tiistai 7. elokuuta 2018

Spelttikesäkurpitsakakku

Syksyperinteisiin on meillä kuulunut perinteikkäällä jenkkireseptillä tehty kesäkurpitsakakku. Nyt tuli tunne, että kakkua voisi kehitellä.
Spelttijauho päihittää kakku-ja piirasleivonnassa valkoisen vehnän. Tässä kakussa speltti onkin täysosuma. Koeleivonnassa mies esitti lisätoiveina rusinat ja minä jäin pohtimaan pähkinärouhetta. Kokeilujen jälkeen reseptistä muodostui tämä. Kanatilallinen käyttää munia reilummin - vähempikin riittää.

Kakku kannattaa paistaa kahdessa keskikokoisessa vuokassa. Kokemuksen mukaan koko taikina yhdessä isossa onkin haasteellisempi saada tasaisesti kypsäksi, koska kesäkurpitsaraaste on kostea aineosa. Itse käytän vuokien leivitykseen vanhanajan tapaan mannaryynejä. Korppujauho on usein suolaista.

Alkuperäisessä reseptissä rasvana on rypsiöljy. Kakku on syötävänmaukasta niinkin, mutta voi on aina voita.

4 munaa
4dl sokeria
150g sulatettua voita
5dl spelttijuhoja
5dl karkeaksi raastettua kesäkurpitsaa
1/2tl suolaa
2tl leivinjauhetta
0,25tl soodaa
3tl kanelia
1tl muskottipähkinää
2tl vaniljasokeria

Vatkaa sähkövatkaimella munat ja sokeri. Lisää sulatettu voi, kesäkurpitsaraaste ja jauhot, joihin muut kuivat aineet on sekoitettu ja pyöräytä vatkaimella sukkelasti taikina tasaiseksi.

Paista uunin alatasolla ainakin tunti 175 asteessa tai kunnes taikina irtoaa vuokien reunoista tai puutikkuun ei enää kakun keskeltä kokeiltaessa tartu taikinaa. Jos kakkujen pinta uhkaa tummua liikaa, laske paistolämpötila 150 asteeseen ja pidennä paistoaikaa.
Uunit ovat yksilöitä, siksi tarkkaa paistoaikaa ei voi arvioida.

Jos speltti on sinulle vielä tuntematon vilja, lukaisepa sen ravintoarvosta ja suomalaisesta speltinviljelystä ja -jalostuksesta https://www.birkkala.com/speltti/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti