lauantai 5. marraskuuta 2011

Ruokaa luonnosta

Tämä täytyy kertoa niiden ihmeteltäväksi, joiden pihamaalla kasvaa ruokatarpeita ihan luonnostaan.
Tänään olemme saaneet nauttia omavaraistalouden huippuhetkiä.

Kotimme sijaitsee vajaan kilometrin päässä Helsingin ydinkeskustasta. Voi siis sanoa, että aika lailla kaupungissa asumme.
Tein äsken valkokastiketta. Päälle laitoin ruohosipulia, jonka lapset toivat leikkipuiston kukkapenkistä.

Päivän vitamiinit on syöty marja-aronioista, joita samat ulkoilijat kävivät keräämässä toisen puiston koristepensaista.
Joku on joskus kauhistellut, että ei pitäisi syödä kasveja, jotka kasvaa lähellä vilkasliikenteisiä katuja.
Toki huuhdon irtopölyt marjoista ja ruohosipuleista. Mutta samalla olen kauhistelijoille muistuttanut, että asuessamme täällä vedämme jokaisella hengenvedolla keuhkoihimme sellaisen määrän ilmansaasteita ja hiilipölyä, että satunnaisesti syöty muutama marja ei ole ollenkaan vaara pahemmasta päästä.

Voin vain kuvitella, mitä riemua lapset saavat aikanaan mummolassa asuessaan kokea, kun koko kesä ja syksy on ruuan talteen keräämistä ja siitä nauttimista.

Mummolan pakasteessa muuten odottaa herkkua, jota hädin tuskin jaksaa joulukuun alun mummolassakäyntiin asti odottaa: enoni oli tuonut äidille hirvenlihaa ja vihjannut, että sitä saa toimittaa myös meille syötäväksi.
Leivinuunissa paistetusta hirvipaistista täällä onkin huokaillen haaveiltu useammalta taholta. Luulen, että meidän joulupossu vaihtuu tänä vuonna hirveen.
Hurjan kiitollisia terveisiä vain sinne mummolan naapuritaloon ja turvallisia metsästysreissuja, jos vielä joku hirvi odottaa kohtaloaan.

7 kommenttia:

 1. Hei Sirkku, nyt en muista mistä luin, mutta ihan viime aikoina on todettu marjojen tervellisyyden olevan niin kattavaa, että vaikka marjat olisi kuin sokeroitu, terveysvaikutus on moninkertainen, varmaan pätee ilmansaasteisiin. Eikä liikenteestä enää saa lyijyä eikä Ruoholahdessakaan ole enää teollisuuttakaan, sähkövoimala vain eikä siitä pitäisi päästä ilmaan mitään epäpuhdasta.

  Kyllä me paljon puhtaampaa ilmaa jo hengitämme, kuin joskus 1960-70 luvuilla oli pahampaa.

  VastaaPoista
 2. Aronioista en niin välitä, mutta isotuomipihlajan haluan pihalle kasvamaan. Siinä on hyvänmakuiset marjat. Hauskaa että kaupungissakin löytyy luonnon antimia :)
  Mun herkkua joulupöydässä on hirvipaisti, muut saa syödä ihan rauhassa sen kinkkunsa :D

  VastaaPoista
 3. Voi että ku mä kehtaisin,kerräisin tuosta keskeltä kyllää kaikki aroniat talteen!Mutten tämmösessä pikku-pitäjässä oo sitä kehannu tehä,ois pian saanu "hullun leiman":)Aronia-marjat,mustaherukkaan sekotettuna ovat oikea vitamiini-pommi!meillä oli 1 pensas pihassa,mutta se piti poistaa väärin istuttamisen syystä,2 omenapuuta ja aronia olivat liian lähekkäin toisiaan:(
  Leivinuunissa haudutettua lihaa,mikäs sen parempaa!

  VastaaPoista
 4. Hienoa, että uskallatte poimia noita - niin minäkin tekisin, jos siellä asuisin enkä muualta saisi...terveellisiä ovat
  Suville tiedoksi, että kyllä noita aroniapensaita kasvaa omenapuidenkin lähettyvillä meilläkin ja monessa pienessä pihassa, koska aronia-aidat täälläpäin kuuluvat miltei joka taloon.
  Hirvenliha on hyvä joulupaisti. Saimme aikoinaan monena vuonna lahjaksi hirvenlihaa, joten jouluna söimme sitä emmekä kinkkua...

  VastaaPoista
 5. Omavaraisuus kunniaan. Meillä on myös vino pino marjoja vielä pakkasessa ja ukkonen on puhunut ensikevääksi minulle kasvihuonetta... katsoo nyt kuinka käy.
  Mutta istutan ainakin tänne pihalle jotakin kivaa niin olen jo päättänyt.

  VastaaPoista
 6. Kävin eilen illansuussa katsomassa naapurin mummoa Laakson sairaalassa. Poislähtiessä huomasin erään pikkukadun jalkakäytävän vierellä pitkän rivin aroniapuskia, missä marjatertut sai oksat notkumaan. Söin marjoja, minkä ilkisin, koska värjäävät suun siniseksi ja olin menossa raitiovaunuun ihmisten ilmoille. Seuraavalla kerralla otan kyllä astian mukaan. Olivat niin uskomattoman suuria ja makeita, kun pakkanen oli jo vähän napannut.

  VastaaPoista
 7. Oijoi, hirvipaisti se vasta kunnon lihaa onkin. Voittaa possun ylivoimaisesti....

  VastaaPoista