keskiviikko 16. syyskuuta 2020

Syysmyrskyyn varautujat

Heidi kävi nappaamassa minulle kuvan takapihalta, kun en voinut siirtää nukkuvaa kissaa sylistäni mennäkseni itse ottamaan kuvaa myrskyä odottelevasta illasta. Vettä on satanut ajoittain pitkin päivää, mutta tuuli ei ole vielä yltynyt.

Meillähän on aina ollut niin, että mitä huolellisemmin luvattuun myrskyyn valmistaudutaan, sitä todennäköisemmin säästymme sähkökatkoksilta tai myrskyn riepotukselta. Jos taas jätän vettä varaamatta, keittiöstä puuttuu hellapuut, niin ensimmäinen tuulen pyyhkäisy vie sähköt ja vettä ei löydy tippaakaan edes vedenkeittimestä. Korkeintaan löylykipossa on vettä, jota kissaraukat käy lipomassa. 

Tänään varustauduin oikein kunnolla. Kävin paikallisessa sähköliikkessä ostamassa pari led- valoa. Kynttilöiden kanssa tuhraaminen on vaarallista huushollissa, missä kissat saavat paniikkisätkyjä juuri sähkökatkojen aikaan.  Pappa toi kaksi korillista hellapuita, jottei tulen sytyttämistä hellaan tarvitse aloittaa puiden hakkaamisesta. Vettä on laskettu iso hanallinen kanisteri täyteen ja muutama ämpärillinen. Pihasta on raivattu irtonaiset tavarat sisälle. Luumut on kerätty puista ja katoksessa olleet puolukkaämpärit on viety vanhan talon porstupaan odottelemaan jatkokäsittelyä. Olen tehnyt kaksi kattilallista ruokaa valmiiksi siltä varalta, että ruuanlaitto muuttuu puuhellapeliksi.

Kaiken lisäksi kesälomani loppuu huomiseen aamuun. Epätavallinen listatuntien täsmäysvuoro, lyhyt aamuvuoro, sattuukin huomiseksi. Jos sähköt yön aikana tai aamulla katkeaisivatkin ja katkos vaikuttaisi pidempiaikaiselta, pääsen kotiin jo ennen puoltapäivää evakuoimaan kolmen jääkaapin sisältöjä kellariin.
Perinteisesti tuokin homma on mennyt niin, että kun suurella vaivalla on kaikki ruokatarpeet raijjattu kellariin, napsahtaa sähköt päälle.

Jos lapsilta kysyy, mikä asia maalla-asumisessa on kurjaa, on kaikkien vastaus "sähkökatkot". Jos minulta kysytään, mikä maalla-asumisessa on kurjaa, vastaisin varmaan "yli vuorokauden kestävä sähkökatko". Muutaman tunnin selvittää sisulla ja vaivalloisilla ratkaisuilla, mutta kun  neljä täpötäyttä pakastinta uhkaa lämmetä, etkä voi olla töiden vuoksi kotona, koen elämän aika epämukavaksi.

Kovasti me toivomme ja sääennusteita myrskyn liikkeistä vilkuilemme, josko selviäisimme vain sateella ja maltillisella tuulella.

2 kommenttia:

  1. Taidan olla poikkeus toiseksi viimeiseen kappaleeseen. Sähkökatkot on ihania, kun korvissa ei sirise ja ihon pinnalla ei värise.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja sun talolla myrsky ja sähkökatko olisikin juhlaa, kun siellä on aina niin ihanan seesteistä säällä kuin säällä.

      Poista