sunnuntai 18. joulukuuta 2022

Tuli talvi

Lumentulo armahti vesakonraivuusta ja polttopuiden kaadosta. Lumenkolaushommatkin olen tyystin jättänyt muiden harteille. Jos Pappa sanoo, ettei jaksa tai vaivoiltansa kykene lumitöihin, laitan viestin naapurin isännälle ja hän tulee pyörähtämään pihassa lingon kanssa. Toki viesti lähtee myös silmämääräisesti runsaasta lumentulosta.

Autonkäsittelytaidot saa myös tarpeellista vahvistusta, kun pääsee keinottelemaan pyryssä työmatkoja. Yllätyksenä oli tänäkin aamuna töistä lähtiessä melkein kymmensenttinen lumikerros auton päällä. Tovin sai kaivella kulkupeliään esille miltei nuoskaisen lumen alta.

Nyt on kolmen yövuoron jälkeen vähän vapaata. Joulun olen töissä. Edelleenkin joulustressi on minulle tuntematon käsite. Lasten kanssa oli jo puhetta, että yhden kerran laitamme jouluruuat. Se aika on meillä mennyt ohi, jos ei ole koskaan ollutkaan, että söisimme urakalla perinteisiä jouluruokia. Eli ruokienkin suhteen pääsen hyvin vähällä työllä. Mitään etukäteisvalmisteluja ei juuri tarvita.

Tein äsken isossa uunivuokassa levymäisen banaanikakun hävikistä ostetuista, hiukan uupuneista banaaneista. Taikinan maustoin tutuilla piparkakkujen mausteilla. Kakkua tehdessäni ajattelin, että kakku kyllä korvaa piparkakkutaikinan teon. Ja tokihan tuo kakku on jo huomisiltaan mennessä taatusti syöty. 

Muutenkin minusta tuntuu, että perheemme on siirtynyt ihan luontevasti minimalistisempaan suuntaan ruuan suhteen. Lapset saattavat sanoa, että porkkana tai halvimmat omenat ovat aivan riittäviä tuorepaloja. Pakastimissa on vielä runsaasti viime kesän marjoja ja niitä syödään päivittäin. S- marketin hevihävikistä saa usein harvinaisempaa herkkua. Tällä viikolla kohdalle sattui mangot ja banaanit.

Tuoreen kurkun ja tomaattien oston olen lopettanut tällä erää. En myöskään katso salaatin hinnan olevan sellaisella tasolla, että ostamisessa olisi mitään järkeä. Hävikissä on usein salaattisekoituspusseja 0,60e kilolta, niin niitä raskii ostaa.

Tällä viikolla tein yhden erän kukkakaalikeittoa. Hävikistä olin joskus ostanut pakastimeen kukkakaalimurua. Keittoon tuli kaksi rasiallista tuota kukkakaalia ja sen hinta oli 42 senttiä. Ruokakermapurkki maksoi 59 senttiä. Tuosta euron keitosta tuli kuudelle ateria. Äsken söin kattilan pohjalta viimeiset tipat ja terästin keittoa kevyesti kiehautetuilla porkkananpaloilla.

Talven eteneminen oli otsikon mukaan juttuni aiheena. Mukava talvi etenee tyytyväisyydellä eläen, kun välillä syö henkensä pitimiksi. Ruuan arvo asettuu oikeisiin mittasuhteisiin, kun nauttii yksinkertaista ruokaa hartaudella ja kiitollisuudella. Toivottavasti sinulla on riittävästi ruokaa, jotta elämänilosi liekki jaksaa lepattaa.

9 kommenttia:

 1. Talvi on kaunista katseltavaa ikkunan takaa, mutta meneppä sinne taapertaan, uh!
  Onneksi sinulta löytyy naapuri joka pyöräyttää suurimmat lumet pois, jää siinä varmasti riittämiin viellä "käsitöitä". Maltilla liikenteessä selviää yleensä.

  Rauhallista joulun aikaa sinulle!

  VastaaPoista
 2. Talvi tuli ja menikin. Nyt sataa vettä ja lumet hupenee. Yksinkertainen ruoka on parasta! Hyvää ja rauhaisaa joulua koko perheelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä Savossa kalamiehet tuskailevat, kun kunnon jäitä ei näytä tulevan ollenkaan. Mutta lunta kyllä piisaa. Onneksi suoja pudotti katoilta lumia jo tässä vaiheessa talvea.
   Kiitos ,Katja, ja joulun iloa sinullekin!

   Poista
 3. Hyvää uutta vuotta täältä Verkkokaupan kulmilta! Lunta on tullut, mutta aura-autot rämistelee nytkin ikkunan alla ja pitää kadut kulkukelpoisina. Eilen oli kyllä liukasta ja vieraat tulivat/menivät piikit kengissään ja osa ihan käsikynkkää tai vanhimmat taksilla. (alkoi yhdeksäs vuosikymmen, niin oli vieraita).
  Mukava kuulla, että teillä on siellä kaikki hyvin ja terveyttäkin kohtuullisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ystävä kallis! Ihana kuulla sinusta! Toivottavasti myös sinä olet saanut nauttia kohtuullisesta terveydestä, kun ajan kello siirtyy armottomasti huimille vuosikymmenille. Toivottavasti pysyt pystyssä niin kotona kuin Jätkäsaaren iljanteilla. Tosin taitaa kohta sulaa sieltä lumet ja jäät tykkänään. Vieläkö jaksat ahkeroida kutimien kanssa? Niskatkin on kovilla, kun pidemmäksi aikaa innostuu sukankutimen kanssa seurustelemaan.
   Olisi niin ihana tavata. Tosin rehellisesti täytyy sanoa, että Helsinkiin tulo ei itsessään ole tällä hetkellä haaveissani. Todellakin olen maalaistunut ja pitkän matkaa jo erakoitunutkin. Olen tyytyväinen, jos ei tarvitse muuta kuin käydä töissä, ruokakaupassa ja olla lopun aikaa kotona.
   Kaikkea hyvää sinulle!

   Poista
  2. Tervennä olen saanut olla, kiitos ylhäälle. Teen kyllä käsitöitä, en nyt itselle kun ei ole suurempaa tarvetta, vaan hyväntekeväisyyteen. Muutenhan vietän aikaa tietokoneella sukuja tutkien. Siinä kyllä aikaa kuluu ihan liikaakin, mutta minkä sille voi kun löytyy uusia sukulaisia ja kiinnostavia tarinoita. Olisi tosiaan kiva nähdä jos täälläpäin satut käymään. Terveyttä ja leppoisaa oloa ensi vuodelle!

   Poista
  3. Täällä on nyt aika sulaa kun oli vesisadetta eilettäin. Käsitöitä teen kyllä, mutta kun ei itsellä ole tarvetta niin menevät hyväntekeväisyyteen. Tosin enin aika menee sukuja tutkaillessa. Hyvässä kunnossa olen, toki lääkkeitä on diabetekseen ja verenpaineeseen. Korona tai flunssa ei ole vielä osunut kohdalle, onneksi. (Tässä ohessa uuden vuoden alkutunnit viestittelen poikasen kanssa vanhoista sotajermuista, joiden kanssa hän on joskus keskustellut). Hyvää alkanutta vuotta!

   Poista
  4. Niin ajattelinkin, että jos joudun sinne jostakin syystä matkaamaan, niin sinun luokse pyrin kyllä pääsemään.

   Poista