torstai 14. syyskuuta 2017

Leipää

Laitoin ruisleivät uuniin. Uskoisin, että tuoksu muistuttaa, että ne ovat siellä.

Kovin pitkä tauko ehti tulla ruisleivän leipomiseen ja nyt loman väljässä aikataulussa kaivelin pakastimesta taikinajuuren esille ja tämänpäiväinen taikina on jo toinen viikon sisällä. Kummasti näppituntuma ehtii hävitä tuohonkin työhön, mikä ei tietysti ole lopputulokselle eduksi. Unohdin, että siinä ei voita mitään, jos alustaa taikinan liian löysäksi. Leivästä ei suinkaan tule pehmeämpää, vaan se leviää matalaksi lörpäksi, joka on työläs saada leipälapiolla uuniin. Kyllä aina kaikennäköiset leivät ovat syödyksi tulleet, mutta lämpimäislahjaksi ei viitsi matalia kakkaroita antaa.

Kun täällä katsoo ulos utuisentyyneen, leppoisaan syyspäivään, on vaikea kuvitella elämää toisella mantereella myrskyjen jälkeen. Vaikka meillä ei lähisukulaisia tai läheisiä ystäviä myrskyalueella ollutkaan, niin ajatukset olivat tiiviisti mullistusten vaiheissa mukana. Kahtena päivänä tein miehen kanssa polttopuita ladossa - minä sahasin ja mies halkoi kirveellä- oli työn lomassa hyvä keskittyä rukoilemaan hädässä olevien puolesta.

Raamattua lukiessamme teksti saa syvemmän merkityksen, kun peilaamme sitä nykyhetkeen. Ei tarvita teologian opintoja, sananselittämisen taitoa tai perehtymistä Raamatun tekstien alkukieliin, kun avoimet silmät ja korvat ja maalaisjärki näyttää kirjoitusten syvyyttä. Seuraavan Luukkaan evankeliumin tekstin on vuosikymmenien aikana lukenut monia kertoja, mutta peilaamalla tekstiä viime kuukausien tapahtumiin maailmalla, toteaa jälleen kerran, kuinka Raamatun ennustukset toteutuvat pienintä piirtoa myöten ajallaan. Tässä tekstissä on muistutus uskoville ja muistutus niille, jotka eivät ole tehneet henkilökohtaista selontekoa sielunsa tilasta ja tulevaisuudennäkymistä.

Luuk.21:25 Ja on oleva merkit auringossa ja kuussa ja tähdissä, ja ahdistus kansoilla maan päällä ja epätoivo, kun meri ja aallot pauhaavat.
26 Ja ihmiset menehtyvät peljätessään ja odottaessaan sitä, mikä maanpiiriä kohtaa; sillä taivaitten voimat järkkyvät.
27 Ja silloin he näkevät Ihmisen Pojan tulevan pilvessä suurella voimalla ja kirkkaudella.
28 Mutta kun nämä alkavat tapahtua, niin rohkaiskaa itsenne ja nostakaa päänne, sillä teidän vapautuksenne on lähellä."
29 Ja hän puhui heille vertauksen: "Katsokaa viikunapuuta ja kaikkia puita.
30 Kun ne jo puhkeavat lehteen, niin siitä te näette ja itsestänne ymmärrätte, että kesä jo on lähellä.
31 Samoin te myös, kun näette tämän tapahtuvan, tietäkää, että Jumalan valtakunta on lähellä.
32 Totisesti minä sanon teille: tämä sukupolvi ei katoa, ennenkuin kaikki tapahtuu.
33 Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät katoa.
34 Mutta pitäkää vaari itsestänne, ettei teidän sydämiänne raskauta päihtymys ja juoppous eikä elatuksen murheet, niin että se päivä yllättää teidät äkkiarvaamatta
35 niinkuin paula; sillä se on saavuttava kaikki, jotka koko maan päällä asuvat.
36 Valvokaa siis joka aika ja rukoilkaa, että saisitte voimaa paetaksenne tätä kaikkea, mikä tuleva on, ja seisoaksenne Ihmisen Pojan edessä."


Jos olet häkeltynyt maailman menosta ja levottomuus saa sinussa vallan, kun ajattelet raskaita tapahtumia, neuvoisin sinua hakeutumaan Jumalan turvaan. Edelleenkin ainoa turvamme on Jeesuksen sovitustyö, vaikka monien mielestä ei pahempaa hullutusta olekaan. Siinä juuri piileekin sen suuri salaisuus: jos silmäsi avautuvat iankaikkiselle, kestävälle totuudelle, älä hukkaa tilaisuuttasi, kun Jumala vetää sinua puoleensa. Tee kaikkesi, että saat vastaanottaa anteeksiannon, armon ja iankaikkisen elämän.

Elämme Nooan päivissä. Kun arkin ovi sulkeutuu, on oveen hakkaajia ja avunpyytäjiä, mutta pelastuksen päivä on mennyt heiltä ohi.

Miksi vaivaan sinua näillä erittäin kiusallisilla asioilla?
Jos olisit katsomassa, kun ystäväsi kävelisi kohti rotkoa, tekisit kaikkesi, että hän kääntyisi. 
Minä näen, että tämän ihmiskunnan aika on hupenemassa vähiin ja haluaisin saada sinut vakuuttuneeksi siitä, että elämäsi tärkein, TÄRKEIN ratkaisu on antaa elämäsi Jeesukselle. Älä tyydy elämään vain tätä ohikiitävää maallista elämänmatkaa, vaan näe iankaikkisen sielusi tärkeys. Raamattu näyttää sinulle tien ja pyydä uskovaa tuttavaasi auttamaan tielle pääsyssä.

Menen ottamaan ruisleivät pois uunista.
Muista, että tuo edellä sanottu on elämäsi tärkein asia.
Nautitaan elämän lahjasta!


3 kommenttia: