perjantai 30. marraskuuta 2012

Lapiokauppiaan unelma

Ilmatieteenlaitoksen säätiedotuksen mukaan lumen syvyys Helsingissä on tällä hetkellä 24cm. Lumisade alkoi eilen illalla ja ennusteen mukaan jatkuu vielä lauantai-iltaan asti.
En ole mikään ekspertti näissä asioissa, mutta sanoisin tätä lumimyrskyksi. Kun aamulla saatoin pikkukoululaiset Pasilaan kouluun, raitiovaunussa istui vaitonaisia ihmisiä. Ihan kuin kaupunkilaiset olisivat miettineet, kuinka tästä selvitään.
Kun Pasilan koululaiset iltapäivällä tulivat kotiin, he joutuivat kävelemään Mannerheimintielle asti, ennenkuin löytyi aurattuja kiskoja ja kulkeva raitiovaunu. Lapset soittivat matkalta ja minä laitoin sukkelasti saunan päälle, jotta syväjäädytetyt koululaiset pääsivät kotiin tultuaan lämmittelemään.

Mies oli viime yön töissä ja äsken lähti uudestaan töihin. Muistutin taas siitä, että olosuhteet täytyy hyväksyä ja ei ole kuljettajan vika, jos bussin matka tyssää kinokseen. Mies muistelee kaiholla vanhoja hyviä aikoja, jolloin bussien ohjaamossa oli lapio ja hiekkapussi varusteena. Silloin kuljettaja saattoi omin avuin selvittää monta kiperää tilannetta, kun bussi juuttui pysäkille lumeen. Nyt jos jäät kiinni, niin siinä saat olla ja apua odottaa.

Huomenna minulla on puolilta päivin työvuoro Lauttasaaressa, mutta matka on niin lyhyt, että aion varata aikaa ja kävellä sinne.
Helsinkiläiset saavat viikonlopun pärjätä ilman metroa, koska metroliikenne on pysähdyksissä ohjausjärjestelmän vaihdon takia. Metroa korvataan busseilla ja raitiovaunuilla, mutta jos lunta ja pakkasta vielä riittää, taitaa aika monia huvittelukulkijoita houkutella kotiviikonloppu.

Sen verran paljon tuota lunta näyttää olevan, että minäkin, intohimoinen lumityöntekijä, jätän nyt ne hommat suosiolla konemiehille. Sen sijaan keskityn nyt maistelemaan Tupun tuvan tämänpäiväisen reseptin tiikerikakkua. Taisi löytyä kaikkien aikojen paras tiikerikakkuresepti.

4 kommenttia:

 1. Lunta on tullut ja tuulta yllin kyllin täälläkin. Tuuli kuljetti kukkasetkin,kanervat ties minne pitkin pihaa, josta mies niitä oli etsiskellyt. Auton päällekin oli vanerilevyjä kaatuillut jostakin. Elleeen tuulee ja tuuli tuo kylmää sisäänkin - seinät kylmenevät mutta uuni sentään lämmittää. Yöllä olivat sähkötkin katki jonkin aikaa. Olemme kiitollisia kun on koti, lämmintä ja jopa sähkökin pelaa.
  Mukavaa lämmintä koti-iltaa ja miehelle kunnollista autoa töihin t. pappilanmummo

  VastaaPoista
 2. Kiitos,Pappilanmummo!
  Vanhaa Volvoa mies haaveili ajopelikseen tälle kelille. Äsken soitti kuulumisia. En muistanut kysyä, minkä auton sai, mutta ihan oli aikataulussaan ja hyvin pysynyt tiellä. Sanoi ottaneensa kelistä kaiken ilon irti. Sitä iloa riittääkin aamukuuteen asti.

  VastaaPoista
 3. Lumilapiosta tuli mieleen kuva, kun raitiovaunun kiskoja lapioidaan puhtaaksi tänään. Oisko ollut iltasanomissa. Terveiset Miamista South Beachiltä. Täälläkin tuulee, vesi korkealla ja joillakin kaduilla tulva, mutta sellaista se nyt vaan on. Luonnon ja ilmaston mukaan mennään.

  Olen yrittänyt emailata meidän kahdelle lapselle, jotka tulollaan Hkiin, että miten on junat kulkeneet, ei vastausta. Toinen lääkäri itäsuomessa ja toinen armeijassa Riihimäellä. Täältä kaukaa on aika vaikea respondoida, jos jotain yllättävää tulee....

  VastaaPoista
 4. Tervehdys Jäämeren rannalta! Meillä ei ole lunta lainkaan, mutta aurinko on laskenut horisontin alapuolelle ja päivät ovat satumaisen sävyisiä. Aivan ihania. Kaamos on ihanaa - toisaalta!

  Ja täytyy sanoa, että hesalaisten "paniikki" talven tullessa tuntuu huvittavalta. Ilmatieteen laitos näyttää sinne huonoa ajokeliä - mutta porukat ajaa kuin reikä päässä ja ketjukolareita riittää. On unohdettu, että nopeus on aina sopeutettava keliin.

  Kaupunkisuunnittelusakin on unohdettu pohjoinen sijainti ja tilaa lumelle ei tahdo olla. Kaaos on äkkiä valmis.

  Ja ihmiset kauhistuvat lumentuoa ja pakkasta, vaikka Suomi on edelleenkin pohjoinen maa, jossa talvikin tulee, ainakin joinakin vuosina. 20 cm on vähän, minusta. Kalustoahan meillä on ja taitokin pitäisi olla, mutta niin näyttää kaikki unohtuneen, kun uutisoinia seuraa.

  Autoihin nastat, pitkät kalsarit ja kunnon talvikengät ja toppatakit - ja talvi tulkoon!

  Pärjätkäähän!

  VastaaPoista