torstai 8. syyskuuta 2016

Tiedätkö, mitä on pulmupuolukat

Työtoverini mainitsi eräänä päivänä kahvipöytäkeskustelussa tehneensä "jo ensimmäisen erän pulmupuolukoita". Minä höristelin korviani ja kysyin, mitä ovat pulmupuolukat.

Nyt on meilläkin jääkaapissa rasia, jonka kannessa lukee "pulmupuolukoita".
Sen helpommaksi ei enää puolukkahillon valmistaminen tule: kaksi kiloa tuoreita puolukoita ja paketillinen (750g) Pulmu-palasokeria sekoitetaan keskenään. Puolukoita voi vähän musertaa vaikka kauhan pohjalla, mutta varsinainen hilloaminen on tarpeetonta. Puolukat jätetään huoneenlämpöön ja niitä sekoitellaan välillä, kunnes sokeri on sulanut. Minulla tähän meni aikaa puolitoista vuorokautta. Sitten sekoittelin hillon tasaiseksi ja pakkasin sopivaan rasiaan jääkaappiin. Hillon voi toki pakastaakin.
Hillo on kauniin punaista ja maku pirteä, muttei kurkkua karvastelevan hapan. Hillo on mainiota viilin tai jogurtin kanssa, puuron päällä, piirakan tekoon tai sellaisenaan syötäväksi. Smoothien ainesosana sitä varmasti tullaan meilläkin käyttämään.Puolukoita riittää tänä syksynä. Kauppareissulla tapasin henkilön, joka kertoi ennen töihintuloaan sinä aamuna keränneensä 80 litraa puolukoita. Kun kysyin, onko hänellä puolukoita myytäväksi asti, henkilö ilmoitti, ettei hän marjoja myy, mutta "kymmenen litraa siivottuja puolukoita vaihtuu kahvipakettiin".
Olen vapaapäivinä rämynnyt itsekin marjametsässä, mutta mielelläni säilöisin marjoja enemmänkin, nyt kun niitä on reilusti saatavilla. Vaihdoin siis pussillisen kahvipaketteja saavilliseen puolukoita.

Marja-aroniasta ja puolukasta saa hyvää mehua ja sitä olen nyt mehumaijalla keitellyt. Omat aroniapensaat on jo melkein tyhjennetty, mutta onneksi täti tyrkytteli hakemaan hänen puutarhastaan lisää.

Syksy maalla on juuri niin kiireinen, kuin sen haluat olla. Maat ja metsät ovat ääriään myöten täynnä ilmaista ravintoa ja ahkeruudestasi ja viitseliäisyydestäsi on kiinni, kuinka paljon haluat sitä talteen korjata. Jos sinulla lisäksi on oma puutarha, ei ole pelkoa toimettomaksi joutumisesta.


Kanalan asukkaat joutuivat arvosteluni kohteeksi eräänä päivänä. Puhuin jo Anne-Marillekin, viitsiikö noita siivelläeläviä, kukon kanssa pelleileviä eukkoja edes pakkasten yli pitää ja kanalaa kalliilla sähköllä lämmittää, kun eukot touhuaa jotakin ihan muuta kuin mitä varten ne on alunpitäen hankittu. Muutaman viikon ajan oli päivän munasaalis vaatimattoman yhden munan verran ja selkä vääränä kanalaan sai siitä huolimatta kahdesti päivässä ruokaa kantaa.
Liekö kanat aikomukseni aavistaneet, kun terästäytyivät oitis toimissaan. Seitsemän-kahdeksan munaa alkoi olla päivän vakiosaalis ja tänään kanat ilahduttivat yhdeksällä komealla munalla. Tuolla munamäärällä alkaisi meidän perhe olla omavarainen. Kanalasta huolimatta on tänne asti munia jouduttu ostamaan kaupasta lisää.
Luulen, että syksyviileillä päätyy pataan muutama kukkonuorikko, joita on kasvatettu joukon jatkona. Yksi hautomiskuumeinen silkkikana on täytynyt kylmänviileästi nostaa joka päivä munien päältä pois ja kerärä munat parempaan talteen, koska talvea vasten emme enää pikkutipuja halua kanalaan.

Seuraavien vapaapäivien ohjelmassa on perunannosto. Perunaa näyttäisi tulevan todella runsaasti. Kuokan kanssa suurta satoa nostaessa puolitoistakin aaria on iso työmaa.

Kokeeksi laitoin alkukesällä maahan bataattia. Tänään kaivelin bataatit mullasta, koska pakkanen oli närpännyt varsia toissayönä. Ensi vuonna täytyy bataatti laittaa itämään jo vuodenvaihteen jälkeen, istuttaa ulos heti alkukesästä ja suojata harsolla myös loppukesällä, jotta saadaan mahdollisimman pitkä kasvukausi. Yhden itäneen bataatinpuolikkaan sato olisi ollut 10-20 täysikasvuista bataattia, jos olisivat olleet maassa muutaman viikon pidempään. Hyvin olivat kestäneet sekä kuivan kauden että runsaat vesisateet. Kohopenkki saa myös olla reippaasti korkeampi, kuin mitä olin tehnyt.

Tämän kesän ainoa kukkaistutukseni kehäkukka täytti myös tehtävänsä hyvin. Kylvin sen porkkanapenkkien väliin ja porkkanat säilyivät tuholaisilta. Kehäkukan siemenet täytyy kerätä talteen, jottei ensi keväänä tarvitse ostaa siemeniä kaupasta.

12 kommenttia:

 1. Ai etta bataattikin kasvaisi Suomessa, taytyypa vinkata siskolle. Ihan uutta tietoa. Taalla Israelissahan bataattia syodaan tosi paljon.

  VastaaPoista
 2. Ah miten ihanan reipasta ja puuhakasta maalaiselämää!

  Sitä mietin, että eikö ihan "tavallisella" eli jo valmiiksi hienolla sokerilla saisi tuon puolukan tehtyä... ja paljon nopeammin? Miksi palasokeria??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy varmaan tehdä vertaileva koe. Ainakin noissa pulmupuolukoissa sokerin makeus oli pehmeä, eikä ollenkaan sellainen äkkimakea, mitä olisi voinut kuvitella, kun sokeria kuitenkin tulee satsiin määrällisesti aika paljon. Ja pikkusen epäilen, säilyykö puolukan värikään niin upeana hienosokerin kanssa.

   Poista
 3. Heti meni kokeiluun nuo pulmupuolukat.

  VastaaPoista
 4. Pulmupuolukat on minulle ihan uusi juttu. Ainakin helppo tehdä! Talikko on myös hyvä väline perunannostoon. Meilläkin pitäisi nostaa loput perunat maasta pois.

  VastaaPoista
 5. Pulmupuolukat -kiva idea. Pitäisiköhän kokeilla nyt, kun vielä puolukkaa haimme metsästä.
  Kehäkukan siemenet ovat jo kuivumassa ja monet muutkin kukkien siemenet ensi kevättä varten.
  Perunannosto vielä odottaa -jospa ensi viikolla.

  VastaaPoista
 6. Pulmupuolukat kokeilussa täälläkin, kiitos ideasta!

  VastaaPoista
 7. Olen tehnyt jo yhden satsin pulmupuolikoita . laitoin edelliseen puoli pakettia pulmua ja survoin sangollisen sauvasekottimella puolukoita, en ollenkaan tykkää kokonaisista , ja tuli oikein hyvää .
  Äsken kävimme ystäväni kanssa metsässä , saalis 3 ämpäriä molemmilla puolukoita , mies puhdistaa , itse haen pulmua . osasta marjoja teen sitruunahapolla mehua , sekin on hyvääm.
  Siunattua päivää kaikille .
  Terveisin mummeli

  VastaaPoista
 8. On tehty jo vuosia pulmupuolukoita, helppo tehdä ja hyvää on ollut!

  VastaaPoista
 9. Pikkusen suorittamisesta kuulostaa tuolla tavalla maalla asuminen. Ei käy kateeks. sorry

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä suotta anteeksi pyytele, täällä on mielipiteenilmaisemisen vapaus!
   Nämä asiat, joista täällä kirjoittelen, on aika paljon sellaisia juttuja, joista olen ehtinyt kaupungissa-asuessa haaveilla ja kaivata. Kyllä ne kirjoitettuna varmasti jostakusta vaikuttaa suorittamiselta, kun niitä kaikkia asioita täällä sydämen kyllyydestä tuon esille.
   Syksyiset terveiset sinulle ja kommentoi seuraavan kerran vaikka nimimerkin takaa,jos et nimelläsi uskalla, niin on mukavampi jutella kanssasi.

   Poista