perjantai 31. joulukuuta 2010

VISPIPUURO sekamarjoista (operaatiosta pakastimen tyhjennys)

Jos perinteinen puolukkavispipuuro kirvelee kurkkua, voi pakastimen marjavarantoja hyödyntää lapsillekin mieleisellä pirteällä puurolla. Oivallinen eväs töihin, käypi jälkiruuasta tai välipalasta, mutta vatsan tasapainottajana ehdoton, edullinen herkku.
2 litraa vettä
2dl mustikoita
1 1/2 dl puolukoita
1dl mansikoita tai mansikkahilloa
2-3 dl sokeria (riippuen siitä, onko marjat säilötty sokerin kanssa)
2 1/2 dl mannasuurimoita
ripaus suolaa

Laita riittävän suureen kattilaan vesi, marjat, sokeri ja suola. Ennenkuin seos kiehuu, sekoita vispilällä mannasuurimot tasaisena, hitaana nauhana. Kun keitos pulpahtaa, jatka hetken aikaa sekoittamista pohjaa myöten ja pienennä lieden lämpö kahteen. Kun kiehuminen rauhoittuu, jätä kattila ykköselle ja muista sekoitella silloin tällöin. Noin 15 minuutin keittäminen riittää. Käännä virta pois levystä, jätä puuro kannen alle hautumaan ja jäähtymään.
Sitten kun ehdit tai muistat, voit halutessasi vatkata puuron joko sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Kaada puuro kulhoon, ripottele pinnalle vähän sokeria kuortumisen estämiseksi. Jos otat puuroa evääksi, laita suoraan rasioihin.
Puuro tuoksuu mansikalle, näyttää ihanan mustikkaiselta, mutta puolukan happamuus tuntuu miedosti. Marjojen kuoria ei oikeasti kannata siivilöidä hukkaan, koska silloin laitat kompostiin paljon hyviä kuituja.
Vatkatessa viimeisetkin marjat rikkoutuvat ja on vain tottumiskysymys syödä vispipuuro ilman marjojen sihtaamista.
Jos kammoksut puuron keittämistä kahteen litraan, keitä vaikka puolesta litrasta. Silloin muita aineksia tulee noin puoli desiä kutakin (paitsi suolaa).
Hintaa kahden litran marjapuurolle tuli ilmaisista marjoista keitettynä kokonaista 40 senttiä.
Edullisen ruuan ja hyvän mielen uutta vuotta!
(Tarkkaillaanpa keliä uutena vuotena ihan ensi kesän marjasatoakin ajatellen: "Jos on usva uunna vuonna, niin on halla heinäkuussa.")

5 kommenttia:

 1. Mummolasta saadaan marjat :) Ja täältä meiltä päin löytyy marja-aroniaa leikkipuistosta :D

  VastaaPoista
 2. .. ja mummola on Kangasniemellä, 38km Mikkelistä.Edellisestä marjanpoimintareissusta on aikaa. Syömme siis äitini ja isäni keräämiä marjoja toistaiseksi.

  VastaaPoista
 3. Vispipuuroa on meilläkin säännöllisesti! Minä teen puuron niin, että vain kiehautan marjat (mehun) ja suurimot ja sitten laitan jäähtymään sellaiseen tupperin tiiviiseen purkkiin. Kun on jäähtynyt niin vatkaan kuohkeaksi. Sokeria meillä saa kyllä lisäillä jos on pelkistä marjoista tehty ja sattumia ei saa olla!
  Vaan hyvää se on :)

  Rauhallista Uutta vuotta!

  VastaaPoista