lauantai 19. marraskuuta 2011

Joulutorttu 10 senttiä?

Ei kovinkaan riemukkaalta tuntunut hyvästellä miestä yöksi töihin. Itse työhän, bussin ajaminen, olisi ihan mielekästä ja hauskaakin riippumatta vuorokaudenajasta. Nyt kuitenkin pikkujoulukauden alkaminen tekee viikonlopun yötyöstä aika haasteellista. Kun isi alkoi pukea työvaatteita päälleen, Tirtetta kysyi, "mihin sä oot menossa?" Kun isi vastasi, että kuskaamaan humalaisia kotiinsa, kysyi Tirtetta ihmeissään "onko niillä kotikin!"
Onneksi ei tarvitse lapsen olla näkemässä "humalaisten" menoa kello kahden ja neljän välillä Helsingin keskustassa. Luulen, että mieheni "kutsumus" työhönsä koetellaan vielä lujasti ennen eläkeikää. Jostakin syystä myös nämä kuukaudet, kun hän ei ole voinut tehdä ylitöitä, ovat tuntuneet paljon rankemmilta kuin se aika, jolloin hän ainakin toisen vapaapäivän viikosta käytti ylitöihin. Ehkä kahden päivän vapaa vie tuntuman työstä ja vapaapäivien jälkeen työhönlähtö tuntuu jotenkin raskaammalta.
Noh, tämän enempää kun en pysty häntä tuossa työssä auttamaan, kuin kerjäämällä teidän myötätuntoanne, olisi minun viisainta miehen työssäollessa keskittyä tarmokkaasti omiin töihini.

Niin kauan kuin muistan, meillä on tehty ja syöty torttuja ja pipareita ennen joulua niin paljon, että jouluna niitä ei ole tarvinnut tarjota enää kellekään.
Nyt aloitimme joulutorttujen syönnin. S-marketista löytyy Myllyn Paras torttutaikinalevyjä hintaan 1,69 ja Maustajan tekemää luumumarmeladia 0,59e. Tarpeista tulee 20 torttua, eli kaksi pellillistä. Yhden tortun hinnaksi jää vähän yli 10 senttiä. Samasta taikinasta saa myös herkullisia kalapasteijoita. Niiden tekemistä harrastan esimerkiksi silloin, kun kylmäsavulohifilettä saa -30%:n hintalapulla.

Oletteko laittaneet merkille, että elintarvikkeiden hinnat nousevat nyt koko ajan.
Kun vihdoin ja viimein, monen viikon katkon jälkeen kaupan hyllyihin ilmaantui Valion voita puolen kilon paketissa, oli hintaa roihahtanut lisää lähes 70 senttiä. Tällä viikolla huomasin myös kananmunien hinnan nousseen. Olen usean vuoden ostanut Rainbow isoja kananmunia 15:n kappaleen rasiassa. Vuoden verran hinta pysyi alle kahden euron, nyt se on 2,49e.
Tarjousten hyödyntäminen korostuu. K-marketin euron perunapusseja ja banaaneja kävin hamstraamassa. Banaanien oston kanssa on jo muutenkin niin, että ostan niitä vain tarjouksesta tai vain yhden isin eväspussiin.

Onneksi pakasteet ovat pullollaan marjoja. Edullisen jogurtin, rasvattoman maidon ja leseiden kanssa tulee mistä tahansa marjasta pirteä välipala tehosekoittimella ja juoma kelpaa hyvin kaikille.

Perinteisesti minulla kylmään vuodenaikaan on aamupäivän touhujen lomaan kuulunut välipalaleivän leipominen. Leivän tekeminen itse on sen takia hauskaa, että voi antaa vapaasti mielikuvitukselleen vallan. Kun yhtenä päivänä laittaa leivän pohjaksi aamupuuron tähteen, voi seuraavana päivänä käyttää perunasosejauhetta. Juustoraasteen tähteet tai kuivuneet leikkeleet pieneksi pilkottuina sopii leipätaikinaan mainiosti.

Täällä lapset kehittelivät puhdetöitä. Vasarat paukkuu ja pikkutytöt harjoittelivat ruuvimeisseleiden käyttöä ja ruuvasivat Tirtetan leikkikeittiön kaapinovet irti.
Mieheltä tuli jo ensimmäinen puhelinsoitto töistä. Kertoi ajavansa tämän illan aikana kodin ohi 13 kertaa, kun ajaa Länsisatamaan.

Tirtetan päivän lausahdus hymyilyttää vieläkin: isi yritti nukkua vähän varastoon ja Tirtetta tuli leikkimään hammaslääkäriä ja sairaanhoitajaa. Kun hampaita porattiin ja korvia tutkittiin, isi sanoi:
- "Voisinko saada yhden pienen suukon?"
- "Ei potilaat sano noin!" sanoi Tirtetta tuohtuneena.

11 kommenttia:

 1. Ihana Tirtetta. :)

  Ruoan hinnannousu on huomattu - se kirpaisee siksikin, että tiedän maanviljelijän tyttärenä ja sisarena, etteivät ne sentin suinkaan tuottajan kukkaroon kilahda. :(

  VastaaPoista
 2. Kyllä nyt alkoi vähän jouluttaa. Pitänee mennä lähipäivinä katsomaan tuota torttutaikinaa.

  Huono muisti se vasta kalliiksi tulee. Huomasin aamulla, että pöytämargariinia on jääkaapissa kolme (rasiaa). Herttinen sentään, sitähän riittää yhden hengen taloudessa ensi kevääseen asti. Voikohan sitä pakastaa. En kyllä tajua, milloin olen sitä oikein ostanut.

