maanantai 27. kesäkuuta 2011

Ostaisitko kesämökin Kangasniemeltä?

Kun juhannusviikolla asioin Kangasniemen kirkonkylässä, toivoin törmääväni edes muutamaan entiseen koulukaveriin tai muuhun tuttuun. Koulukaveri palveli minua pankin tiskin takana, mutta kauppareissuilla törmäsin vain - helsinkiläisiin.

Kangasnimen kunnan alueella on rantaviivaa yli 1550 km ja kesämökkejä liki 3800. Mökkejä ja muita asumuksia kuntaan kyllä mahtuukin, koska kyseessä on Etelä-Savon kolmanneksi suurin kunta pinta-alaltaan, 1326 km2. Kangasniemen pinta-alasta on 20% vettä, joten vesimaisemaa  riittää.
Helsingin Sanomien kesämökkikuntien vertailussa (v.2002) Kangasniemi sijoittui neljänneksi ja vuonna 1997 kunta valittiin Suomen kauneimmaksi kunnaksi. Nimi "Kangasniemi" kertookin monelle vain mielikuvan kauniista kunnasta.
Kangasniemen sijainti on monelle mökkiläiselle mieluinen. Helsingistä on sinne matkaa 250 km, Jyväskylästä 63 km, Mikkelistä 50 km ja Pieksämäeltä 47 km.
Kangasniemen asukasluku vaihtelee 6000:n asukkaan tuntumassa, mutta kesäkuukausina väkimäärä tuplaantuu.
Kunnan palveluille ja muulle elinkeinoelämälle kesävieraat tuovat tervetullutta lisäeloa.

Kangasniemi on ollut mökkiläisten suosiossa jo niin kauan, että heidän tarpeensa osataan ottaa hyvin huomioon. Lisäksi kaikki yrittäjät mielellään kuulevat uusista toiveista ja ideoista palvelun parantamiseksi.
Panin merkille paikallisen ruokakaupan palvelupisteen, johon juhannuksenviettäjät jonottivat suurien muovikanisteriensa kanssa. Kyseessä oli kaikkien vapaassa käytössä oleva vesipiste, josta veneilijät ja mökkeilijät saattoivat täyttää vesiastiansa kauppareissun yhteydessä.
Varmasti paikalliset ruokakauppiaat myös kuulisivat mielellään toiveita erikoisherkkujen suhteen, joita ei kauppojen vakiovalikoimissa välttämättä aina pidetä. Kassajonossa kuulin helsinkiläisrouvien kaipailevan esimerkiksi vuohenjuuston perään.

Kangasniemellä on tällä hetkellä myös myytävänä kaksi mielenkiintoista koulukiinteistöä, suurehko ravintola ja hotelli/motellitontti. Vuoralle olisi tarjolla koneistamotilat koneineen. Kunta on ollut aina yrittäjäystävällinen.

Kun viime viikolla paikalla kävin, kiinnitti huomioni kirkonkylän poikkeuksellisen siisti ja viimeistelty yleisilme.
Vaikka Helsingin "edustuskaupunginosien" puistoalueiden hoitoon osoitetaan vuosittain pökerryttäviä rahasummia ja ammattilaisten taitavaa työtä, kalpenee työn lopputulos Kangasniemen keskustan viheralueiden hoidon uskomattomalla viimeistelyllä. Keskustassa oleva puisto oli niin upeaa katsottavaa, etten ollut moista ennen nähnyt.
Puutarhureiden työ on vastatuuleen taistelua, ellei kaikki kylällä kulkijat muista omaa vastuutaan siististä yleisilmeestä. Pensaat ja istutukset oli annettu kasvaa rauhassa ja roskia en äkkiseltään kukkapenkeissä ja nurmikoilla nähnyt.
Kun satunnaisena kävijänä katselin kirkonkylän keskustaa, tuntui vierailijasta kohteliaisuudelta, että yleiset alueet olivat siistissä kunnossa ja hoidettuja.

