keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Joko alkaa äiti oppia

Kuten arvelinkin, tästä viikosta tuli työntäyteinen. Naapurin tädin hautajaisten jälkeen olen auttanut asunnon tyhjentämisessä. Siihen kun lisätään pari ylimääräistä hammaslääkärissäkäyntiä, niin päiväni ovat olleet täysiä. Kuin tilauksesta kotona on ollut koko viikon vatsansa kanssa kiemurtelevia sairaslomalaisia, niin olen heitä pestannut kotimieheksi, kun olen juossut asioilla pitkin kyliä.
Tuon oudohkon vatsataudin suhteen olen aika epäluuloinen.
Kahteen vuoteen en ole harrastanut tähän aikaan vuodesta satsumoiden, klementiinien sun muiden sitrushedelmien ostamista ja syömistä. Söimme suomalaisia porkkanoita ja marjoja. Kahteen vuoteen emme myöskään sairastaneet oikein minkäänlaisia vatsatauteja.
Nyt kun noita kyseisiä hedelmiä sai tarjouksista alle eurolla kilo, olen niitä jonkun verran ostanut. Ja se, mikä tässä asiassa on nyt sitä epäluuloa, on ne vatsaoireet, mitä täällä on podettu. Itse en ole ainuttakaan klementiiniä syönyt, eikä minuun ole tautikaan iskenyt.
Oli tauti mitä tahansa ja pöpö mistä hyvänsä, niin se ainakin on varmaa, että kotimaisia, puhtaita marjoja syömällä hankkii vastustuskykyä viruksia vastaan. Siihen kun lisätään mustikan todistetut terveysvaikutukset ja nimenomaan vatsan hyvinvointia edistävät ominaisuudet, niin helppo on johtopäätöksiä tehdä.
Uskon, että tässäkin asiassa olen nyt kantapääoppini saanut.

Toivottavasti oppi olisi mennyt perille toisessakin asiassa.
Ostin Saaralle syyskuussa vetoketjulliset nahkasaappaat Citymarketista. Hinta oli muistaakseni 24:n euron luokkaa. Nyt elämme marraskuuta ja toisen saappaan vetoketju rikkoutui, eli saappaat ovat käyttökelvottomat.
Sain kaupasta Keskon lastenkenkien sisäänostajan tiedot ja laitoin hänelle tänään viestiä tapahtuneesta. Muutenkin mainitsin, että "markettikenkien" laatu ja kestävyys on ollut minulle kaikenkaikkiaan pettymys.
Ymmärrän toki, että laatu maksaa. Jatkossa pyrin myös toimimaan sen ymmärryksen mukaan. Tulee halvemmaksi ostaa lapselle kalliit "merkkijalkineet", joilla pärjää talven tai kesän yli, kuin kolmet-neljät kuukausikengät.
Laiskuus on ollut yksi syy siihen, että kerta toisensa jälkeen sorrun halpoihin pikakenkiin. Kauppa on tuossa tien toisella puolella ja varttitunnissa käy sovittamassa ja ostamassa lapselle tarvittavat kengät. Jos haluaa kunnon kengät, jotka myös kestää, täytyy mennä kaupunkiin asti ja siitä tulee helposti tunnin-kahden reissu.
Nyt tuntuu siltä, että nämä kenkäreklamaatiot riittää minun osaltani.

Kun joskus kirjoitin perheemme ruokamenoista, muutama kommentoija suositteli lämpimästi tutustumista Lidlin tuotteisiin ja hintatasoon.
Lähin Lidl on Kampissa ja sinne on metrolla parin minuutin matka. Asiointiani siellä on hieman vähentänyt kertamatkalippujen hinta, jolloin pidempikestoiselle kaupparessulle tulee hintaa 4 euroa. Kun joudun ostettavan tavaramäärän takia käymään ruokakaupassa päivittäin, tuosta matkalipusta tuntui tulevan kynnyskysymys yhdessä matkustuslaiskuuden kanssa.
Nyt kun olen joutunut reissaamaan julkisilla liikennevälineillä lähes päivittäin, olen pitänyt matkakorttini "aina voimassa olevana" eli täkäläisellä termillä: "matkakorttiini on ladattu kautta". Silloin yhden matkan hinta on aina edullisempi, mitä enemmän joutuu matkustamaan.
Tällä viikolla Kampissa käydessäni poikkesin Lidliin ja jouduin taas ottamaan korjauskurssia ostoskäyttäytymiseeni. Herääminen tapahtui ruisjyväleivän kohdalla. Fazerin Real-leipä maksaa vaille kaksi euroa vakiokaupassani. Lidlin 100g suurempi leipäpakkaus lähes vastaavaa leipää maksaa 0,99e. Nykyään meillä kuluu tuota leipää kaksi pakettia päivässä.

Lidlin tuotevalikoimassa on paljon minulle vieraita tuotteita. Nyt otan uuden askeleen siinäkin asiassa ja alan rohkeasti ostaa uusia tuotteita kokeiluun. Kilon jogurttipöntöt ainakin saivat varauksettoman suosion. Huomenna laitan ruokaa pakastetuista naudanlihapuikoista.
Ennakkoluulojen voittaminen näyttää alkavan pienistä asioista.

