Minulla on ollut tiedossa koko maallemuuttosuunnitelmiemme ajan, että siirtyminen omaan taloon maiden ja mantujen keskelle vaatii aivan toisenlaiset taloudelliset satsaukset, kuin on vuokrata perheelleen kaupungin vuokra-asunto. Vuokra-asunnossa asuminen on huoletonta: maksat vuokrasi, niin vettä, lämpöä, jätehuoltoa, kiinteistönhuoltoa ja -korjauksia riittää niin paljon kuin tarvitset.
Olen lohduttautunut sillä, että talomme maalla voidaan lämmittää puilla, että ainakin lämmityskustannuksissa voidaan säästää. Tosin tänä talvena taloa on pidetty lämpimänä etupäässä sähköllä.
En minä marise. Oikeastaan olen hivenen yllättynyt, miten paljon kaikenlaisia veroja Suomesta löytyykään. Isän kuoleman jälkeen perintövero tuntui ihan asiaankuuluvalta kansalaisvelvollisuudelta. Tosin verojen summat saivat minut ensin vähän nieleskelemään ja sitten nousi kylmä hiki niskaan.
Seuraava askel oli lahjavero ja siitä päätöksen saatuani olisin heikomman itsetunnon omaavana saattanut menettää järkeni.
Maallemuuttounelmiini liittyi aika nopeasti unelma uudesta ammatista ja siihen liittyen perustamani yrityksen mukana olen tullut tutuksi termien "ennakkovero" ja "arvonlisävero" kanssa. Uskon vakaasti, että aikanaan yritykseni toiminnan kasvaessa tuleva kirjapitäjäni varmasti esittelee minulle vielä muutaman muunkin löydön verojen aarreaitasta.
Tänään viattoman näköinen kirjekuori verottajalta esitteli minulle uuden tuttavuuden: kirjeessä oli kiinteistöverotuspäätös.
Minusta alkaa tuntua siltä, että kunnallinen jätemaksu, tieosuuskunnan maksu ja tilan vakuutukset ovat vain naurettavan pieniä murusia niiden kakkupalojen rinnalla, joita verottaja perustellusti hamuaa.
Ja voittehan te talolliset vielä kommenteissa muistutella, jos minulta unohtui jotakin perin oleellista.
(Vanhanaikaista palkansaajan tuloveroa kuka nyt veroksi enää laskeekaan.)
Nuo kaikki maksut tuntuu joskus niin ylipääsemättömän kovilta. kun yksin asun maan sydämmessä omakotitalossa. Niin monenlaista lappua tulee, jokatoinen kuukausi jätemaksu ja siinä mukana joku energiamaksu, käytit tai et, on tiehoitoa, aurauslaskua omasta pihasta kun ei enään itse jaksa ja sähkölaskukin iso, kun sen avulla on pakko pitää myös ulkorakennuksessa oleva vesipumppu sulana talvella. kaikenmaailman korjauslaskuja kun välillä aina jokin paikka pettää, putket tuppaa vuotamaan ym. Joudun myös puut ostamaan ja nekään ei ole halpoja. Autoa on pakko pitää kun ei julkista liikennettä enään ole. J:N:E Huh, parempi kun ei ajattele. ja kun yksin elää ja eläke on pieni, kaiken noiden maksamisten kanssa on kyllä välillä ihmeissään, mihin päin sitä senttiä venyttäisi. Mutta vielä en ole ollut valmis poiskaan muuttamaan, pitää vileä sinnitellä.
VastaaPoistaNämä on niitä "ilmaisia" iloja, joista vuokrallaasuvat meitä maalaisia, omissa asunnoissa asuvia kadehtii. Ne "ilmaiset" polttopuutkin tarvii yleensä lisäksi jotain konevoimaa tullakseen metsästä pois ja pieniksi. Tai jos te sen hevosen, mutta ilmaista ei senkään pito ole.
VastaaPoistaListastasi puutui, tosin poistuva, metsänhoitomaksu, mutta kovasti suunnitellaan kiinteistöveroa metsällekin.
Juu, kyllä on melko kallista asustella omakotitalossa. Kaikki mitä tapahtuu on omasta pussista ja esim aurausmaksut on meillä ollu huimia (tosin ei tänä talvena). Samoin meillä on ostopuut ja kuitenkin myös kaameat sähkölaskut. Jne. Mutta en silti ihan äkkiä muuta asumismuotoa ajattelis.
VastaaPoistaOmakotitalossa on kallista asua...vaikkakin niin ihanaa..:)
VastaaPoistaJa tuo kiinteistövero on vielä aivan älytön. Me maksamme mieheni kanssa kumpikin sitä vuodessa satoja euroja. Tässä älyttömintä on meidän rakennuslistaus. Kuntamme vaatii rakennusluvan hevosten lantalalta (muissa kunnissa pääsääntöisesti vaatii vain toimenpideluvan). No, rakennusluvan perusteella kiinteistöveroon lätkäistiin lantalalle oma kiinteistövero-osuus. Eihän kyse ole sen osalta valtavasta summasta, mutta tilallamme rakennuksia riittää ja sitä myöden vero kasvaa melkoisen isoksi. Välillä sitä miettii, että mistä sitä edes maksaa ja rehellisenä hakee luvat joka rakennukseen ja sitä myöden sitten saa lisää maksettavaa verojen muodossa.
