torstai 16. kesäkuuta 2011

46 vuotta sitten syntyi Lautakankaalle pieni tyttö

Tänään olen muutamaan otteeseen kuullut ja lukenut olevani "nuori", "nuorekas", "nuori mummo" "vielä aika nuori" ja "ai niin vanha jo!"
92-vuotias naapurin täti suitsutti oikein kunnolla sanomalla: "ennen vanhaan 46-vuotiaat oli vanhoja akkoja. Nykyään ne ovat nuoria tyttöjä". Uskon tuohon viimeiseen faktaan, koska sen on lausunut vanha ja viisas. Täällä kirjoittelee siis nuori tyttö, jos olette luulleet jotakin muuta.
Kieltäydyin jyrkästi tekemästä kakkua, itsetehdyt Wilhelmiinat olivat niin makeita, ettei kakkua enää sietänyt edes ajatella. Tämänpäiväinen jäätelösatsikin odottelee tekijäänsä, kinuskikastike on maustekokeiluna vuorossa. Wienernougatrouhejäätelö olisi kaivannut jotakin terästystä, mutta syötyä sekin on tullut.
S-marketin kassajonossa kerkesin rupatella Antellin kahvilan ja lounasravintolan kokin kanssa jäätelönteosta ja hän vinkkasi kokeilemaan mascarponejuuston korvaamista rahkalla. En sanonut, että suhtaudun ajatukseen epäluuloisesti, mutta tokihan se täytyy lapsilta salaa kokeilla. Rahka olisi puolet halvempaa. Ihmeekseni huomasin, että kokkikin pohti, tuleeko itsetehty jäätelö halvemmaksi. Nyt näyttää meillä vaaka kääntyvän siihen suuntaan, mikä jäätelö maistuu parhaimmalle. Kyllä se edelleen on itsetehty.

Se on ihme juttu, miten vuodesta toiseen uuden sadon peruna pitää pintansa ykkösherkkuna. Viime kesänä söimme miehen kanssa kolme viikkoa joka päivä silliä ja perunaa. Ei vähävaraisuuden takia, vaan siksi koska se on niin hyvää. Tosin eipä ole enää purkkisillikään mitään köyhänruokaa, neljää euroa hipoo jo hyvän sillipurkin hinta. Sillissä on sama juttu kuin kahvissa. Se täytyy olla hyvää.

Kovin nihkeää on nyt pyykkien kuivuminen parvekkeella. Ja kylmyyttä uhmaten lapset vilistävät ulkona teepaidoissa. Lomalaismies on vienyt kompostiroskat ja tuonut pihalla makoilevan Tirtetan huilikäynnille kotiin. Lisäksi oli soittanut 103-vuotiaalle ystävälleen. Tämä oli sanonut: "toivottavasti sinun ei tarvitse elää näin pitkään". Millaistahan olisi elää yli satavuotiaana kuolemaansa odottaen?
Anteeksi vaan nämä synttäripohdinnat. Vanhuus tässä tulee väistämättä.
Muun mukavan lisäksi ankarista kielloista huolimatta jotkut lapsosista erehtyi ostamaan ns. lahjoja. Yksi näistä isommista tytöistä osti ihanan uuden hiusharjan ja antoi sen sillä ehdolla, että vanha harja heitetään roskiin. Se vähän kirveli, kun harjassa oli vielä puolet piikeistä jäljellä.
Tuossa itkee kahdeksanvuotias, kun pitäisi syödä yksi pieni peruna.

24 kommenttia:

 1. Täältä tulee synttärionnitteluja oikein roppakaupalla. Minusta synttäripohdintojasi oli hyvä lukea. Enkä muuten ole koittanut tuolla mascarponejuustolla kotijätskiä, joten kiitos vinkistä. Nyt pitää ruveta metsästämään ohjeita.

  VastaaPoista
 2. Paljon onnea nuorelle tytölle. Ihanaa kuulla eettei tässä nyt ollakaan mitään ikäloppuja. Minuakin alkoi kiinnostamaan tuo jätski resepti... josko sitä saisi hieman lainata.

  VastaaPoista
 3. Synttäri onnitteluja täältäkin päin. Juu nuoria sitä tuossa iässä ollaan (lue oltiin) =D

  VastaaPoista
 4. Oikein paljon onnea! Nuorihan sie vielä olet!

  VastaaPoista
 5. Onnea paljon!

  Ja niitä uusia pottuja ei voita mikään :)

  VastaaPoista
 6. Paljon onnea tyttöflikalle :)

  Käyn sun kivoja juttuja joka päivä lukemassa :)

  t. Eija Pohojanmaalta

  VastaaPoista
 7. Anu: "Jäätelönsyöjän taivas repesi" otsikon alta löytyy meidän käyttämä reseptiversio ja Tupu, ihan vapaasti lainaa ja laita eteenpäin. Ihmiset ei selvästikään ole tietoisia, että tuollainen herkku on käsien ulottuvilla ja hyvin vähällä vaivalla.Joten tee, Tupu oma kokeilu ja laita ohje blogiisi. Keksi joku oma versio, jota ei kukaan ole vielä keksinyt jäätelöön laittaa.