11 kommenttia:

 1. Minäkin pitkään vierastin Lidliä, vaikka sijaitsee vajaan kilsan päässä meiltä kotoa - kunnes tajusin, että sieltä saa monia suomalaisiakin tuotteita. Hyviä tuotteita löytyy paljon, kun viitsii ne tuoteselosteet lukaista - ja ne on lukaistava myös näissä suomalaisissa kaupoissa, jos haluaa tietää, missä on tuotteen alkuperämaa tai mitä lisäaineita siihen on käytetty.

  VastaaPoista
 2. Kyllä ainakin meidän paikkakunnallamme Lidl on edullisin. Maito, voi ja monet muut tuotteet ovat suomalaisia, kunhan ne ensin sieltä oppii löytämään. Juustot ja vihannekset sekä hedelmät ovat myös edullisia. Tämän syksyn löytö on siivutettu pekoni, joka on alle euron ja mikä parasta: huomattavasti vähärasvaisempaa kuin suomalainen. Sieni-pekoni-sipuli -paistos kun on noussut meillä suureen suosioon!

  VastaaPoista
 3. Emme mekään käytä ulkomaisia hedelmiä tähän aikaan vuodesta, kun saa kotimaisiakin kotoa kellarista. samoin juurekset ja muu on itse säilöttyä tai kellarissa odottamassa käyttöä.(Räkätaudissa silti olemme, koska tulimme reissusta, jossa oli porukassa flunssainen)
  Lidlistä haemme maidon, koska se on halvinta siellä ja on kestomaito 12 tölkin pakkauksessa, joita usein ostan saman tien kaksi. Näin ollen kaupassa ei tarvitse käydä usein, kun se ei ole lähellä - käyn siellä vain silloin, kun se osuu muuten matkan varrelle. Oma maitoni, laktoositon taas säilyy muuten kauan päivämäärän jälkeenkin. Jauhotkin ovat vielä siellä olleet halvempia kuin muualla.
  Kantamista sinulla on paljon noissa ostoksissa...
  Paranemisia koko porukalle!

  VastaaPoista
 4. Minä en ko. kauppaketjun liikkeissä käy. Harmittaa valtavasti, kun töissä on kahvimaito ostettu sieltä. Tuen suomalaista tuotantoa omassa pienessä mitassani. Suomalaisten maalaisten etu on, että kotimaisia tuotteita ostetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin Lidlin kevyt ja rasvaton maito ovat Suomessa tuotettuja suomalaisesta maidosta.
   Kyllä joka kaupassa saa olla tarkkana, jos haluaa pitäytyä Suomessa tuotettuun.
   Sen huomasin, että Lidl oli paljon lisännyt tuotevalikoimiinsa täysin suomalaisia tuotteita. Hinta on kilpailukykyinen.

   Poista
  2. Lidlissähän on paljon suomessa tuotettua ruokaa myös. Eikä markettien omien ruokamerkkien tuotteet enää ole monestikaan suomalaisia vaan valmistettu ulkomailla ja jopa EU.n ulkopuolella. Tarkkana saa olla sekä valmistusmaan, että ainesluettelon kanssa.

   Poista
 5. Lidlistä olen ostanut Snellmannin tuotteita kuten Possun kasleriä, jauhelihaa ja leikkeileitä. Lidlin oma jauheliha 700 g hyväksi havaittu, oli ainakin viimeksi kesällä alle neljä euroa. Lidlin hunajamarinoitu broilerinsuikaleet ovat hyväksi havaittu myös. Nykyisn käyn vähemmän kun meillä Lidl on kauempana.
  Tomaattipavut, juustot ja kalasäilykkeet ovat myös olleet meidän ostoslistassa.

  VastaaPoista
 6. Minua harmittaa Lidlin kaukaisuus,joku vuosi sitten asioidessani kaupungissa hain aina vaipat sieltä.Sen verran edullisemmaksi tulivat!Kovasti sitä Lidlin tulemista paikkakunnalle on puhuttu,mutta eipä näy ei kuulu.Toistaseks oon asioinu pääasiassa S-marketissa ja säästäny bonukset pahan päivän varalle.

  VastaaPoista
 7. Kysyhän lähisuutariltasi paljonko maksaa vetoketjun vaihtaminen siihen saappaaseen. Halvemmaksi taitaa silti tulla kuin ostaa uudet saappaat. Jos siis ei kauppa korvaa pilalle mennyttä tuotetta.
  Olen itse alkanut käyttämään suutarin palveluja koska mielestäni heidän ammattikuntansa on niin hiipuvaa että jäljellä olevia pitää tukea.

  VastaaPoista
 8. Nythän on liikkeellä vatsapöpöä joka ei ole aiemmin Suomessa ollut joten myöskään vastustuskykyä ei maasta sille löydy,ja kun kyse on vatsapöpöistä ne iskee kun on iskeäkseen,toiset niistä elävät tarttuvina pinnoilla jopa 14-vuorokautta,yksi huolimaton käsienpesijä joukossa niin kierto on valmis,vaikka mitä söisit tai olisit syömättä.

  VastaaPoista
 9. Yksi näkökulma tuohon Lidl vs kotimainen ruoka on se, että vaikka Lidl kauppaakin suomalaistakin ruokaa, voitot liiketoiminnasta leinevät menevät Saksaan. Eri asia on, onko tämäkään systeemi, jossa meillä on käytännössä kaksi kirjain kauppaketjua, hyvä. Olen myös kuullut, että Lidlissä ainakin olisi työntekijöiden asema ollut vähän huonompi kuin suomalaisissa ketjuissa. Mene ja tiedä sitten.
  Winnie

  VastaaPoista