tiistai 17. maaliskuuta 2020

Uunimunakas hävikkiruuasta

En oikein pidä sanasta "hävikkiruoka". Jotenkin se kalskahtaa vähättelevälle tai antaa kuvan, ettei ruoka olisi jollain tapaa laadukasta.

Tähteistä, kaupasta ostetusta hevihävikistä ja omavaraiskananmunista syntyi tänään uunimunakas, jota söimme naapurin perunatilalta saaduista kakkoslaatuisista perunoista tehdyn muussin kanssa. Kakkoslaatuiseksi perunat tekee niiden suuri koko tai pieni poikkeama virheettömässä ulkonäössä.

Tähteitä oli pari päivää sitten yli jääneet jo kerran kuumennetut nakit.

Aamulla ostetussa kahden euron hevihävikkilaatikossa oli rasiallinen rucolaa, joka oli hiukan uuvahtanutta. Normaalisti en osta rucolaa koskaan, koska mielestäni pienet voikukanlehdet ovat moninverroin parempi vaihtoehto.

Vuorasin korkealaitaisen uunivuokan leivinpaperilla. Ensin laitoin vuokaan muutaman kourallisen parsakaali-kukkakaali-porkkanasekoitusta, sen jälkeen pilkotut nakit ja rucolan. Maustetun muna-vesiseoksen kaadoin vuokaan viimeiseksi. Keitetty peruna, juustot, porkkanaraaste tai melkeinpä minkä tahansa ruuan tähteet sopivat uunimunakkaan raaka-aineiksi.
225 astetta uunin lämpötilana aluksi hyydyttää munan ja loppukypsennyksen ajaksi lämpöä voi laskea. Oreganoa ripottelen pinnalle vasta paistamisen loppuvaiheessa, ettei sen maku kitkeröidy.

Jos uunimunakasta jää, hävikin hävikkiä ei synny, kun leikkaa munakkaan sopiviksi paloiksi ja syö aamupalaleivillä leikkeleenä.

Kuulostan jo melkein pulavuosien keittokirjantekijältä.

1 kommentti: