torstai 4. maaliskuuta 2021

Talvi jatkuu meillä




Blogi- ja fb- tutut ovat viime päivinä julkaisseet kuvia toisensa perään kevään ensimmäisistä kukkijoista ja vihertävistä pihoistaan. En ole ollut uskoa silmiäni ja tänä aamuna oli ihan pakko mennä pihalle varmistamaan, etten vain ole ymmärtänyt Etelä- Savon lumitilannetta väärin. Totuushan on edelleen tämä, minkä kuvista voi päätellä: pelloilla on lunta vyötäisille asti ja raivaussahan kanssa ei todellakaan ole mitään kiirettä metsään.

Lumitöistä ei minulla ole kuluneelta talvelta minkäänlaista kokemuspohjaa, joten siltä osin voi ymmärtää, miksi en pitäisi mitään kiirettä kevään joutumisella. Talvi on ollut minusta aivan liian lyhyt. Mutta ymmärrän kyllä niitäkin, jotka kaipaavat jo vuodenajan muutosta. Pappa on tykännyt lumitöistä, mutta viimeisimmän pyryn jälkeen hänellä oli jo ongelma, kun pihassa olevien kasojen päälle ei enää kolan kanssa jaksanut lumia nostella.

Muutaman kerran olen ajatellut tyytyväisyydellä metrisen hangen alla uinuvia valkosipuli-istutuksiani: tänä talvena ei ole tarvinnut pelätä, että ne erehtyisivät kasvuun liian aikaisin.

En muista koskaan aikaisemmin ajatelleeni talven aikana yhtä kaihoisasti syksyn metsäretkiä. Hyvin usein mieleen tulee joku tunnelma, tuoksu tai auringon valon leikki metsän siimeksessä. Varsinkin puolukkahetket metsässä ovat olleet usein mielessä. Puolukan keruu oli jotenkin rennompaa, koska ämpärit täyttyi hetkessä. Mustikkamättäillä iski usein epätoivo, kun tajusi, että kuunaan ei ehdi kerätä niitä kaikkia arvomarjoja talteen ja sitten tyytyi keräämään vain suurimmat. Näemmeköhän enää koskaan viime kesän kaltaista marjasatoa.

Mutta me nautimme vielä tästä talvesta koko sydämestämme. Ostin tänään jo makkarat sitä varten, että jonakin tuulettomana päivänä laitan pihaan nuotion. Tuulettomana sen takia, että tuuli on tehnyt pienestäkin pakkasesta äkäisesti purevan viime päivinä.

2 kommenttia:

  1. Joo, ei vielä lumikelloja kannata etsiä omalta pihalta. Lunta on lujasti ja niinhän se näillä leveysasteilla kuuluukin olla. Valkosipulit nukkukoot talviuntaan vielä tovin, ei niillä mikään kiire ole.
    Näin keväällä sitä aina muistaa kuinka pitkä maa Suomi onkaan.
    Tämä oli kyllä kiva talvi, minäkin osasin siitä nauttia mutta nyt kyllä kaipaan jo lämpöä ja uuden kasvukauden kiivautta.
    Hyvää viikonloppua.

    VastaaPoista
  2. Meillä on myös paljon lunta. Ja pienessä pihassa sama ongelma, että alkaa olla hankalaa sitä lunta pihan reunoille kasata.
    Meillä on täällä nuorimmilla hiihtoloma ja yksi lomalainen toivoi makkara paistoa ulkona. Makkarat ostettiin kyllä valmiiksi, mutta lämpimämpää odotellaan.

    VastaaPoista