  Askaroivat lapset ovat ilo silmille ja korville. Kiinnostaiskohan pienimpiä rustailla ikivanhaa nukkekotia uuteen uskoon?.

  Yövuoroilla ei varmaan ole mukavaa näin pikkujouluaikaan. Ei kuulemma laivoillakaan.

  VastaaPoista
 3. Anitta: Oikein hyvin voi pöytämargariinia pakastaakin. Tosin itse kun hamstraan esimerkiksi viimeisen päivämäärän rasvoja, säilytän niitä kylmiössä useita kuukausia yli viimeisen myyntipäivän. Korkeintaan väri vähän muuttuu, mutta eivät kyllä härskiinny.
  Ennen vanhaan säilytettiin voita ja kananmunia eteisen komerossa vaikka talven yli ja hyvin säilyi.
  Nukkekodin kunnostus vasta hauskaa onkin, kun voi suunnitella uusia tapetteja ja lattiamateriaaleja.

  Kaisalle terveisiä!

  VastaaPoista
 4. Kyllä on huomattu ruuan hinnan nousu! Kananmunien hinnat nousi jo muutama viikko sitten, voin hinta nousi heti kun sitä taas sai. Listaa vosi jatkaa vaikka kuinka. Tietää vaan tarkempaa hintojen seurantaa ja tarjouksien ostoa. Ja pitää vielä mainita sekin, että palkka ei ole noussut :)

  VastaaPoista
 5. Se Maustajan luumumarmelaadi muuten tulee täältä meiltä päin, saattaapa olla meidän naapurin äitin tai pojan tekemää. Tsemppiä isukille töihin!

  VastaaPoista
 6. Sen takia, Tuula, ihan mainitsinkin erikseen, että oli Maustajan tekemää, koska kilpailijan puolet kalliimpi torttutäyte on kitkerää.
  Tämä Maustajan Luumumarmeladi on pehmeän makuista ja siis todella edullista. Ja mikä parasta: tuotetta ostamalla työllistää pohjoisen pienen paikkakunnan väkeä.

  Euroshopperin Ketsuppi (1kg), jota myydään K-kaupoissa, tulee myös Maustajalta. Sen hinta oli pitkään Ruoholahden Citymarketissa 0,95e/pullo. Nyt sen hinta nousi 1,05 euroon. Edullista on vieläkin ja ainoa ketsuppi, jota meidän perhe suostuu syömään. Sitä kuluu, vaikka ei kukaan pelkkää ketsuppia syökään, 6 pulloa kuukaudessa.

  Katja, se minullakin oli taka-ajatuksena, että mistä ne sentit riivitään, minkä ruuan hinta on noussut.

  VastaaPoista
 7. Varmasti todella haastavia työ-öitä monella alalla näin pikkujoulujen aikaan. Toivottavasti ei tule mitään vaaratilanteita niiden humalaisten kanssa.

  Itse aloitan torttujen ja joululeivonnaisten teon yleensä joulukuun alussa, tänä vuonna vähän ennen, kun ensimmäinen adventti on viikon kuluttua :)

  VastaaPoista
 8. Todella: hinnat ovat nousseet.
  Tarjouksia mekin olemme tottuneet käyttämään ja ostamaan viimeisen päivän tuotteita...ja käyttämään tehdasmyymälöitä, jos mahdollista. Ruisleivän ostan tarjouksista tai tehdasmyymlästä, muut leivon itse juuri noin: kaikki jämät käyttöön. Pakastin on oiva apu: itsekerätyt ja ison annoksen tekemiset kerralla, kun tiettyä ainesta on edullisesti saatavilla. loput pakkaseen ja sieltä sitten käyttöön tarpeen tullen...
  Hyvää sunnuntaipäivää koko konkkaronkalle! Viikon päästä on jo adventtisunnuntai!

  VastaaPoista
 9. Kyllä täällä maaseudulla kelpaa asustella. Kananmunat saa hakea suoraan tilan suoramyyntipisteestä. 30kpl levy maksaa 2,5 euroa ja rahan saa pudottaa suoraan rahalippaaseen. Lihat saa käydä ostamassa suoraan lihakaupasta. esim juuri jauhettu sikanauta maksaa vähän yli 4,-/kg. Muuta en juurikaan sieltä lihakaupasta osta , koska me kasvatamme itse possuja ja syömme siis omassa sikalassa kasvatettu possua.

  Mutta saman olen huomannut minäkin, että ruuan hinta on noussut. Tosin meille tuottajille saakka tämä hinnan nousu ei ole ulottunut. Juuri tuon voin hinnan kans huomasin ja ajattelin ihan samaa kun joku muukin täällä kommenttipalstalla, et tuottaja ei siitä noususta saa sentin senttiä. Minusta se olla todella väärin.

  VastaaPoista
 10. Tässä lupaamani linkki sinne karttaan, missä on merkittynä vapaasti poimittavat marjapensaat ja hedelmäpuut ym. Kun klikkaa alareunassa kohtaa "katso satokartta suurempana", niin tulee vähän isompi kartta, jossa on vasermmassa reunassa selitetty väripisteiden merkitys.
  Ruoholahdessakin on tyrniä, marja-aroniaa, omenapuita ym. :)

  http://satokartta.net/

  VastaaPoista
 11. juu,niin on ruuan hinta taas noussut..meille tuo suoraan koti-ovelle eläkkeelä oleva tuottaja perunat,porkkanata,punajuuret,lantut,kananmunat,sipulit jne...halvemmaksi tulee ostaa häneltä kuin kantaa kaupasta 2km.n päästä.

  VastaaPoista