lauantai 19. syyskuuta 2020

Tyrnin aika
Äitini aikoinaan istuttamat tyrnit jaksavat vuodesta toiseen tuottaa suuren sadon, vaikkei pensaita hoideta juuri millään lailla. Muutaman kerran vuodessa kippaan tuhka-astian pensaiden juurelle ja Pappa niittää ympärillä rehottavaa nokkosta ja muuta kasvillisuutta, jos jaksaa, ehtii ja muistaa. Tänä kesänä niittäminen on jäänyt.

Talvi ehtii tulla ennen kuin kaikki marjat on kerätty. Kannattaisi kyllä ehtiä kerätä, sillä tyrnimarjan terveysvaikutukset, vitamiini- ja hivenainepitoisuudet on vaikuttavat. Muistin virkistämiseksi luin juuri faktoja tyrnistä ja tietohan usein luo motivaatiota.

Marjaton hedepensas tarvitaan marjoja tuottavan emikasvin läheisyyteen pölyttäjäksi. Komea on hedepensas (alin kuva) ja hurjasti on kasvanut viime vuodesta emipensaatkin. Ilahduttavan paljon näkyi olevan viereisellä kesantopellolla uusia taimia. Niistä muistutin Pappaa, ettei mene vahingossa viitakkeen kanssa taimia niittämään. Luulen, että tyydymme tänä vuonna vain marjojen keruun yhteydessä tallomaan nokkoset. Nokkosia katsellessa totesin, että koskahan ehdimme nokkosen siemeniä keräämään. Paljon hyvää jää omaankin pihaan pilaantumaan, kun kaikkea on niin paljon.

Tyrninkuvaushetken kruunasi talon luoteispuolelta yli lentänyt muuttolintujen parvi, joiden levollinen ääntely toivotti hyvää elämänjatkoa ja jälleennäkemistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti