lauantai 1. helmikuuta 2014

Ituja ja kananmunia

Tähän aikaan vuodesta tuoretuotteet ovat kaupassa kalleimmillaan. Tuoretuotteilla tarkoitan nyt kasviksia, jotka eivät vuodenajasta johtuen kasva meillä ilman kasvihuoneolosuhteita. Olisi mielenkiintoista (kammottavaa) tietää, mikä on yhden suomalaisen kasvihuonekurkun todellinen hinta, jos lasketaan kasvihuoneen perustamiskustannuksista alkaen talvisen valon, lämmön ja kosteuden hinta lisättynä suomalaisiin työvoima- ja kuljetuskustannuksiin. Todellisuudessa minua ei kiinnosta tietää samoja kustannuksia kurkusta, joka on lentänyt tänne Espanjasta. Ja todellisuudessa pyrin karttamaan sellaisten kasvisten ostamista, jotka eivät kasva maassamme tähän aikaan luonnonvaraisesti. Suomalaiset marjat pakasteesta ja suomalaiset juurekset kellarista riittävät mainiosti täyttämään vesiliukoisten vitamiinien tarpeen.

Lisätuoretta lautaselleen voi kasvattaa itse vaivattomasti myös tähän aikaan vuodesta. Tein kokeilun mungpapujen idättämisestä ja nyt kekottaa tiskikaapissani jo useampikin itupurkki. Ongelma suuressa perheessä on ainoastaan siinä, että kapasiteetti täyttää kysyntä ei kulje käsikädessä itutuotannon kanssa. Todella edulliseksi oman tuoreravinnon kasvattaminen tulee. Kaupassa näkyi mungpavun itujen kilohinta olevan 20 euron tuntumassa.
Idut ovat herkullisia monessa muodossa. Lapset napsivat niitä sellaisenaan, itse tykkään syödä ruuan lisukkeena tai leivän päällä. Tänään sekoitin ituja perunasalaattiin.
Idättämisestä ja itujen monipuolisesta ravintoarvosta löytyy asiantuntevaa tietoa hakemalla. Jos olet suunnitellut idättämisen aloittamista, älä suinkaan jahkaa kymmentä vuotta niinkuin minä, vaan etsi lasipurkki, sideharsokappale, tukkalenksu tai vahva kuminauha ja pussillinen vaikkapa niitä mungpapuja, joiden idättämisestä kannattaa aloittelijan aloittaa. Kun pääset tuoreen makuun, jää mauttomankitkerät lentokurkut ostamatta.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kananmuna  Käypäs lukaisemassa, mitä kananmunasta kerrotaan. Mieti luettuasi, oliko sinulla joitakin virheellisiä käsityksiä kananmunan ravintoarvosta tai käytöstä. Seuraavaksi mieti, kuinka paljon käytät ravinnossasi kananmunaa. Jos sinulla ei ole allergiaa tai sairautta, joka rajoittaa kananmunan syömistä, mieti, kannattaisiko sinun lisätä kananmunaa ruokavaliossasi.
Itse olen vähän tarkistanut suhtautumistani kananmunansyöntiin ja nyt tarkoituksellisesti lisännyt kananmunaa perheen ruokavalioon. Aamupalalla syöty kananmuna pitää nälän kauemmin loitolla ja vanha kunnon munavoi kannattaa tehdä useammin leivänpäälliseksi.

Kaupassa kananmunakotelot on merkitty "parasta ennen" -päiväyksellä. Moni laittaa tietämättään roskiin täysin käyttökelpoisia kananmunia päivämäärän takia. Kananmunat ovat erittäin hyvin säilyviä ja ovat tasalämpöisesti säilytettynä syömäkelpoisia viikkokausia. Ennen vanhaan kananmunia säilytettiin kuukausikaupalla, kun niitä ei raskittu käyttää. Itse olen käyttänyt pari kuukautta yli käyttöpäivän olevia kananmunia, eikä ainuttakaan pilaantunutta ole tullut koskaan vastaan. Jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa munat rikkoa yksitellen astiaan ennenkuin lisää ne pannulle tai taikinaan. Pilaantuneen munan tunnistaa takuuvarmasti hajusta. Jos raaka kananmuna tuoksuu miedosti kalalle, ei itse munassa ole mitään vikaa. Kanat ovat vain saaneet rehua, joka on tehty kalasta.

Tällä viikolla on Ruoholahden S-marketissa myyty kymmenen munan koteloa hintaan 1.09e. Kananmunantuottajien kohtaloa en voi ajatella aina suurta perhettä ruokkiessa, joten olen hamstrannut tarjousmunia kilokaupalla. Tokihan "kaupan munia" ostaessani aina haaveilen omasta kanalasta.
(Tämänpäiväisessä "Suurperhe Bates" -jaksossa oli myös kanalan perustaminen aiheena.)

13 kommenttia:

  1. Tiesitkö muuten, että kurkku kasvaa Suomen kasvihuoneissa paremmin talvella kuin kesällä. Talvella sato on parempi kun liika auringon lämpö ei ole ongelma. Kesällä kasvihuoneita joudutaan jäähdyttämään ja sato on niukempi.
    Meillä menee kananmunia ihan älyttömästi. Maanantaina ostin 60kpl ja 40 on jäljellä, no tein kyllä suklaakakun ja pannukakun. Mutta joka aamu syön 1-2 munaa keitettynä tai paistettuna, pitää tois hyvin nälkää eikä ole siltikään kolesterolin kanssa ongelmia, päinvastoin arvot on huippuluokkaa.

    VastaaPoista
  2. Nämä ovat todella hyviä ajatuksia ja huomioita.
    Tervettä maalaisjärkeä ruokalistan laatimiseen!

    VastaaPoista
  3. Myös kuivatuista herneistä kasvatetut herneenversot on huisin herkullisia ja halpoja! Suosittelen!

    VastaaPoista
  4. Vielä yksi näkökulma on ravintoarvo. Luin jostakin engl. sivustolta, että kurkku on kyllä kevyttä syötävä, mutta sen ravintoarvo on niukka verrattuna moneen muuhun kasvikseen. Mene ja tiedä. Winnie

    VastaaPoista
  5. Halvat kananmunat vaan on useimmiten tehokanaloissa tuotettuja - en tykkää enkä halua suosia, joten en osta koskaan niitä. Luomua kehiin, tai edes suht onnellisten kanojen munia. Meillä on iso munantuottaja lähistöllä ja tunnen heidät, ostankin useimmiten heidän tuotettaan. Heillä siis on sellanen onnellisten kanojen kanala, harmi kyllä että ei se silti mikään luomu ole. Ja kanoistakin tehdään minkinruokaa tai jotain, kun paras muninta on ohi...

    Itse tykkään kovasti alfalfan iduista, ne on myös helppoja kasvattaa. Oletkos kokeillut? Jos et, niin suosittelen!

    Minä olen kanssa vähän sitä mieltä, että talvella syödään juureksia eikä kurkkuja, salaatteja ja tomaatteja (vaikka silti ostan niitä kurkkuja, salaatteja ja tomaatteja... osin itselle, osin siksi että akaattikotiloidemme tarvii saada niitä). Esimerkiksi porkkanaraaste leivällä on tosi hyvää, samoin keitetty ja viipaloitu punajuuri, nam!

    VastaaPoista
  6. Kananmunista olen täysin samaa mieltä. Meillä munia tulee omasta kotitarvekanalasta yhdeksän päivässä ja niiden käyttö on sen vuoksi runsasta. Omissa kanoissa on myös se hyvä puoli, että syövät ruuan tähteet. Nyt kompostiin menevät enää lähinnä hedelmien kuoret ja teen porot. Talviterkuin Anu

    VastaaPoista
  7. Meilläkin idätetään. Sinapinsiemenistä muuten kasvaa aivan ihania versoja, antavat piristävää vaihtelua salaattiin tai leivän päälle. Auringonkukan versotkin kasvavat nopeasti (ihan mullassa).

    VastaaPoista
  8. Herneenversot ovat minunkin mielestä mukava vihreä leivän päälle ja salaattiin näin talvella. Ja minä hamstraan porkkanapusseja niiden ollessa tarjouksessa. Lanttu on myös herkkua.

    VastaaPoista
  9. Kiitos kun muistutit idätyksestä. Pitääkin laittaa heti itämään :)

    VastaaPoista
  10. Mielenkiintoinen postaus jälleen. Tuosta kananmunasta sen verran, että osittain turhaankin sitä "pelätään" tuon kolesterolin vuoksi. Ilmeisestikään se ei olekkaan niin paha peikko kun on annettu ymmärtää suhteessa siitä saatuun hyötyyn. Itse syön kananmunaa 2-3 kertaa viikossa ja se on lääkärinkin mukaan ihan OK. Muistan 70-luvulla kun lapsille juotettiin joka aamu appelsiinimehuun sekoitettuna raaka vatkattu kananmuna.Mahtoi olla melkoinen "pommi" . :)
    Herneenversojen idätys on meneillään on meneillään täälläkin. Noita sinapinsiemeniäkin voisi kokeilla.

    VastaaPoista
  11. Itse tahtoisin uskoa, etta isoissa munintakanaloissa kanojen saama rehu on se mika vaikuttaa kananmunien ravintoarvoon. Teollinen ruoka on meillakin nain talvisaikaan kanojen paaravinto, mutta lisaksi saavat kotiruuan tahteet ja kyllahan tuolta pihalta loytyy kaikenlaista kun lahes paivittain siella ulkoilevat.

    VastaaPoista
  12. Herneenversoista tykkään kovasti ja niitäkin on helppo idättää.
    Viimeksi kun ostin kananmunia, luomusellaisia, niin jo ennen parasta ennen -päivää ne keitettäessä kelluivat eli oli ilmakupla ruvennut kaasuuntumaan. Tuore munahan painuu pohjalle. Paistettaessa valkuainen ja keltuainen levisivät pannulle ihan ohueksi kerrokseksi. Toki söin munat kun eivät tuoksuneet pilaantuneelta ja sen hajun tunnistaa kyllä rappukäytävässäkin. Vastamunitut munathan säilyvät hyvinä parikin kuukautta ihan huoneenlämmössä. Ja kakkuunhan munat ei saakaan olla liian tuoreita, koska eivät silloin vaahtoudu.

    VastaaPoista
  13. Kiitos vinkistä Olenkin unohtanut tänä talvena idätyksen, alfa-alfaa meilla on pääasiassa idätetty.
    Juureksia, itsekasvatettuja syömme läpi talven ja raasteena ne ovat todella hyviä ja porkkanat tikkuinakin.Monenlaista ruokaa saa helposti juureksista.

    VastaaPoista