VastaaPoistaVesihän teille tulee omasta kaivosta muistini mukaan, joten siitä ei tule sikäli kuluja (paisti pumpun sähkö), mutta ne wc: n tuotoksetkin täytyy saada pois. Loka-auton käynti on asia, mitä ei kaupungissa ajattelisi. Eikä sitä kerrostalossa juuri nuohoajaakaan tarvitse:).
Meillä mies on perehtynyt tarkemmin noihin veroihin, sitä viidakkoa todella riittää. Osa veroista on toki aivan järkeenkäypiä ja ymmärrän hyvin, mistä maksan.
Teillähän muutto maalle sen kuin lähenee.
Kivaa keväänodotusta vai pitäisikö jo sanoa että kevättä!
-Anu-
Kaikista noista veroista sun muista huolimatta: iloitkaa maallemuutosta!
VastaaPoistaKyllä se maalla asuminen on kuitenkin niin ihanaa laatuaikaa, vaikka veroja saa maksaakin.
VastaaPoistaKaikkea hyvää teille.♥
Omistavaa kansanosaa verotetaan. Mistä muusta valtio saisi varoja koko kansan hyvinvointiin? Aika vanhaksi olet saanut elää ja nauttia ennen havahtumistasi! ;)
VastaaPoistaMinä huomasin saman asian, että helpolla olen päässyt yhteiskunnallisista vastuista lähes viisikymppiseksi asti.
PoistaVanhempani maksoivat näitä maa- ja metsätilallisten maksuja
koko pitkän yhteisen avioliittonsa ajan. Taitaa olla minun vuoroni.
Jos tuloveroa ja veronkaltaisia maksuja menee melkein puolet jo keskituloisen ihmisen palkasta, kuten minulla, se lisää motivaatiota etsiä töitä ulkomailta. Omassa kaupungissani on terveydenhuolto sitä paitsi niin surkeassa jamassa, että yksityiselle on mentävä, jos tarve on esim hammaslääkäriin. Olen vähän päälle 30 vuotiaana maksanut veroina yhteiskunnalle takaisin, lapsilisät, opintotuet, ja kohtuullisen hinnan koulutuksesta veroina. Nyt maksain muiden menoja, lapseton kun olen. Ei yhteiskunta anna minulle mitään verojen vastineeksi. Winnie.
VastaaPoistaOlet ainakin hyvin selvillä, mitä kaikkea tilanteessasi joutuu maksamaan. Ei tule yllätyksenä. Yrittäjän kannattaa seurata tulopuolta ja ennakkoveroja, ovatko ne jokseenkin tasapainossa. Ennakkoveroja voi tilikauden aikana muuttaa verottajan kanssa keskustelemalla. Tsemppiä kovasti!
VastaaPoistaWinnie, kyllähän esim tiet, palokunnat, poliisi yms. koituvat sinunkin hyödyksesi?
VastaaPoistaNo, ei ole varaa autoon, enkä pysty käyttämään julkisiakaan kovin paljon. Palokunnan kanssa ei toivottavasti tarvitse olla tekemisissä, ja passinkin saan nykyisin ärrältä, enkä muutoin liiku niissä piireissä, joille poliisi olisi kovin tuttu vieras... (tähän jokin hapan hymiö) eli aika vähän niistä veroeuroistani itse hyödyn. Ja koska teen työtä tutkijana eläkekin kertyy pääsääntöisesti eläkevakuutuksen kautta.
PoistaPointi oli oikeastaa se, että kun tuossa blogikirjoituksessa sanottiin, että tuloveroa ei oikein edes veroksi lasketa, mutta kyllä se minun -yksinelävän sinkun taloudessa tuntuu verona, kun tuloista menee melkein puolet weks - eikä niillä mitään näkyvää itselleen saa. Tosi asia on, että keskituloiset/hyvätuloiset (silloin kun tulo on palkkatuloa) sinkut ovat tässä yhteiskunnassa maksajan asemassa.
Perintävero on kaksipiippuinen juttu. Toisaalta siitä on varmastikin jo kertaalleen maksettu vero, mutta perinnön saajalle perintö on tuloa, jonka eteen ei ole tarvinnut tehdä työtä. Ruotsissahan perintöveroa ei ole. Winnie
Hei, totta puhut, paljon on maksuja kaikenlaisia että maalla saa asua :) En nyt huomannut tohinoissani että oliko listassasi jo mahdollinen tiemaksu, riippuen tietysti miten sinne tullaan. Ja asiasta kuudenteen, myös täällä Kiikan kappeliseurakunnassa on Majatalo-iltoja säännöllisesti. Matalan kynnyksen menoja ja teetä ja sämpylää suoraan kirkonpenkkiin <3
VastaaPoista