  Kiitos vaan onnitteluista. Jos nuoruus tarkoittaa tällaista raihnaisuutta ja vaivaisuutta, taitaisin mielummin olla vanha.

  VastaaPoista
 8. Minultakin täältä lämmin onnentoivotus!! Ja eikö se mene niin, että ihminen on sen ikäinen, miksi itsensä tuntee.. eli paljon nuorempi kuin mitä kalenteri näyttää.. =D

  Mun täytyy vissiin myös kokeilla tuota sinun jätskiä. Olen miettinyt sen söpön jätskikoneen hankintaa, mutta kyllä se on aika onnettoman pieni annos mitä siitä kerralla tulee.. Millaisiin astioihin sinä pakastat jätskin ja sekoitatko sitä välillä?

  VastaaPoista
 9. Olen nyt ruvennut laittamaan kaupan kahden litran muoviseen jäätelörasiaan, enkä sekoittele.
  Jostain syystä toisessa pakastimessa jäätyy syömäkelpoiseksi jo kolmessa tunnissa, toisessa vähän hitaammin.
  Meillä on vielä kokeilematta keksinmurut, kakunmurut ja tuoreet marjat.
  Jos jättää valkosuklaan pois, massasta tulee ilmavampaa ja enemmän. Valkosuklaan kanssa tietty makeempaa, mutta myös paksumpaa ja tiiviimpää.
  Ne munat kannattaa vatkata vesihauteen päällä niin, ettei levy ole enää päällä. Eli alla on vain kiehuva vesi. Ja hyvin tarkasti pitkin pohjaa kiertäen, ettei käy köpelösti. Se munien vatkaaminen on siinä haastavin vaihe, mutta onnistuu kyllä keltä hyvänsä.

  VastaaPoista
 10. Onnea sankarille!!

  t. Irmastiina

  VastaaPoista
 11. Onnea myös täältä mummonmökiltä :)

  VastaaPoista
 12. Kiitos Irmastiina ja Maelka!
  En tiennytkään, että synttärionnitteluista voi tulla näin onnelliseksi.

  VastaaPoista
 13. Hyvää syntymäpäivää Sirkku! T.Päkkänä

  VastaaPoista
 14. Onnittelut syntymäpäivän johdosta täältäkin hieman jälkikäteen!

  VastaaPoista
 15. Päkkänä ja Tättähäärä, kiitos.
  Vaikea sopeutua omaan vanhenemiseen. Vaikka en ulkonäköseikoille paljoa painoarvoa panekaan, niin soisi olevansa ketterä.

  VastaaPoista
 16. Onnea Sirkku!
  Minulla 50 v. lauantaina Italiassa.
  t.Virginia

  VastaaPoista
 17. Kiitos, Virginia!
  Jos on Italiassa tuohon aikaan elämää, voisi sitä pikkasen juhlistaa. Ainakin mansikoita.
  Hauskaa ja tervettä elämänjatkoa Sinulle.

  VastaaPoista
 18. Täällähän on ollut juhlat! Suuret onnittelut sinulle!

  VastaaPoista
 19. Katjusha ja Jaana, joo, oli kivat blogisynttärit!
  Kiitos toivotuksista.

  VastaaPoista
 20. Olen ollut pari päivää poissa, ja hupsis! Sinä vanheit sillä aikaa vuodella. Onnittelen - jos uskot onneen! Siunaan kuitenkin - tiedän Sinun uskovan siunauksen voimaan!
  sinulla ja minulla on melkein tarkkaan rippikouluikäinen ikäero. Ettäs sinun kaltaisen Ystävän löysinkin, ja vielä täältä b-maailmasta.

  Mitä ikinä eläminen eteesi tuokin sillä on merkitystä ja siihen sisältyy varmasti siunaus.

  Hyvä Rakas ja Antelias Jumala siunaa Sinun tulosi ja menosi, päiväsi ja yösi. Auttaa Sinua ja miestäsi. Nämä ovat tosiaja tapahtuvat!
  Näiden lisäksi on säkkisotalla varattuna Taivaallisia lahjoja ja aarteita, Te vain otatte vastaan ja omistatte ne kaikki!

  VastaaPoista
 21. vieläkö ehtii yhtyä muiden onnitteluihin!:)46v ei oikeastaan ole vanha,ennemminkin 80-90v alkaa tuntua vanhalta!Siis nuori,(ja nätti) olet edelleenkin;)

  VastaaPoista
 22. M: Halaus ja kiitos.

  suvi: kiitos (en oo päässyt sun blogiin, tulee teksti "uups! etsimääsi blogia ei näyttäisi olevan olemassa jne."
  Onko sun blogi kesätauolla, vai onko asetuksissa vikaa?)

  VastaaPoista