunniksi huoneenlämpöön. Älä sekoita taikinaa enää sen jälkeen.
Ota kuumaan öljyyn kahdella ruokalusikalla kokkareita. Älä tavoittele suurta kokoa - pienet ovat parhaita.
Tänään paistaessani huomasin, että apurin kanssa homma onnistuisi helpommin. Toinen kääntelisi kattilassa olevia palleroita ja nostelisi pihdeillä tai reikäkauhalla valmiit munkit pois ja toinen työstäisi taikinasta palleroita kattilaan. Munkit kypsyvät todella nopeasti.
Koska taikinassa on makeutta riittämiin, ei sokerointia enää kaipaa.
Minulla oli kuvakin valmiista munkeista, mutta se ei ole yhtään edukseen, kun päästin öljyn liian kuumaksi. Vaalean ruskea olisi juuri oikea väri näille leivonnaisille.
Mielenkiintoinen resepti, Helppo, si ltä tuntuu. vain tuota taikinan nostatus aikaa ihmettelin, pysyykö astiassa noin kauan ettei lähde "kävelemään" Harmi ku nei ole öljyä kotona kuin pikku pullo pääsisi jo kokeilemaan niitä. Ehtiihän sitten vapun jälkeenkin kun on kaupassa käynyt.
VastaaPoistaItse tein taikinan reiluun korkeareunaiseen leivontakulhoon. Taikina ei varsinaisesti "nouse", vaan hiiva ja sokeri reagoi - ikäänkuin tekisi juuritaikinaa. Munkkien herkullisen maun takana on juuri tämä pitkä taikinan tekeytymisaika. Kannattaa kyllä testata nämä - meillä päihitti kyllä perinteiset munkit maullaan ja valmistamisen helppoudella.
Poista