Jos kesänviettopaikan tai peräti oman kodin osto on sinulle ajankohtainen ja kunnan sijainti sopii suunnitelmiisi, käy ihmeessä tutustumassa Kangasnimen kunnan sivuihin. Kunnalla on paljon tarjottavaa myös eri urheilu-ja liikuntalajien harrastajille.
Tähän ikään mennessä en ole kuullut kenenkään kyllästyneen mökkielämäänsä Kangasniemellä.

12 kommenttia:

 1. Kangasniemi on mahdottoman kaunis paikka! Joskus villeinä nuoruusvuosina sieltä yhtä poikaa tapailin ja tulipa siellä Kangasniemelläkin sitten aikaa vietettyä. Yleensäkin ottaen maalaiskunnat on paljon mukavampia ja houkuttelevampia kuin nämä "pikkukaupungit" mutta siinä lienee kyse siitä mistä itse pitää :D

  VastaaPoista
 2. Oli kiva lukea teidän matkastanne kotikunnaille!

  VastaaPoista
 3. Naisten pituushypyn suomen ennätyksen haltija on Kangasniemeltä kotoisin! Tänne meillepäin "rantautuessaan" kertoi kyllä melkein ensimmäisenä sen :)

  Kupla

  VastaaPoista
 4. Kupla: Sen entisen kangasniemeläisurheilijarouvan(?) kanssa ähersimme samalla kansalaisopiston pianotunnilla.
  Muut odotti, kun yksi soitti läksynsä.

  VastaaPoista
 5. irkku: Ja parasta, kun et sano pojan nimeä, koska kertoisin sitten millä kyläkunnalla on hänen kotipaikkansa ja ketkä olivat vanhempansa.
  Edelleenkin tunnen sieltä jonkin verran ihmisiä.
  (Ja jos en itse tietäisi, isä kaivelisi muistinsa kätköistä.)
  Maria ja Sirkka: Makeita mansikoita kesäänne!

  VastaaPoista
 6. pittääpä joskus käydä katastamassa tuo paljon kehuttu kunta;)

  VastaaPoista
 7. Sirkku, vau! Niin se maailma ON pieni :) Ja siis piti vastaamani vielä siihen, että ostaisin. *virn* Jos ois tarve ja rahhoo ja niin ies päin, niin ehdottomasti! :D Mukavaa päivän jatkoa...

  VastaaPoista
 8. Heippa! Olin jo aamulla jättämässä viestiä, mutta juuri silloin tuli sähkökatko ja nettiyhteys katkesi :(
  Olin kirjoittamassa, että voisin laittaa sen kakkuohjeen sinulle s-postiin, kun se on sellainen omakehittelemä ohje.
  Jos laitat s-postiosoitteesi minun s-postiini (löytyy blogin oikeasta palkista ylhäältä) niin toimitan ohjeen sinulle :)
  t. Marja

  VastaaPoista
 9. Sirkku, sinäkö toimit postittajana, kun tänään kopsahti laatikkooni kiva yllätyspaketti, kaikesta päätellen Maatalouskoululaiselta? Kiitokset ja terveiset A-M:lle itselleen sinne maalle!

  - Saako teidän pikkutytöille lähettää nukketavarahömppää? Minulla on kirppikselle menoa tai muuten sopivaa osoitetta jo jonkin aikaa odottanut yksi BB-nuken potta, pari tuttia ja tuttipulloa.

  VastaaPoista
 10. Villiviini: Sanoin Anne-Marille, että lähetän täältä, kun mummolan posti on kylällä kaupan yhteydessä ja Sinä olet palkintoasi saanut odottaa puoli vuotta. Toivottavasti edes sopivat Sinulle!
  Saaralla ja Kaisalla on molemmilla aika vilkkaana tuo nukke-elämänvaihe ja nukkevauvoilta tuttipullot ainakin puuttuu kokonaan.
  Jos et mitään muuta tekemistä keksi, niin laita nukketavaroita postiin. (Hurjan suuri kiitos etukäteen.)

  VastaaPoista
 11. Kiva jos tulevat ns. tarpeeseen! Rupean etsimään pakkaustarvikkeita, mutta ehkeivät ihan huomiseen postiin ehdi.

  VastaaPoista