http://areena.yle.fi/tv/2120215
"Silminnäkijä" -sarjasta katsoin tänään jakson "Ruokaa roskiin".
Perheemme osallistui viime vuonna ohjelmassakin mainittuun ruokahävikkitutkimukseen ja tämä ohjelma on mielenkiintoista jatkoa aiheeseen.
Jostakin syystä aihe kiinnostaa minua ja ruokahävikin minimoiminen on asia, johon kiinnitän huomiota päivittäin ostosvalinnoissani ja ruuanlaitossa. Aihe on perheessämme siitäkin syystä ajankohtainen, koska lähes huomaamatta ruokakuntamme pieneni kolmanneksella ja ruuanlaittotavoissa tarvitaan edelleenkin korjausta. Ongelma on lähinnä ruuan määrän oikea arvioiminen.
Ohjelmasta yksi osuus ansaitsee nousta tarkempaan keskusteluun. Keskisuomalaisessa koulussa tehtiin maalaisjärkinen päätös tarjota koulun lounaalta yli jäävää ruokaa lähiseudun asukkaiden ostettavaksi. Oikeastaan koulu ei veloita itse lounasruuasta mitään, vaan 1,50 euron maksu kattaa leipien, levitteen ja ruokajuomien osuuden ateriasta. Ilman koulun ulkopuolisia ruokailijoita ylijäävä lounasruoka päätyisi jätteisiin.
Mielenkiintoiseksi asian tekee myös se sosiaalinen hyvä, mikä on tullut "kouluruokaravintolan" syntymisen myötä. Koululla ruokailemassa käyville vanhuksille ruokailuun lähteminen on tuonut syyn lähteä ulos neljän seinän sisältä.
Itse päättelisin, että tällaisella uudella tavalla toimia on kasvatuksellinen merkitys koulua käyville lapsille. Lapset näkevät elämän uusia puolia, oppivat suvaitsevaisuutta ja huomioonottamista vähäosaisia ja vanhuksia kohtaan ja myös pysähtyvät ajattelemaan, että tarvitsemme luovia ratkaisuja välinpitämättömyyden valtavirrassa kulkemisen sijaan.
Tekstin alussa olevaa linkkiä klikkaamalla pääset katsomaan Yle Areenasta noin puolen tunnin mittaisen ohjelman, jota lämpimästi suosittelen.
Paljon edistystä on tällä alalla jo tapahtunut, mutta surullisen paljon on vielä tehtävää.
Meillä Järvenpäässä kokeiltiin kahdessa koulussa keväällä samaa ylijäämäruoan myyntiä. Toivottavasti kokeilu jatkuu ja laajenee. Vastaanotto ainakin oli kuulemma hyvä. Kriteereinä oli muistaakseni pienituloisuus ja eläkeikä.
VastaaPoistahyvän asian nostit esiin! Haemme eläimille leipää läheisistä kaupoista ja olen ihmetellyt miksi sitä ei voi antaa ihmisille. Säännöt ja lakipykälät sanovat, että eläimille voi antaa ei ihmisille. Jos emme siis hae leipää se laitetaan biojätteeseen.Minä vahdin jääkaappia tiiviisti ettei mikään ehtisi vanheta ja harmitus on kova jos niin käy. Mukavaa viikonlopun jatkoa!!
VastaaPoistaMeillä kotona on hävikkiä ollut kyllä melko vähän. Mutta siitä on kiitos koirille ja hevoselle ja lehmille. Mutta nyt, kun joudun luopumaan ilmeisesti kaikista eläimistä, kissaa lukuunottamatta, niin mietinkin, mihin laitan ruuantähteet sen jalkeen... Ja tämä siirtyminen kolmen ruokataloudesta kahden talouteen muuttaa sekin varmasti ostotottumuksia.
VastaaPoistaTuntuu hyvältä idealta, siihen on herätty nyt yleisemminkin, kun on julkisuudessa puhuttu niin kauppojen kuin keittiöidenkin ruokahävikistä ja sen järkevästä käyttämisestä.
VastaaPoistaMinä häpeän myöntää, että meillä menee ihan hirveästi ruokaa roskiin. Välillä muksut syövät enemmän välillä ei kelpaa mikään. Ja en saa hommaa pyörimään niin, että jämät tulisi käytettyä tarpeeksi ajoissa. Kompostori on ostettu, mutta ei asennettu, joten roskiin menee. Ei hyvä, mutta onneksi edes asia tiedostetaan.
VastaaPoistaTuo on hyvä idea, että ruokaa saa ostaa. Enemmän pitäisi "velvoittaa" ihmisiä liikkumaan kuin kuskata se ruoka sinne kotiin. Useaman vanhemman sukulaisen kohdalla olen huomannut, kuinka liikkumis-ja asioistahuolehtimiskyky katoaa, kun saavat valmiin ruuan nenän eteen. Oma äitini(82-v.) juuri kritisoi tätä, kun laittoi paljon nuoremman sukulaisen laittamaan ruokaa kylässä ollessaan. Oli kauhuissaan siitä, että nuorempi sukulainen on jo aika pärjäämätön kotonaan. Ja hyvin oli ruokaa tehnyt ja piristynytkin, kun oli ollut puuhaa. Kyseiselle sukulaiselle on tuotu ruoka kotiin. Ihmiselle, joka on aina loistanut keittiössä.
Äitini onkin vakaasti sitä mieltä, että pysyy hyvässä kunnossa, kun käy hoitamassa lapsia meillä. On pakko liikkua ja pysyä virkeenä. On tarpeellinen. Kerrottakoon, että hän on tehnyt koko ikäinsä vanhustyötä ja päättänyt, että viimeiseen asti yrittää, eikä jää keinutuoliin kuolemaa odottamaan. Silti, vaikka liikkuminen on jo huonoa.
Kaima
Tuo onkin hyvä idea.
VastaaPoistaKyllä todella heittävät niin paljon ruokaa hukkaa,
Meillä ei ruokaa heitetä hukkaan. Jo lapsesta siihen on opetettu.